Web sitelerine uygulanan Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) sitenin ihtiyaçları, eksiklikleri ve sektör analizi yapılarak uygulanmalı. Üst sıralarda yer almak için uygulanan Aşırı SEO Tekniği zararları nelerdir?
Gazi Üniversitesi’nden Nursel Yalçın ve Ali Kılıç, Arama Motoru Optimizasyonu ile ilgili önemli bir makale kaleme aldı. Yalçın ve Kılıç’ın “Web Sitelerine Aşırı Seo Tekniği Uygulamanın Zararları” başlıklı makalesinde dünyadaki hemen hemen tüm web sitelerinin listelendiği, kategorilere ayrıldığı, aranılan bilgileri en kısa yoldan ve hızlı bir şekilde ulaşılmasını sağlayan arama motorları ele alındı.
Arama Motorlarında üst sıralarda yer alınmasına sağlayan Arama Motoru Optimizasyonu Search Engine Optimization çalışmasının aşırı kullanımından kaynaklanan problemler ele alındı.

Uygun SEO Tekniği sitenizi üst sıralar çıkarır
Teknoloji ve dijital dünyanın hayatımızdaki yerini ve önemini arttırmasıyla birlikte web sitelerinin sayısı giderek artmaya başladı. Web sitelerinin hedef kitlelerine ulaşmaları için en önemli araçlarının başında arama motorları geliyor. Arama motorlarında ilk sıralarda çıkmanın yolu ise Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) tekniklerinin kurallarına uygun bir şekilde yapılmasından geçiyor.
Arama motorları internet kullanıcılarının milyonlarca web sayfası arasından aradıkları konudaki içeriklere en kolay ve en hızlı bir biçimde ulaşabilmelerini sağlar. Arama motoru optimizasyonu (SEO) ise, web sitelerine bir dizi işlemler yapılarak arama motorlarında üst sıralarda çıkarmayı hedefleyen işlemler bütününe verilen isimdir.
SEO web sitelerine daha fazla ziyaretçi çekmek için web sitelerinde yapılan birtakım değişikliklerden oluşur. Genel anlamda SEO’da yapılması gereken işlemleri şu şekilde sıralayabiliriz;
- Metin veya HTML kodunda değişiklik ve eklemeler
- Arama motorlarıyla daha iyi iletişime geçmek için özel oluşturulmuş metin veya belgelere hazırlamak
- Diğer kaynaklarla takip listeleri oluşturma ve bağlantı paylaşımı
- Takip, araştırma ve SEO paketlerine sahip olmak
Aşırı SEO tekniği Nedir?
Arama motoru Optimizasyonu (SEO) site içi ve site dışı SEO olmak üzere ikiye ayrılır. Site içi SEO, arama motoru optimizasyon tekniklerinin web sayfaları üzerinde uygulanması ve güncellenmesi olarak ifade edilebilir. Site içi SEO’da internet sitesinde yapılan güncellemeler ve değişiklikler sonucu, arama motorları ve web kataloglarında hazırlanan içeriklere uygun olarak, sıralamalarda öncelik elde etmeye çalışılır.
Site içi SEO teknikleri şunlardır;
- URL
- Başlık etiketleri
- Resimle
- Text/oranı
- Frame ve flash kullanımı
- www ayırımı
- Robots.text dosyası
- xml site haritası
- Dil
- Kodlama
- Google analitik dosyası
- w3 doğrulama bildirimi kontrollerinin yapılmasıdır.
Harici kaynaklı alınan link, sosyal medya kullanımı gibi site dışında yapılan her türlü tanıtım ve paylaşım çalışmalarına ise Site dışı SEO teknikleri denir. Site dışı SEO teknikleri site yüklenme hızı, Geri linkler (backlinks), favicon, lokasyon bilgileri, sosyal medya ve dizinler olarak sıralanabilir.
Aşırı SEO, Google’nin kalite yönergelerinden biri olan ve çoğunlukla sayfaları olumlu ya da olumsuz bir şekilde zorla doğallaştırma adına gerçekleştirilen SEO çalışmaları olarak ifade edilir. Aşırı SEO tekniği uygulayan siteler arama motorları için manipüle edilerek oluşturulmuş gibi değerlendirilir.

Aşırı Seo Tekniği Zararları Nelerdir?
Google ve diğer arama motorları için kalite standartlarını yöneten, bir web sitesinde olması gereken, web sitelerinde sıkça yapılan yanlışlar belirlendi. Web sitesinde olmaması gereken işlemler ve aşırı seo tekniği zararları şu şekilde sıralandı;
Google SandBox: Özellikle yeni açılan sitelerde arama motorlarında hemen üst sıralarda çıkma isteği ve ardından uygulanan aşırı SEO teknikleri Google’ın sandbox filtresine takılmaya sebep olabilir. Google sandbox Google tarafından yeni web sitelerine uygulandığı düşünülen bir çeşit filtreleme sistemi. Sandbox filtresinin temel görevi aşırı ya da illegal SEO uygulamaların önüne geçmek ve bunu uygulayan sitelere ceza vermek. Aşırı SEO teknikleri olarak şunlar sıralanabilir;
- Kopya içeriklerin kullanılması
- Çok fazla anahtar kelime kullanımı
- Gizlenmiş anahtar kelimeler
- Site içeriğiyle alakası olamayan link alışverişleri
- Aşırı meta tag kullanımı
Google Bomb: Bomb cezasının en önemli sebebi aşırı derece aniden fazla backlink alınması veya içeriklerde hedeflenen anahtar kelimelerin aşırı derecede spama düşürecek şekilde fazla olmasından kaynaklanır. Google bom cezası alan bir siteyi kurtarmanın yolu sitedeki kalitesi düşük link çıkışlarından ve aşırı kullanılan anahtar kelimelerden kurtulmat.
Google kopya içerik cezası: Bu cezanın alınmasında ilk hata internet sitesinin rakiplerinden aldğı içerikleri kullanmasıdır. Alınan bu içeriklerde yapılan ufak değişiklikler ile oluşturan kopya içerik Google arama motoru sonuç sayfasında geriye düşmeye neden olur. Google, Trustrank sistemi ile kopya içerikleri tespit eder.
Cloaking: Düzgün içeriklere ve hizmetlere sahip olmamak bu konuda yapılan ilk hatadır. Bu tür siteler önceliği ziyaretçilere kaliteli içerik oluşturmak yerine arama motorlarına iyi görünmeye verir.
Altıncı (6.) sıra cezası: Google’ın yeni algoritması ile kaldırdığı cezalardan biri olan 6. sıra cezası, sayfanın bulunduğu konumdan 6 sıra geriye düşmesidir. Bunlar dışında farklı sebeplerden uygulanan cezalar da vardır.

Aşırı SEO Tekniği cezası almamak için neler yapılmalı?
Arama motorlarında üst sıralarda yer almak için aşırı SEO tekniği uygulamanın 5 zararını sıraladı. Ceza almamak için şu adımları uygulamanız gerekir;
- Özgün ve benzersiz içerik.
- Kopya metinleri kullanmamak.
- Fazla anahtar kelime (keyword) kullanımından kaçınmak
- Aşırı link yüklemesinden uzak durmak.
- Tek kelimeden link çıkışı yapmamak.
- Zararlı web adreslerinden link almamak.
- Haksız SEO uygulamalarından kaçınmak.
- Düzenli olarak yeni makale girişi yapmak.
- Arama motorlarının değişen algoritmalarını takip etmek ve güncelleme yapmak.
Arama motoru optimizasyonu geçmişe ait stratejilerin yok olması, farklı güncellemelere maruz kalması ve stratejilerin değişmesi ile yaşayan, değişen ve gelişen bir süreç. Bu değişimin kaynağı da özellikle Google’ın algoritmalarını yenilemesi. Gelinen noktada ise SEO mantığı ve çalışma prensibi web sitelerinin ilk sırada çıkmasından ziyade kullanıcı odaklı, hedef kitlenin sorunlarına, ihtiyaçlarına ve isteklerine yönelik yeni ve özgün içerikler geliştirmeye dayanıyor.
Uygulanan SEO teknikleri de ilgili web sitenin arama motorlarında istenilen sıralarda yer alabilmesi için doğru bir şekilde ve arama motorlarının güncellemeleri ile paralellik gösterecek şekilde uygulanmalı. İnternet dünyasında bulunan tüm web siteleri kullanıcılar için yapılmakta ve arama motorları kurallarına göre uyarlanmakta. Sadece arama motorları için yapılan siteler ise kullanıcılar için fayda sağlamamakta.
İlk yorum yapan siz olun