İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Büyük Veri (Big Data) Kullanılan 13 Uygulama Alanı

Dünyadaki veri çeşitliliği hızda artıyor. İnternet ve sosyal medya ile birlikte cep telefonlarının akıllanmasıyla veri üretimi önemli boyutlara ulaştı. Büyük veri (Big Data) kullanım alanları nelerdir?

Dünyadaki veri hacmi ve çeşitliliği tarih boyunca hiç görülmemiş bir hızla artıyor. İnternet ve sosyal medyanın hayatımızdaki yerinin yanı sıra telefonların akıllanmasıyla birlikte her birey artık her gün veri üretmeye başladı. Yapılan araştırmalara göre 2000-2010 yılları arasında toplanan verinin büyüklüğü 140 terabyte oldu. 2016’da devreye alınan the Large Synoptic Telescope ile bu büyüklükteki veri sadece birkaç hafta gibi kısa bir sürede toplandı.

Büyük veri işletmeler tarafından işlenerek anlamlı aksiyon planları haline geliyor. Veriden paraya yaşam döngüleri oluşturulurken ekonominin yeni benzini olarak ‘big data’yı gösteriliyor. Büyük veri yani Big Data hayatımızdaki o kadar önemli bir hale geldi ki, artık teknoloji şirketleri bu veri sayesinde bizi bizden daha iyi tanıyor.

Büyük Veri (Bİg Data) araştırmacıların sorularına cevap bulmalarında, bireysel davranışları ve topluluk eğilimlerini
tahmin etmelerinde kolaylıklar sunuyor

Büyük Veri (Big Data) Nedir?

Günümüzde internet kullanımın artması ve teknolojik gelişmelerin hız kazanmasıyla her gün çok fazla miktarda veri elde ediliyor. Bu verilere en büyük katkıyı sosyal medya hesaplarındaki paylaşımlarla, internette gezinirken yapılan tıklamalarla veya bloglarla eylemlerle tüm insanlar yapıyor. Bu yeni ve her geçen gün hızla büyüyen dönem hayatımızdaki birçok değişikliği kısa sürede sağlıyor. İzlediğimiz dizilerden, alışveriş şekillerimize kadar birçok alanda büyük veri kullanılıyor. Rakamlarla büyük veri kullanım alanı ve özelliklerini şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Veri akışını en iyi kullanan Google, Amazon, Apple, Facebook ve Microsoft dünyanın en değerli beş şirketinin 2017 yılının ilk çeyreğindeki net kârı 25 milyar doları aştı
  • Piyasa araştırma şirketi IDC ‘dijital evrenin’ 2025 yılında her yıl üretilen ve çoğaltılan veri miktarının 180 zetabayta (180’in arkasına 21 tane sıfır koyulmalı) ulaşacağını öngörüyor.
  • Amazon, Alphabet ve Microsoft 2016 yılına veri rafinerisi alanında 32 milyar doları bulan yatırım yaptı.
  • Küçük işletmelerin yüzde 18’i, orta büyüklükteki şirketlerin ise yüzde 57’si büyük veri analizlerini kullanıyor.
  • Danışmanlık firması Ptolemus’a göre 2030 yılına kadar telematik politikalarıyla sigortalı olan araçların yaklaşık yüzde 50’sinde kullanılacak.
  • 2017 yılının ilk çeyreğinde sadece 5 bin otomobil satan bir şirketin piyasa değerinin General Motors’tan yüksek olmasının ardında da büyük veriyi başarıyla kullanabilme becerisi yatıyor.
  • UBER’in net değerinin 68 milyar dolara ulaşması, ulaşım konusundaki en büyük arz ve talep veri tabanını elinde bulundurmasından kaynaklanıyor.
  • Araştırmalar dijital çözümlerle gıda endüstrisinde de yüzde 15’e kadar verimlilik artışı, ürün geri çağırmalarında yüzde 50’ye kadar düşüş ve enerji tüketiminde yüzde 12’ye kadar azalma potansiyeli bulunduğunu belirtiyor.
Büyük Veri (Big Data) başlıca uygulama alanları arasında bankacılık, iletişim, medya, eğlence sektörü, sağlık hizmetleri, eğitim, üretim, devlet hizmetleri, sigortacılık, perakendecilik, ticaret, ulaşım, enerji ve kendi kendine ölçüm verisinin analiz edilmesi öne çıkıyor.

Büyük Veri Uygulama Alanları Nelerdir?

Büyük veri araştırmacıların sorularına cevap bulmalarında, bireysel davranışları ve topluluk eğilimlerini tahmin etmelerinde kolaylıklar sunuyor. Bu yüzden ekonomik ve ticari faaliyetlerden kamu yönetimine, ulusal güvenlikten bilimsel araştırmalara kadar birçok alanda büyük veriden yararlanılıyor.

Büyük veri uygulamalarının altında yatan önemli hedeflerden bazıları tüketici deneyimlerinin iyileştirilmesi, maliyetlerin düşürülmesi, daha iyi pazarlama stratejilerinin oluşturulması ve mevcut süreçlerin etkinliğinin artırılması olarak tanımlanabilir. Ayrıca son zamanlarda günümüzde veri ihlal olaylarının yaşanmasından kaynaklı güvenliğin tesis edilmesi de büyük verinin kullanım amaçlarından.

Büyük veri bankacılıktan ulaşıma, sosyal medyadan sağlığa, müşteri memnuniyetinden eğitime kadar birçok alanda kullanılıyor.

Büyük Verinin En Çok Kullanıldığı 13 Alan

  • Bankacılık: Büyük veri kullanımıyla bankalar, para hareketlerinin detaylarını görebiliyor. Felaketleri ve hırsızlık olaylarını önceden öngörüp önleyebiliyor.
  • İletişim, medya ve eğlence: Sinema yapımcılığı, haber, televizyon yayıncılığı, oyun organizasyonları ve iletişim alanında büyük veri kullanımı yaygın bir şekilde yapılıyor. Bu durum artık müşterilerin istedikleri yerden ve herhangi bir cihazdan sunulan içeriklere erişebilmesinden kaynaklanıyor. Bu alanda Netflix’in büyümesinde büyük verinin etkisi önemli bir örnek.
  • Sosyal medya: Facebook’ta yüklenen fotoğraf sayısının saniyede 4 bin, dakikada 243 bin, saatte 14.58 milyon ve günde 350 milyon seviyelerine ulaştı. Bu rakamlar big datanın hayatımızdaki önemini gösteriyor.
  • Müşteri memnuniyeti: Büyük verinin en çok kullanım alanları arasında sosyal medya üzerinden müşteri memnuniyetinin ölçülmesi yer alıyor. Büyük veri uygulamaları sayesinde gelecekte üretici firmalar yüzlerce, hatta binlerce sosyal ağı her zaman takip ederek, haklı veya haksız tüm eleştirilere anında müdahale edebilir.
  • Sağlık: Büyük veri belirli hastalıkların görüntü veya eğilimlerinin gözden geçirilmesini sağlıyor. Böylece erken teşhis fırsatını sunuyor. Maliyetleri azaltırken eş zamanlı olarak sağlık hizmetlerinin kalitesini artırabilmek için de büyük verinin etkin bir şekilde analiz edilmesi gerekiyor.
  • Eğitim: Büyük veri birçok eğitim organizasyonu tarafından hem öğretmenler hem de öğrenciler için kaliteli bir eğitim ortamının sürekliliğini sağlamak adına kullanılıyor.
  • Üretim: Üretim ve kaynak temini alanlarında karar verme süreçlerini desteklemek için büyük veri kullanılıyor. Rekabet avantajı elde etmek adına büyük verinin coğrafi, grafiksel, metinsel ve zamansal unsurlarından bilgi çıkaran tahmin modellerinden yararlanılıyor.
  • Devlet Hizmetleri: Büyük veri analitiğiyle e-devlet portalında sunulan hizmetlerin etkinliği ve verimliliği artırılabilir. Bu noktada büyük veri vatandaşlara verilen hizmetlerin hızlı ve güvenilir olmasını sağlayarak, akıllı şehirlerin geliştirilmesinde kilit rol oynayacak.
  • Sigorta: Sigortacılık alanında büyük verinin kullanılmasıyla daha iyi fiyat ayarlaması yapılabilir. Daha sağlam müşteri ilişkileri kurulabilir. Sigorta organizasyonlarının kârlılığı ve performansı artırılabilir.
  • Perakende: Perakendecilikte büyük veri kullanımının sağladığı başlıca faydalar arasında, stokların doğru şekilde gösterilmesi için büyük veri kullanılıyor.
  • Ulaşım: Kamu kurumları trafiği kontrol etmek, en iyi ulaşım rotasını planlamak, akıllı ulaşım sistemleri geliştirmek için büyük veriden yararlanabilir.
  • Enerji: Büyük veri daha iyi kaynak ve işgücü yönetiminin sağlanması, problemlerin başarısızlıklar yaşanmadan tespit edilmesi ve hızla gözden geçirilmesinde yardımcı oluyor.
  • Ölçümleme: Psikoloji, pazarlama, kamu politikaları gibi sosyal alanlarda kişiye özgü sabit eğilimli ve dolaylı davranış verisinden yararlanabiliyor.

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

güncel teknoloji haberleri: