Corona Virüs salgını nedeniyle 23 Mart itibariyle ilk, orta ve liseler ile birlikte üniversitelerimizde uzaktan eğitim sistemi başlayacak. Peki uzaktan eğitim nedir? Avantajları ve dezavantajları nelerdir?
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) verilerine göre ülkemizde okul öncesi, ilk, orta ve lisede toplam 18 milyon 108 bin 860 öğrenci var. Üniversitelerimizde ise 7 milyon 740 bin öğrenci var. Pazartesi günü itibariyle Milli Eğitim Bakanlığı tarafından TRT-EBA TV üzerinden uzaktan eğitime başlanacak. 23 Mart Pazartesi günü uzaktan eğitimle ilgili teknolojik imkanlara sahip olan üniversiteler dijital imkanları ile online öğretim sürecine başlayacak. Bu teknolojiye sahip olmayan üniversitelere Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) açık ders malzemeleri havuzunu açacak.

Corona virüs salgını sonrası gündemimize giren uzaktan eğitimin anlamı, unsurları, tarihsel gelişimi ile birlikte geleneksel eğitime göre avantaj ve dezavantajlarını bu yazımızda öğrenebilirsiniz.
Uzaktan Eğitim Nedir?
Elektronik olan ya da olmayan sistemler aracılığıyla özel iletişim yöntemleri gerçekleştirilerek zaman ve mekân sınırlarını ortadan kaldıran birçok öğrenme faaliyetini kullanıcılara sunan planlı, tasarlanmış kapsamlı bir öğrenme faaliyetlerine uzaktan eğitim deniyor.
Uzaktan eğitim, ülkelerin öğrenim faaliyetlerini sürekli bir hale getirebilmeleri açısından önemli bir aktör. Uzaktan eğitimlerin uygulamalarına önemli ölçüde yatırım yapılmasını zorunlu kılan nedenlerin başında fiziki ve maddi koşulların yetersizliği geliyor. Uzaktan eğitim aracılığıyla farklı ortamlardaki kişi ve eğitmenler bir araya gelebiliyor.
Uzaktan Eğitim Unsurları?
Uzaktan eğitim; kararlı, doğrusal olmayan, karmaşık ve hiyerarşik bir öğretim sistemi şeklinde tanımlanabilir. Uzaktan eğitim kavramının temelinde 5 ana unsur yer alır;
- Uzaktan eğitimle, devlet kurumları aracılığıyla formel bir eğitim imkanı sunar. Öğrenci başarılı olduğu takdirde diploma, sertifika alabilme şansına sahip olur
- Uzaktan eğitimde dersi veren eğitmen ve öğrenciler farklı mekan ve zamanlarda bir araya gelebilir
- Uzaktan eğitimin hem eşzamanlı (senkron) hem de ayrı zamanlı (asenkron) bir şekilde gerçekleştirilebilir
- Uzaktan eğitim yeni iletişim teknolojileri aracılığıyla etkileşim imkânı da sunabilir
- Uzaktan eğitimin kaynak ya da kaynaklar arasında bağlantı sağlanmasını gerçekleştirir. Böylelikle daha kolay bir şekilde bütçe, tasarım, iletim planlaması meydana getirilebilir.

Uzaktan Eğitim ortaya çıkma nedenleri?
Bazı uzmanlar uzaktan eğitimin yapılmasının zorunlu bir duruma geldiğini belirtir. Bu uzmanlar, uzaktan eğitimin etkileşimli bir şekilde gerçekleştirildiği için öğrenmeyi teşvik ettiğini kaydeder.
Her öğrencinin öğrenme gücünün farklı olduğundan dolayı programların bu hıza göre düzenlenebildiğini belirten uzmanlar, öğrencilerin diledikleri zaman dilimi içerisinde istedikleri programı takip edebildiğini ve öğrencinin bilgiye ihtiyaç duyduğu her an uzaktan eğitimlerin uygulamalarından faydalanabildiğini vurgular.
Uzaktan eğitimin ortaya çıkma nedenleri;
- Geleneksel eğitim sisteminde ortaya çıkan maddi problemler, altyapı sorunları ve teknolojik yetersizlik gibi sorunlar uzaktan eğitim uygulamalarının gelişim göstermesini sağladı.
- Globalleşme ile birlikte toplumsal dinamizm değişmeye başlamış, insan hayatına bağlı olarak ekonomik ve toplumsal koşullar çehresini değiştirdi
- Toplumsal ve ekonomik koşulların değişim göstermesiyle yetişmiş iş gücüne ihtiyaç arttı, buna karşın çalışan insan gücü o ölçüde azalmaya başladı
- Çağımızda bilgi sermaye ve işgücü gibi faktörlerin de önüne geçerek ekonomik açıdan önemli bir duruma geldi
- Bilgisayar- iletişim ve eğitim teknolojilerinin gelişimi ile birlikte bilgi daha hızlı yayıldı. Böylece doğru ve güncel bilgiye olan ihtiyaç arttı.
- Teknolojik gelişmelerin yanı sıra değişen toplumsal ve ekonomik koşullara ayak uydurabilmek için şirketler personel ve işçilerin eğitimi almasına önem vermeye başladı

Uzaktan Eğitim Tarihsel Gelişimi
- Ülkemizde uzaktan eğitime yönelik ilk adımlar 1927 yılında atıldı.
- 2 Haziran 1927 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığı Türkiye’de eğitimin temel sorunlarını ele aldı. Bu toplantıda Türkiye’deki eğitim sorunun çözümünün mektupla öğretim yöntemi olduğu konusunda mutabık kalındı.
- 1950’li yıllarda Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne bağlı olarak Bankacılık ve Ticaret Hukuku Araştırma Enstitüsü’nde uzaktan eğitimlerin programları başlatıldı.
- Öğretici Filmler Merkezi (ÖFM) 1951 yılında kuruldu. BU merkez uzaktan eğitimin daha aktif bir şekilde kullanılmasına imkan sağladı
- 1960’lı yılların başında İstatistik Yayın Müdürlüğü bünyesinde Mektupla Öğretim Merkezi kuruldu.
- Radyo ve televizyonun yaygınlaşmasının etkisiyle birlikte Mektupla Öğretim Merkezi’nin adı 1968 yılında Radyo ve Televizyonla Eğitim Merkezi olarak değiştirildi
- Radyo ve Televizyonla Eğitim Merkezi yeni eğitim-öğretim teknolojileriyle birlikte 1982 yılında Radyo ve Televizyonla Eğitim Merkezi, Bilişim Merkezi adını aldı
- 1980’ler ise Türkiye’de uzaktan eğitimin hızlı bir ivme kazandığı dönem.
- Yükseköğretimde uzaktan eğitimin ilk modeli Eskişehir Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi’nde başladı.
- 1982 yılında Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi resmi olarak hizmet vermeye başladı.
- Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi’ne ilk yılında 29 bin öğrenciye hizmet verdi.
- Açık öğretim Lisesi ilk kez 1992-1993 eğitim öğretim yılında açıldı.
- Sakarya Üniversitesi ise 1997 yılında web tabanlı eğitim konusuna önem verdi.

Rakamlarla MEB ve YÖK Uzaktan Eğitim
- EBA TV için TRT üzerinden 3 ayrı kanal yayın yapacak
- Yayınlar 6 ayrı frekansta olacak
- Yayınların 3’ü HD, 3’ü de SD yayın alt yapısıyla yapılacak
- Dersler, 20’şer dakika olacak
- Ders aralarında 10’ar dakikalık etkinlik kuşağı yer alacak
- Dersler EBA TV İlkokul ve EBA TV Ortaokul’da sabah saat 09.00’da başlayacak
- Dersler 13.30’da sona erecek
- Gün içinde 13.30- 17.30 ve 17.30- 21.30’da iki kez ders tekrarları yapılabilecek
- YÖK mevzuat, altyapı, insan kaynakları, içerik, uygulama başlıklarında 5 temel alanda yol haritasını hazırladı
- Uzaktan Öğretim Uygulama ve Araştırma Merkezi olan üniversite sayısı 123
Ülkemizdeki öğrenci sayısı
- Okul öncesi, ilk, orta ve lise de 18 milyon 108 bin 860 öğrenci bulunuyor
- Bu öğrencilerin 15 milyon 88 bin 592’si resmi okulda okuyor
- 1 milyon 440 bin 577 öğrenci ise özel okullarda öğrenim görüyor
- 1 milyon 579 bin 691 öğrenci ise açık öğretim kurumlarında okuyor
- Üniversitelerimizde toplam 7 milyon 740 bin 502 öğrenci eğitim görüyor
- Bu öğrencilerden 7 milyon 134 bin 674’ü devlet üniversitelerinde
- Vakıf üniversitelerinde okuyan öğrenci sayısı 595 bin 116
- Vakıf meslek yüksekokullarında ise 10 bin 712 öğrenci öğrenim görüyor
İlk yorum yapan siz olun