İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İki gök taşı dünyamıza çarpacak mı?

Amerikan Uzay ve Havacılık Ajansı’na (NASA) göre potansiyel tehlike olarak sınıflandırılan 1998 OR2 ve 2010 RF isimli iki gök taşı dünyamıza çok yakın bir konumdan geçecek.

Amerikan Uzay ve Havacılık Ajansı (NASA) geçtiğimiz günlerde önemli bir açıklama yaptı. NASA, potansiyel tehlike olarak sınıflandırdığı 1998 OR2 ve 2010 RF isimli iki gök taşının önümüzdeki günlerde Dünyamıza çok yakın bir konumdan geçeceğini açıkladı.

Gök taşı çarpmasının global etkisi olur

Gök taşının gezegenimize çarpması durumunda global etkisi olabileceği görüşünü savunan uzmanlar, gök taşının 4 kilometre çapındaki olduğunu dile getirdi.

Dünyaya doğru gelen bir Gök taşı canlandırması.

Çapı 4 kilometre olarak ölçülen 1998 OR2 adlı gök taşının 29 Nisan tarihinde Türkiye saati ile 08.00′ de Dünya’ya çok yakın geçmesi bekleniyor. İngiliz Daily Express gazetesindeki habere göre, uzmanlar, 1998 OR2 gök taşının dünyaya çarpma olasılığının bulunmadığını ifade ediyorlar.

Gök taşı dünyaya çarparsa sonuçları ne olur?

Saniyede 5,1 yani saatte 18 bin 360 kilometre hızla hareket eden 2010 RF isimli gök taşı 500 tonluk ağırlığı ve 7 metrelik çapı ile emsallerine göre yavaş ve hayli küçük. Ancak buna rağmen 2010 RF isimli gök taşının dünyaya çarparsa etkisi bir nükleer bombaya eş olabilir.

Gök taşı çarpma canlandırması.

Amerikan Uzay ve Havacılık Ajansı (NASA) izlemeye aldığı gök taşının 100 sene içinde dünyaya çarpma olasılığının yüzde 5,3 olduğunu bildirdi. NASA, ortalama olarak dünyaya her gün 100 taneden fazla kum tanesi boyutunda minik gök taşının çarptığını söylüyor.

Fakat atmosferimize yine ortalama olarak senede bir kere de araba büyüklüğünde asteroid girdiği biliniyor. Bu tür gök taşları, atmosferde, “olağan üstü bir patlama oluşturup” yüzeye erişmeden yok oluyorlar.

Daha önce benzer gök taşı çarpmaları oldu mu?

2013 yılında Rusya’nın Chelyabinsk şehrinin üzerinde patlayan gök taşı bu doğa olayının ne denli tehlikeli olduğunu açık bir şekilde ortaya koydu.

Günümüzden 110 sene kadar önce 1908 yılında Sibirya’nın Tunguska bölgesinde patlayan gök taşı da bu tür çarpmalarının olağanüstü yıkıcı etkilerinin bir kanıtı.

Bizim; ‘Yıldız Yağmuru’ olarak bildiğimiz olay; minik gök taşlarının atmosfere girerek yanması geceleri çok güzel görüntüler yaratır.

Patlama öylesine güçlüydü ki binlerce kilometre uzaklıkta olan İskandinavya ufuklarında garip şekiller ve aydınlanmalar gözlenmiştir.

Gök taşı hakkında uzman görüşü nedir?

Planetary Society’nin Baş Bilim İnsanı ve LightSail Program Yöneticisi Bruce Betts; “Birkaç metre büyüklüğündeki küçük gök taşları atmosfere girer girmez hemen yanıyor ve az hasara sebep oluyor.” dedi. 2013 senesinde Rusya’nın Chelyabinsk şehrinin üzerinde 20 metre büyüklüğündeki asteroidlerin patladığını belirten Betts, “Camların kırılmasına ve yaralanmalara sebep olan şok dalgaları yaratabiliyor. 40 metre büyüklüğündeki bir gök taşının ise herhangi bir şehri olduğu gibi yok edebilir veya deniz üzerindeyse tsunami oluşturabilir.” diye konuştu.

1908 yılında Rusya’nın Tunguska bölgesine düşen asteroidi buna örnek olarak gösteren Bruce Betts, “Diğerlerine göre daha az miktarda gözlenen, ancak daha büyük olan gök cisimleri bölgesel yıkımlara sebep olabilirler. Fakat çok daha büyük olanları gezegenimizde küresel bir felakete sebep olup, tüm insanlığı yok edebilir.” ifadelerini kullandı.

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

güncel teknoloji haberleri: