İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Betelgeuse Yıldızına Ne Oluyor?

Dünyaya en yakın dev yıldızlardan biri olan Betelgeuse ömrünün sonuna geldi. Kırmızı dev evresine ulaşan yıldız, 700 ışık yılı uzaklıkta. Bu yıldız patlarsa başımıza neler gelecek?

Geceleri ışığın bol olduğu büyük şehirlerde bile gökyüzünde rahatlıkla görülebilin yıldız, güneşin bin katına ulaşan çapı ile gerçekten muazzam bir büyüklüğe sahip. Yaklaşık 8 milyon yıl önce doğduğunda kütlesi güneşten 20 kat daha fazla olan Betelgeuse, çapı sadece güneşin 10 katı.

B sınıfı bir anakol yıldızı olan Betelgeuse, ilk zamanlar bugün ki gibi kırmızı değil maviye çalan beyaz bir renkte ışık yayıyordu. Evrende çok sayıda süpernova türü var. Bazı şartlar altında güneş kadar küçük kütleli bir yıldız kalıntısı bile patlayabilir.

Dünyamıza En Yakın Yıldızlardan Betelgeuse Patlayacak Mı?

Betelguese, dünyanın da içinde bulunduğu Samanyolu Galaksi Sisteminin ‘Avcı Takım Yıldız’ kümesinde yer alıyor. Dev yıldız, dünyamıza 642,5 ışık yılı uzaklıkta. Çapı 4 AU olan olan bu yıldız öylesine büyüktür ki, Güneş Sistemimize konulacak olsa kaplayacağı alan Jüpiter’in yörüngesine kadar ulaşır. Ancak buna karşın Betelgeuse‘ un yoğunluğu çok daha az olduğu için kütlesi güneşimizin kütlesinin sadece 15 katıdır. Bir AU (Astronomik Birim) kabaca Dünya ile Güneş arasındaki mesafe olan 150 Milyon Kilometre.

Betelgeuse Güneşten 1000 Kat Büyük ve 100 Bin Kat Parlaktır.

Bir diğer ismi ‘Alfa Orionis’ olan bu dev yıldızın parlaklığının bir süredir kuzey bölümüne doğru yöneldiği fakat genel olarak ışığının azalmış olması gökbilimcilere yıldızın süpernova patlaması geçirmek üzere olduğunu düşündürdü. Kararmaya devam eden Betelgeuse halen olması gereken parlaklığının ancak yüzde 36 ‘sı kadar ışık saçıyor.

Olay, çıplak gözle görülebilecek kadar belirgin, ancak gelişmiş teleskoplarla yapılan araştırmalar gizemli kararma hakkında daha fazla bilgi edinmeyi amaçlıyor. Ancak astronomların sürekli gözlem altında tuttuğu Betelgeuse yıldızının uzunca bir süre daha patlamayacağı, fark edilen sönükleşmesinin de kendisinden kaynaklanan devasa bir toz bulutundan kaynaklanmış olabileceği iddia edildi.

Süpernovalarda yaşanacak patlamalar yakın gezegenleri ve bu gezegenlerdeki yaşamı yok eder.  

Yıldız Eğer Patlarsa Ne olur?

Bilindiği gibi 1 ışık yılı, ışığın standart şekilde saniyede 300.000 kilometre hızla yol alması prensibi ile hesaplanmaktadır. Bu mantığa göre yıldızın bir Süpernova patlaması olmuşsa bile bu olay bize ancak 642,5 sene sonra ancak ulaşabilecektir. Bir başka deyişle -eğer olmuşsa- patlamanın enerji dalgası halen yolculuğuna devam ediyor olabilir. Bilim insanı Daniel Brown; “50 ışık yılından daha yakın her patlama sorun yaratabilir ancak Betelgeuse bize çok uzakta olduğu için tehlike yok” diyor.

Betelgeuse yıldızının Şili ‘de bulunan ALMA Gözlemevi tarafından 2017 senesinde çekilen resmi

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

güncel teknoloji haberleri: