Teknolojinin giderek gelişmesiyle birlikte yapay zeka, cebimize kadar geldi. Artık cep telefonlarında, tabletlerde, bilgisayarlarda dahi bir yapay zeka asistanımız var.
OpenAI ürettiği yeni nesil yapay zeka dil modeli ChatGPT-4 üzerine makale yazan İstanbul Atlas Üniversitesi Bilişim Güvenliği Program Başkanı Serhat Dalgalıdere makalesinde yeni nesil yapay zeka hakkında şu sözleri kaleme almış.
ChatGPT-4 Yapay Zeka Devrimi Mi ?
Öncelikli olarak ChatGPT yeni versiyonu ChatGPT-4 ile kendini bulduğunu düşünüyorum. Önceki versiyonu olan GPT-3.0 ve GPT-3.5 başarılı olmasıyla beraber bir takım hatalar barındırıyordu. ChatGPT-4 OpenAI markası tarafından çıkarılan başarılı bir yapay zeka dil modeli. Gerçek anlamda çok başarılı tepkimeler veriyor. Farklı birçok iş alanında çalışanlar için adeta sıkı bir asistan. Sadece çalışanlar için değil. İnternetin derin kuyularında doğru bilgiye ulaşmak adına bir derleyici aynı zamanda.
Size alternatif bilgileri sunabiliyor. Örneğin merak ettiğiniz bir ülkeyi, şehri sizin için detaylı şekilde kullanabileceğiniz bir bilgi kümesi haline getiriyor. Böylelikle siteden siteye dolaşmakla, gerçek bilgiye ulaşmakla uğraşmak yerine tek bir arayüzden bilgiye rahatlıkla erişebiliyorsunuz. Elbette kesinlike doğru bilgiler diyemeyiz. Fakat büyük bir yüzdelikle doğruluk oranı veriyor. Yaptığım testlerde bunu ölçümledim.

Doğal dil işleme teknikleriyle geliştirilen bu sistem yapay zekanın belkide hayata geçirilmiş en göz önünde modeli diyebiliriz. Doğal dil işleme yapay zekanın alt kümesidir. Elbette Bulanık Mantık konusunada değinmeden geçemeyeceğim. Yapay Zeka sistemlerinin geliştirilme aşamalarında bir mantık sistemi olarak danışılan bulanık mantık aslında hassas ölçme metodunun entegre edilmesi konusunda yardımcı oluyor. Yapay zeka aradığınız bir bilgiyi size getirirken gerçekten size tam anlamıyla ihtiyacınız olan bilgiyi getirmek için bulanık mantık kuramından yararlandığını düşünüyorum. Şuraya kadar yazdıklarım aslında sistemin biraz daha işleme anlayışıyla ilgili. Devrim niteliğine baktığımız zaman aslında devrim uygulamanın neresinde sorusuyla başlayabiliriz ?

Devrim uygulamanın neresinde ?
Devrim uygulamanın şurasında, bu zamana kadar hiç bu kadar yapay zeka çalışmasının bu denli insanlara yakınlaştığını en azından kendi bilgilerim ışığında görmemiştim. Öyle bir uygulama ki sorabileceğiniz tüm sorulara inanılmaz bir arşiv ve ustalıkla cevaplayabiliyor. En güzeli ise sizi bilgi yığınlarına boğmaması. Sizi bir arkadaşını dinler ve onun derdine çare olurcasına bilgiler veriyor. Uygulamaya sezgilerin olup olmadığını sordum. Elbetteki olmadığını söyledi ve cevabı şu şekilde oldu;
“Hayır, ben yapay zeka tabanlı bir dil modeliyim ve sezgilerim yoktur. Benim işlevim, kullanıcılara dil ile ilgili yardım ve bilgi sağlamak, sorularını cevaplamak ve doğal dil üretmek için programlandım. Ancak, benim algoritmalarım sayesinde verileri analiz edebilirim ve çeşitli tahminlerde bulunabilirim. Ancak bu tahminler, veriler üzerine yapılan bir hesaplama veya analizden ibarettir ve kişisel bir sezgi değildir.”
Daha önceki yazılarımda ifade ettiğim gibi sezgileri olması için ruhlarının olması gerekiyor. Robot doktorlar gelecekte karşımıza çıkacak mı ? İsimli röportajda ifade ettiğim gibi insanlarla olan farklılıkları sezgilerin, duyguların olmaması. Bu durumda sezgi hafızasının olmaması anlamına gelmekte. Sezgilerde salt bilgilerden daima öne çıkıyor. Bu biraz bilişim felsefesine giriyor.

Bu yardımcı asistanı hayatınızın her noktasında kullanabilirsiniz
Hayatınızın her noktasında sizin hemen yanınızda. Tek seferde 25 bin kelime sınırında kendinizi anlatabiliyorsunuz. Yani her bir sorunuz 25 bin kelime. Bu epey büyük bir yazı anlamına geliyor. Üstelik sizin yanlış ya da hatalı anlattığınız konuları düzeltiyor. Kendinizi ifade ederken ne kadar doğru anlatırsanız elbette amacınıza daha hızlı ulaşabiliyorsunuz. Aynı zamanda daha detaylı bilgiler alabiliyorsunuz. Şöyle düşünün öyle bir arkadaşınız varki size cevap vermekten yorulmuyor. Aynı zamanda bu arkadaşınız hiçbir şekilde psikolojik bir ruh haline bürünmüyor. Bu arkadaşınız 100 trilyon parametre kullanıyor. Yani size vereceği cevapları bu parametre dairesi içinde değerlendirebiliyor. Sanırım hiçbir insan bu kadar zeki değildir. Hafızanız çok kuvvetli olabilir ya da ön belleğiniz muhteşem olabilir. Fakat bu parametre sınırı başka bir noktada. Ayrıca hassas bir espri anlayışı var. Hassasiyetten kastım alıngan değil ! Tamamen ince esprileri bile algılayabiliyor.
Hayal gücüne yönelik içerikler üretebiliyor !
Yapay zeka dil modeli değince soğuk bir uygulama düşünmeyin. Öyle bir uygulamaki örneğin şiir yazabiliyor. Orhan Veli’nin hiç yazmadığı Paris sokaklarıyla ilgili bir şiiri Orhan Veli üslubuyla yazabiliyor. Ya da yazmaya çalışıyor diyelim. Çünkü kimse Orhan Veli gibi olamaz. Fakat buna karar verebilmeniz için kendinizin denemesini öneririm. İçinde hayal gücü barındıran geri bildirimler yapabilen yapay zeka üst düzey hayal gücüne sahip bir insan gibi…
Yazılımcılara ve içerik üreticilerine yardımcı bir uygulama !
Yazılımcılar ve içerik üreticileri için çok değerli. Elbette komple bir yazılım projesini ona yazdırmanız çok zor. Bir kaç denemede detaylı bir bilgi vermeme rağmen bazı noktalarda bunu yapamıyorum çünkü çok büyük bir proje yanıtını aldım. Fakat işinize yarayacak çok sayıda noktada python diliyle şöyle bir if döngüsünü içeren kod satırına ihtiyacım var dediğimde bana dönüşleri harika oldu. Çok farklı yazılım dilinde size yardımcı olabiliyor.
Ayrıca iyi bir SEO yardımcı programı diyebilirim. Evet SEO kurallarına uygun makalede yazabiliyor. Makalelerde kaynak da verebiliyor. Yine de bu konuda markalarınıza özel olarak araştırma yapılmış içeriklerin daha faydalı olacağı kanısındayım. Butik içerik markamızda yaptığımız gibi sadece Google kaynaklarından değil kütüphanelerdeki kitaplardan da yararlanarak yaptığımız çalışmaların Google algoritmasında daha faydalı olduğunu gördük ve buna inanıyoruz. Fakat anahtar kelime belirlemede ya da makale başlıkları belirlemede gerçek bir profesyonel. Tamamen bir makale içeriğini ona teslim eder miyim ? Şuan için hayır. Anlayarak, idrak ederek ve nokta atışlar yaparak bir makalenin yazılması taraftarıyım. Bunun dışında SEO çalışmaları için çok büyük bir başucu asistanı.
Özet olarak ChatGPT-4 gerçek bir duyguları olmayan bilimsel, ruhsuz bir başucu asistanı. Onunla beraber çoğu sorununuzun yanıtını bulacaksınız. Alışkanlık edinebilirsiniz. İleride çok daha yakından içimizde farklı kıyafetlerle karışımıza çıkacağını düşünüyorum. Eminim demedim. Çünkü benim lugatımda kesinlik yoktur. Tek istediğim ise biraz kesinliktir.
İlk yorum yapan siz olun