İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Çin’de Yapılan Dev Teleskop Faaliyete Başladı

Uzayda yaşam izi arayacak olan Dev Teleskop FAST Çin’in güneybatısında kuruldu. Çin Bilimler Akademisi (NAOC) tarafından yürütülen ve 180 milyon dolara mal olan dev teleskop uzayda pulsar sinyalleri ile yaşam belirtileri olup olmadığını araştıracak.

Yaklaşık 10 yıl önce Guizhou bölgesindeki dağın zirvesi oyularak oturacağı zemini hazırlanan Dev Teleskop resmen hizmete girdi. İnşaatı 5 sene süren Radyo Teleskopu FAST, 4 yılı aşkın bir süredir test ediliyordu. 2020 başında test aşaması sona erdi ve dünyanın en büyüğü olan FAST Uzay Bilimi için çalışmaya başladı.

Maliyeti 180 milyon dolar olan “Çin’in Gökyüzündeki Gözü” FAST 30 futbol sahası büyüklüğünde inşa edildi. 500 metre çapında olan FAST alanı, çekirdek bölge olarak 5 km yarıçapı, ara bölge olarak da 5 ila 10 kilometre yarıçapı ve 10 ila 30 kilometrelik bir yarıçapı kapsayan bir çevre bölgesini içeriyor. Çin’in beş yüz metrelik Diyaframlı Küresel Radyo Teleskopu (FAST), dünyanın en büyük tek çanaklı telsiz teleskobu olma özelliğine sahip.

Dev Teleskop Uzayda Yaşam Belirtisi Arayacak

Kademeli olarak uluslararası gök bilimcilere açılacak olan Dev Teleskop zayıf pulsarlardan, yani anlık radyo dalgası gönderen nötron yıldızlarından gelen sinyalleri saptayacak. Her bir saniyede 38 gigabyte veri toplayabilen FAST, derin uzaydaki galaksilerde doğal hidrojen arayarak uzayda sürdürülen yaşam araştırmalarına yardım edecek.

Test aşamasında 102 zayıf pulsar sinyali bulan teleskop böylece zayıf pulsarları tespit etmedeki başarısı ile dikkat çekti.

Radyo teleskopların yıldızlar ve gazlardan gelen zayıf enerji dalgalarını izleyerek ve okuyarak çalıştığını belirten Çin Bilimler Akademisi (NAOC) Ulusal Astronomi Gözlemevi FAST baş mühendisi Jiang Peng, “FAST sayesinde gelecek üç yıl içinde önemli bilimsel keşiflere imza atacaklarına inandıklarını” söyledi.


Yetkililer, Dev Teleskobun kademeli olarak  uluslararası gökbilimcilere açılacağı bilgisini verdi. FAST teleskopun 2016 yılında deneme faaliyetine başlaması ile birlikte bölge turizminde de bir artış görüldü. Bilime yapılan yatırım ve yayımlanan bilimsel makaleler sıralamasında lk sırada ABD yer alırken Çin bu alanda ikinci sırada.

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

güncel teknoloji haberleri: