İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Bulut Bilişim Sektörüne 107 Milyar Dolar Harcandı

Küresel bulut bilişim sistemi büyümeye devam ediyor. Büyük teknoloji şirketleri bu sektöre yatırım yapmakta birbirleriyle yarışıyorlar. 2019 yılında, bulut bilişim sektörüne toplamda 107 milyar dolar harcandı.

Bulut bilişim, istenildiği zaman kullanılabilen ve paylaşılabilen internet tabanlı bilişim hizmetlerinin genel adı olarak tanımlanıyor. Bilgiye her yerden ve her an erişilebilen çok yönlü ve hızlı gelişen servis araçlarından biri olan bulut sistemi son yıllarda piyasa rekabetiyle birlikte de ani bir sıçrama kaydediyor. Sinerji Araştırma Grubu‘nun açıkladığı verilere göre dünya çapında bulut altyapı hizmet gelirlerinin 2019 itibariyle 96 milyar dolara ulaştığı biliniyor.

Küresel çapta en büyük bulut servisleri ise şöyledir;

2019 yılı itibariyle bulut sistemlerinin pazar payını incelediğimizde Amazon‘un yüzde 33 ile sektörde liderliği göğüslediği görülürken, yüzde 18 ile Microsoft Azure ikinci sırada geliyor. Miscrosoft’u ise yüzde 8 pazar payıyla Google Clouds ve yüzde 6 ile IBM Cloud takip ediyor.

Büyük verilerin internet üzerinden depolanabilmesi özelliğiyle birlikte giderek flash bellek gibi depolama araçlarının da yerini almaya devam eden bulut sisteminin,gelecekte tümüyle hard disklerin de yerini alacağı öngörülüyor.

Son yıllarda bilişim teknolojilerinin en popüler konularından biri bulut bilişim sistemleridir. Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü’ne (NIST) göre ise “bulut bilişim, en az yönetim hizmeti veya servis sağlayıcı müdahalesi ile hızla alınabilen ve verilebilen esnek yapıdaki ayarlanabilir bilişim kaynaklarının (ağ hizmeti, sunucu hizmeti, depolama hizmeti, uygulamalar ve diğer hizmetler gibi) paylaşıldığı havuza, istendiğinde ve uygun bir şekilde ağ erişimi sağlayan bir model” olarak tanımlanıyor.

Bulut kavramının aslında ilk zamanlarda interneti temsil eden bulut çizimlerinden geldiği biliniyor. Gelişen teknolojiyle birlikte kullanıcılar daha esnek, ekonomik ve her yerden ulaşabilme imkanına sahip olan bulut bilişim teknolojilerine yöneliyorlar. Uzmanlara göre internetin geleceğinin bulut teknolojisiyle şekilleneceği düşünülüyor.

Amazon Bulut Bilişime Yönelik Harcamalarda Öne Çıkıyor

Teknoloji devi Amazon bulut teknolojisine ciddi yatırımlar yapıyor. 2019 yılında bulut bilişim sistemi için 107 milyar dolar harcanırken bu harcamanın 3’te 1’inin Amazon Web Service’e ait olduğu biliniyor. Uzmanlar tarafından önümüzdeki yıllarda bulut bilişim sistemine yönelik harcamaların katlanarak artacağı tahmin edilirken, 2024 yılında ise bu değerin 284 milyar doları bulacağı söyleniyor.

2018 ve 2019 yılları arasında, bulut teknolojisinde, şirketlerin harcamalarının ciddi bir biçimde arttığı görülüyor. Bunun temel sebebi ise şirketlerin dijitalleşen dünyaya ayak uydurmaya çalışmaları.

Dünya’nın en değerli 4. teknoloji şirketi olarak bilinen Amazon‘un bulut bilişim bölümü olan AWS 2018 yılında sektöre 24.5 milyar dolar harcarken, 2019 yılına gelindiğinde ise 34.6 milyar dolar harcama yaptığı görülüyor. Bu yönüyle %32.7 olan pazar payını 2019’da %34.6’ya çıkarıyor.

Bilişim teknolojisine yaptığı yatırımlarla sektördeki bir diğer dev şirket olan Microsoft Azure ise 2018 yılında 11 milyar dolar olan yatırımını 2019’da 18.1 milyar dolara çıkarırken, pazar payını ise %14.2’den %16.9’a yükseltiyor.

Bulut sektöründe kayda değer atılımlar yapan Google Clouds ise 2018 yılında 3.3 milyar dolar olan yatırımını 2019’da 6.2 milyar dolara çıkarıyor.

AWS’nin bu yönüyle Microsof Azure ve Google Clodus’un harcamalarının toplamından daha fazla harcama yaptığının da altını çizmek gerekiyor. Bulut bilişim sektöründeki harcamaların bir önceki yıla göre %37 artmış olması da bulut sektörünün geleceğinin merak edilmesini sağlıyor.

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte artan bilgi ve veri depolama talebi, bulut teknolojilerinin yükselmesine neden oluyor. Yapay zeka çalışmalarıyla entegre bir şekilde gelişen bulut teknolojileri ,esnek ve kolay ulaşılabilir yapısıyla, kullanıcılar için hem maliyeti azaltıyor hem de kolaylık sağlıyor.

Bulut bilişim, Facebook, Skype ve WhatsApp gibi milyonlarca kullanıcıya sahip pek çok kuruluşun temelini oluşturuyor.

Bulut Bilişim Sisteminin Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Bulut bilişiminin pek çok avantajı bulunmaktadır. Bunlar:

  • Maliyeti düşürmesi
  • Hızlı ve pratik özelliğiyle zaman tasarrufu sağlaması
  • Risk faktörünü azaltması
  • Kullanım kolaylığı
  • Arşivleme ve depolama özelliği
  • Yönetilebilir olması

Bulut sisteminin bir çok avantajı vardır. Bunlardan en önemlisi maliyetleri azaltması ve tasarruf sağlamasıdır. Kullandığın kadar öde mantığıyla çalışan bir sistem olması sebebiyle sadece büyük şirketler için değil küçük şirketler ve kobiler için de bulut bilişim sistemi önemli bir yer tutuyor.

Bulut sisteminde kullanıcıları rahatsız eden en önemli nokta ise güvenlik problemidir. Siber saldırılar,yazılım açıkları, önemli verilerin 3.kişiler tarafından ele geçirilebilmesi ihtimali,sistemin güvenlik açıkları gibi pek çok sorun tartışılmaya devam ederken, bu yönüyle bulut bilişim sistemi halen kullanıcıların güvenlik konusundaki tereddütlerini giderebilmiş değil.

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

güncel teknoloji haberleri: