5G teknolojisi 15 yılda küresel ekonomiye 2,2 trilyon dolar katkıda bulunacak. Ülkemizde sektöre iş hacmi olarak yüzde 10 büyüme getirecek 5G, iş hayatında hangi süreçleri değiştirecek?
Sanal gerçeklikten sürücüsüz araçlara, arttırılmış gerçeklikten nesnelerin internetine (IoT) ve uzaktan ameliyattan robot doktorlara kadar birçok teknoloji 5G teknolojisi ile hayatımıza daha fazla girecek. Hayatımızda neredeyse her alanda entegre olacak bu teknolojide birçok operatör ve teknoloji şirketi değişimi yakalayabilmek için yatırımlarını arttırmaya başladı.
5G’nin, iş süreçlerinde birçok şeyi değiştireceğe benziyor. Bu teknolojinin entegre olacağı alanları şu şekilde sıralayabiliriz;
- Sürücüsüz araçlar
- Sanal gerçeklik
- Artırılmış gerçeklik
- Uzaktan ameliyat
- Nesnelerin interneti (IoT)

5G teknolojisi, 4,5G’den farklı bize ne sunuyor?
Telekomünikasyon standardı olarak geliştirilen daha önceki nesillerin 3G, 4G’nin ötesinde olan 5G’nin, gerek son kullanıcılar, gerekse işletmeler için devrim yaratacak. Bu teknoloji 10 GBit/s hız ile son kullanıcıların 4.5G ile yaşadıkları tecrübeyi çok zenginleştirecek. Kilometrekare başına 1 milyon cihaz ve 1 milisaniyeden hızlı yanıt süresiyle endüstriyel uygulamalarda devrim sağlayacak.
Bu teknoloji ile her zaman here yerde erişilebilir olabileceğiz. Erişebilir olmak neredeyse nefes almak kadar doğal bir hale gelecek. Kişilere öze sanal zekadan da faydalanan özel sağlık takibi yapılabilecek. Bunun yanı sıra otonom arabalar hayatımıza girecek. Ayrıca sanal gerçeklik ile çok oyunculu oyunlar daha kompleks bir şekilde oynanacak. Bu ve buna benzer birçok uygulamayla hayatımız daha da kolaylaşacak.
Hayatı hem kolaylaştıracak hem de renklendirecek olan bu teknoloji, milyarlarca cihaz ile tarım, lojistik, enerji ve üretim gibi alanlarda insansız işletmeler gündeme gelebilecek. 4,5G’nin yetenek ve sınırlarını aşan bu özellikler 5G ile kademeli olarak hayatımıza girecek.
Türkiye’nin 5G Teknolojisi Planları?
Dünya üzerinde birçok ülkede 5G’nin pilot uygulamalarla kullanmaya başlandığı belirtildi. Pilot uygulamaların sonunda dünyadaki herkesin bu teknoloji ile tanışma sürecinin 2021 yılından itibaren yaygınlaşacağı öngörülüyor. Bu teknolojinin ilk aşamada hızlı erişim üzerine kurulu servislere odaklanacağı tahmin ediliyor.
Endüstriyel uygulamalarının dünyaya yaygınlaşmasının 2023 yılını bulacağı vurgulanıyor. Bu teknolojinin kullanımının 2025 yılında yüzde 15-20 seviyelerine varacağı hatırlatılıyor. Ülkemizin ise gerek pilot denemeleri, gerekse de yaygınlaşmada dünyanın hızına ayak uyduracağı ifade ediliyor.

Ülkemizde bu teknoloji konusunda yürütülen çalışmalardan bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz;
- Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının destekleri ile TÜBİTAK tarafından fonlanarak Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi tarafından 2018 başında başlatılan Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G projesinde 16 üreticimiz ve 3 mobil işletmecimiz birlikte çalışarak, baz istasyonu, çekirdek şebeke, anahtarlama, radyolink gibi 5G şebekesinin temel altyapısını oluşturan ürünleri geliştiriyor.
- 2020 başında 4.5G şebekesi için baz istasyonu geliştiren Ulak AŞ’nin de bu projeye katılmasıyla sinerjiler yakalanması ve kaynakların ekonomik harcanması, Türkiye mobil haberleşme teknolojisi açısından önemli bir kazanım olacak. Bu projenin amacı, 2020 sonunda ülkemizde bu teknolojilerin mobil işletmecilerimizin testlerine hazır olmasıdır.
5G Teknolojisi maliyeti ne olacak?
5G teknolojisin antenler dışında hemen hemen tamamı standart işlemciler üzerine kurulu yazılım bazlı olacak. Bu teknoloji birçok yeni ve esnek iş modelini devreye getirecek. Bunlar arasında en önemlisi, kullanıcının ihtiyacına göre teknik özelliklerin garantileneceği ağ dilimleme (network slicing) modeli. Bu model, sayısız sanal şebekelerin kurulmasına imkân verecek. Bu iş modellerinin fizibilitesi, ancak dikkatlice planlanmış vergi ve regülasyonlar ile mümkün olacak. Bir ülkenin endüstrisinin uluslararası rekabetçiliği, bu teknolojinin getirdiği modellerin esnekliği ve ucuzluğu ile orantılı olacak. Ülkenin en önemli kalkınma parametresini oluşturacak.

Rakamlarla 5G Teknolojisi
- 2021 itibarıyla 5G’nin tüm dünyada kullanılmaya başlayacağı öngörülüyor.
- 5G’nin 15 yılda küresel ekonomiye 2,2 trilyon dolar katkıda bulunması tahmin ediliyor.
- Ülkemizde 4,5G Abone sayısı 71 milyon 300 bine ulaştı.
- 5G ile bugünkü hızın 10 kat daha üstüne çıkacak. İletişim gecikmeleri en az 20 kat düşük sürelere inecek.
- 5G’nin dünyada 12 trilyon dolarlık değer ortaya çıkarması bekleniyor.
- Bu teknoloji 20 yıl içinde 22 milyon yeni istihdam sağlayacak.
- Dünya genelinde 2022 yılında 5G kullanıcılarının 500 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor.
- Deloitte raporuna göre, 2019 yılında toplamda 1 milyonun üzerinde bu teknolojiye sahip telefon satıldı.
- 5G’li telefon satış rakamlarının bu yıl sonuna kadar 20 milyona kadar yükselmesi bekleniyor. Aynı zamanda bu teknolojiye uyumlu 1 milyon modem satışı öngörülüyor.
- Dünya GSM Birliği GSMA Mobil Ekonomi 2019 raporuna göre 2025’te 5G bağlantı sayısı 1,4 milyar olacak. 5G’nin küresel mobil bağlantıların yüzde 15’ini oluşturacak.
İlk yorum yapan siz olun