Teletıp, popüler bir hizmet aracı olarak önemini arttırdı. Sağlık sektörünün sadık asistanı, hayat kalitesini arttırmak ve olumsuz süreçleri ise teletıp kullanım kılavuzu ile kısıtlama çabası içerisinde.
Koronavirüs ile mücadele kapsamında uzaktan sağlık teknolojilerinin önemi ve bu alana olan ilgi giderek artıyor. Doktor ve hemşirelerin akıllı telefonlarıyla hastayı takip edebilme imkanı sunan teletıp sistemi, hastanın durumu ile ilgili doktora anında uyarı gönderiyor. Peki teletıp nedir?
Telemedicine olarak da bilinen sistem, hasta ve doktor arasındaki olumsuzlukları göz ardı ederek sağlık hizmetinin etkili bir şekilde verilmesini sağlayan sistemdir. Hastayı bilgilendirme, tanı koyma, koruyucu önerilerde bulunma amacıyla da kullanılıyor.
Teletıp teknolojisi, doğal afet, kazalar, enkazlar ve kırsal kesimlerde yaşanan ulaşım zorluklarıyla baş etmede de kullanılabilir bir teknoloji. İnternetin hayatımıza girmesiyle sağlık verisinin, teletıp teknolojisi ile uzmanlara iletilmesi tarihsel süreçteki yerini koruyarak gelişeceğini gösteriyor. Bu gelişim uzaktan sağlık hizmetlerine erişim ve kullanılabilirlik ile desteklenmektedir.
Teletıp kılavuzu sağlık sektöründe nasıl bir devrim yarattı?
Teletıp uygulamaları 2018’e kadar yaklaşık 7 milyon insanın tüm dünya da sağlık hizmetlerine erişmesine yardımcı oldu. Bu sonuçlarda ise erişebilirlik ve uygunluk ön plana çıktı.
Zaman, seyehat ve finansal harcamalar, tıbbi yardıma ulaşmada olumsuz faktörler olarak karşımıza çıkıyor. Fakat teletıp :
- Kırsal nufüsu doktora bağlamak,
- Kronik hastaların sanal tedavi görmesini ve izlenmesini,
- Uzaktan hasta-doktor iletişimi,
- Sanal tanı ve rapor analizi,
- Uzaktan acil tıbbi yardım sağlıyor.
Ayrıca sağlık hizmetlerini daha uygun fiyatlar eşliğinde yararlanılabilecek bir hizmete çevirdi.
- Hastalar için seyahatsiz konsültasyon ve tanı,
- Hastanede kalış süresinin azalması,
- Zaman kazandıran tıbbi tedavi ve sonrası,
- Uygun maliyetli sağlık izleme tesisi,
- Sağlık raporu kanalı,
- Uzaktan sağlık testleri ve ulaşılabilirliği, sağlık bakımı için makul fiyatlara uygulandı.
Kimlik doğrulama sistemi ile uzaktan sağlık hizmeti
Teletıp, Sağlık Bakanlığı tarafından tetkiklere ait görüntüleri 7/24 web ortamında erişilebilmesine, görüntülerin raporlanabilmesine, kalite açısından değerlenebilmesinde e-Nabız uygulaması ile vatandaşlarla paylaşılmasına olanak sağladı.

Salgın nedeniyle milyonlarca kişi evlerinden çıkamıyor. Karantina altında olmasa dahi virüse yakalanma korkusu ile insanlar, genel kontrollerini yapmakta korkuyor. Bu nedenle rahatsızlıklarının çözümünü hastaneye gitmek yerine evlerinden cep telefon ve bilgisayarlar yardımı ile görüntülü olarak tıbbi danışmanlık alarak çözmeye çalışıyorlar.
Özellikle dünya genelinde hamile kadınlar, kronik hastalar teletıp sistemini sağlık hizmetlerinden yararlanmak için uygun bir mod olarak görüyorlar.
Doktorlar için teletıp uygulaması
Teletıp devrimci simülasyonunu, sağlık hizmetlerinde uygulayıcılar için teknoloji ile verimli bir hale getirdi. Doktorlar, klinik deneyimlerini farklı yöntemler ile simüle edebilirler. Hastalara zarar vermeden becerilerini uygulama yönünde eğilebilirler.
Tıbbi uygulamalarını ve eğitimlerini:
- Video etkileşimleri ile ayrıntılı vaka çalışmaları.
- Frekans izleme tesisleri.
- Sağlık raporlarına daha hızlı sistemlerde erişin.
- Hastaları rahatsız etmeden vakaları öğrenin.
- Hastanede uzun kuyruk sırası kullanmaktan kaçınarak ilerletebilir.
Böylece tıp pratisyenleri ve öğrencileri bu sistemi klinik ortamdan uzak fakat klinik olaylara bağlı eğitimleri için kullanabilecek.

Teletıp ve veri kaydı
E-sağlık hizmetlerinde hasta verilerini yönetmek özenli bir iştir. Tıbbi süreç, laboratuvar raporları, demografik kayıtları gibi hasta klinik verileri vardır. Sistem tüm bu verileri saklamakta ve kayıt altında tutmaktadır.
Bu güvenli veri alışverişi kanalında:
- Hasta Laboratuvarı raporları
- Hasta Test sonuçları
- Hasta Demografisi
- Günlük analiz raporu
- Hasta görüntü dosyaları
- Birinci basamak raporları
- Tedavi öyküsü
- Reçete geçmişi
- Teşhis vaka sayfaları
- Bakım sonrası referans sayfaları
- Hekim notu
- Görüntü dosyaları bulunuyor.
Hasta ve doktor ilişkisi içerisinde ayrıntılı teşhis ve tedavi imkanı sunuyor. Kaydedilen veri aktarımının kolaylığı, gerçek zamanlı uzaktan izleme, hastaların vakalar hakkında görüntülü sohbet ve telefon gibi iletişim araçları ile doğrudan bilgi alabilmesi ve iletilmesi de söz konusu.
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, sağlık kurumları da şekil olarak dönüşmekteler. Dijital hastaneler çağının çok uzakta olmadığını görmekle beraber çok sayıda insan teletıp hizmetini kullanmaktan yana ve hızlıca tüketmektedir. Herkes için uygun fiyatlı ve kullanılabilir bir sistem olması teknolojiye olan bağlılığı da artıracağı yönde.
İlk yorum yapan siz olun