İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Corona Dijital Dönüşüm Planlarını Nasıl Etkiledi?

Coronavirüs salgını sağlıktan sanayiye, eğitimden pazarlamaya kadar birçok alanda etkisini gösterdi.  GittiGidiyor Genel Müdürü Öget Kantarcı, Corona salgınının iş dünyasının Dijital Dönüşüm Planları üzerindeki etkisini anlattı.

Digital Age Post Corona Trends Podcast yayını yeni bölümünde GittiGidiyor Genel Müdürü Öget Kantarcı konuk oldu. Programda Kantarcı ile Covid-19’un e-ticarete etkilerini, dijital dönüşüm ve yeni dönemde online alışverişte belirleyici olacak trendler ele alındı. Podcast yayınında şu sorulara cevap arandı;

  • Pandemi dönemin e-ticarete etkisini nasıl oldu?
  • Pandemi süreciyle hem tüketici hem satıcı tarafındaki nasıl bir değişim yaşandı?
  • Pandemi döneminin satın alma trendleri neler?
  • Pandemi sürecinde en çok ilgi gören kategoriler neler oldu?
  • E-ticaretin pandemiden çıkaracağı en önemli dersler nelerdir?
Tüketicilerin bu sürece hızlı bir şekilde adapte olduğunu ifade eden GittiGidiyor Genel Müdürü Öget Kantarcı, “Bu süreçteki tek olumsuz durum kargo kısmında yaşandı. Onun dışında tüketicinin dijitalleşmeye tepkisi son derece hızlı oldu.” İfadelerini kullandı.

Gittigidiyor Bu Süreçte En Çok Hangi Ürünleri Sattı?

Pandemi süreci ve bu kapsamda alınan önlemlerle birlikte hayatın birçok alanında değişiklikler olduğunu ifade eden GittiGidiyor Genel Müdürü Öget Kantarcı “İnsanlar günlük ihtiyaçlarını eksisinden çok daha fazla e-ticaret üzerinden karşılamaya başladı. Dijital dönüşüm alanında önemli gelişmeler oldu.” Dedi.

Pandemi süreciyle birlikten pek çok kullanıcının e-ticaretle tanıştığını ifade eden Kantarcı, “Bankalararası Kart Merkezi verileri bu durumla ilgili önemli verileri ortaya koydu. İnternetten kartı ödeme tutarının toplam içindeki payı Nisan ayında yüzde 24 ile rekor seviyeye ulaştı. Mart ayında 3 milyon ve Nisan ayında 2 milyon adet kart ilk kez internet üzerinden alışveriş yaptı. Milyonlarca yeni kullanıcı e-ticaretle tanıştı.” Diye konuştu.

Evde kalma sürecinin tüketicinin alışveriş alışkanlıklarını değiştirdiğini vurgulayan Kantarcı, “Nisan ayında geçen yılın aynı dönemine göre internetten yapılan gıda ve market alışverişi tam 3 kat arttı. Satıcı içinde değişimler oldu. Dijitalleşmenin önemi net bir şekilde ortaya çıktı. Teknolojik altyapısı hazır olan şirketlerin bugüne kadar yaptığı yatırımların değeri anlaşıldı. Covid-19’un ülkemizde görülmeye başlandığı Mart ayında ilk etapta maske ve eldiven satışlarında ciddi artışlar meydana geldi. Bu dönemde Gittigidiyor da maske satışında 8 kat ve steril eldiven satışında 3 kat artış yaşandı.” İfadelerini kullandı.

Süreçte ayrıca hijyen ürünleri ve temel gıdalara yönelimin arttığını ifade eden Kantarcı, “Mart ayında günlük ortalamamızın 3 katına varan artışlar yaşadık. Antibakteriyel sabunlar, ıslak mendiller, tuvalet kağıtları, paketli gıdalar satışlarında ciddi yükselişler meydana geldi. Özellikle dezenfektanlar çok ciddi satışlar getirdi. Bakliyat ve sıvı yağların satışlarında geçen seneye göre 10 katlık artışlar gerçekleşti. Halkın ihtiyaç duyduğu bu ürünlere yönelik mevcut piyasa koşullarında oluşan haksız uygulamaları oluştu.” Dedi.

Fiyatlar konusunda oluşan haksız uygulamaların önüne geçilmesi için Ticaret Bakanlığı öncülüğünde önemli çalışmalara imza attıklarını kaydeden Kantarcı hayata geçirdikleri uygulamaları şu şekilde sıraladı;  

  • 40 kişilik risk ekibimiz liderliğinde özel yazılımlarımızla listeleme ve fiyat takibi sürecimizin kontrolünü daha da sıklaştırdık.
  • Kullanıcı geri bildirimlerini değerlendirmek üzeri ayrı bir e-mail hesabı oluşturduk.  
  • Tüketiciyi korumak için fahiş fiyatlı olduğunu tespit ettiğimiz 20 binden fazla ürünü sitemizden kaldırdık.
  • Israrla fahiş fiyat uygulayan 80 satıcıyı sistemimizin dışına çıkardık. Fırsatçılığa en ufak bir tolerans göstermedik.
Pandemi süreci hem tüketici hem de satıcı tarafındaki birçok değişim yaşandı. Bu süreçte dijital dönüşüm alanına yatırım yapanlar kazandı.

Dijital Dönüşüm Süreci Birkaç Yılda Alacağı Yolu 3 Ayda Aldı

Nisan ayı itibariyle evde geçirilen vaktin artmasının etkisiyle kutu oyunları, puzzle ve boyama kitabı gibi hobiye yönelik ürünlerin satışının arttığını gözlemlediklerini vurgulayan Kantarcı, “Evden çalışmanın ve uzaktan eğitimin başlamasıyla bilgisayar, ofis mobilyası, yazıcı gibi ürünlerin satışlarında hareketlilikler yaşandı. Mayıs ayında ev dekorasyon, bahçe ürünlerinin yanı sıra spor malzemeleri, kozmetik ürünleri kategorilerinde ciddi artışlar gözlemledik.” Dedi.  

Pandemi süreciyle bütün dünyanın çok zorlu bir süreçten geçtiğini ifade eden Kantarcı, bu sürecin kazanımlarını şu şekilde sıraladı;

  • Pandemi ile yaşadığımız değişimin kalbinde de dijitalleşme var. Hem ruhsal hem de ekonomik olarak bizi bekleyen toparlanma sürecinde kilidi dijital dönüşüm açacak.
  • Dijitalleşme süreci birkaç yılda alacağı yolu 3 ayda aldı. En büyük kazanımlarımızdan biri bu oldu.
  • E-ticaret günümüz koşullarında artık ticaretin kendisi oldu. Bu gerçeğin uzağında kalmak, işlerin devamlılığını ve büyüme planları açısından doğru bir karar olmayacaktır.
  • Bu süreçte e-ticaretle tanışan ve burada kalmaya devam edecek geniş bir kesim var. Ürün çeşitliliği ve fiyat karşılaştırma gibi kullanıcı dostu özelliklerinin yanı sıra zaman ve mekandan bağımsız güvenli alışveriş ortamının sunulduğu bu ekosistem daha da gelişecek.
  • KOBİ’ler ve büyük markalar her geçen gün e-ticaretin ne kadar önemli bir satış ve pazarlama olduğunun farkına vardı.
  • Online Pazar yerleri markalara çok  geniş bir alıcı kitlesi sunuyor. Türkiye’nin büyük online Pazar yerlerine gelen aylık trafik İstanbul’daki en işlek 10 AVM’nin toplam trafiğini kat be kat aşıyor.
  • KOBİ tarafı dijitalleşmenin önemini daha çok anladı.
  • Gelen yoğun talebi karşılama konusunda kargo şirketleri ciddi şekilde zorlandı ve geciken teslimatları deneyimleyebildiler. Bundan ders çıkarıp kargo süreçlerinin daha hızlı işlemesi için sektör adına verimli çalışmanın yöntemleri bulunmaya çalışılıyor.

E-Ticaretle İlk Defa Tanışanlar Bu Ekosistemde Nasıl Tutulacak?

Pandemi sürecinde ulaşamadıkları kitlelere ulaşma imkanını bulduklarını ifade eden Kantarcı, “Kullanıcıların e-ticaretin kolaylığını tecrübe etmeleri sağlandı. Bu dönemde ilk defa online alışveriş yapanların en az yüzde 50’sinin kalıcı kullanıcılar haline geleceğini düşünüyorum. Bu öngörünün gerçekleşmesi için en önemli konu müşteri memnuniyeti. Müşteri memnuniyetini sağlamak ve onlara iyi bir alışveriş deneyimi sağlamak olmazsa olmaz. 2020 yılında sektördeki büyüme devam edecek. 2019 yılında sektör 83 milyar TL büyüklüğe ulaştı. Sektörün yüzde 54’ünü oluşturan online perakende 2019’da yüzde 43 büyüyerek 45 milyar TL bir hacim yakaladı. 2020 yılı online perakende büyümesinin yüzde 50’nin üzerinde olacağını düşünüyorum.” Açıklamasında bulundu.

Gittigidiyor’a bu süreçte katılan yeni satıcı sayısının geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 70 arttığını ifade eden Kantarcı, “Bunların yüzde 90’ından fazlası KOBİ. Gittigidiyor olarak 28 milyon kayıtlı kullanıcıya hizmet veriyoruz. KOBİ’ler bizim üzerimizden ücretsiz mağaza açma, ürünlerin ücretsiz bir şekilde listeleme imkanına sahipler. KOBİ’ler bu sayede ürünlerini Türkiye’nin tüm illerine ulaştırabiliyorlar. Çok fazla müşteriye 7 gün 24 saat satış yapabiliyorlar.” Dedi.

Gittigidiyor olarak insan odaklı bir şirket olduklarını anlatan  GittiGidiyor Genel Müdürü Öget Kantarcı, “Kullanıcılarımızın alışveriş deneyimini iyileştirecek projeler geliştiriyoruz.” Dedi.

Dijital Dönüşüm Alanında Yeni Yatırımlar Nasıl Olacak?

E-ticaretin dijitalleşmenin artmasıyla zaman ve mekandan bağımsız ürün-fiyat karşılaştırma olanağı sunan, milyonlarca ürünü kısa bir sürede tüketicinin karşısına çıkaran dev bir ekosistem olduğunu  anlatan Kantarcı, “Salgın nedeniyle fiziki mağazaların geçici süre kapanmasının etkilerini görüyoruz. Bu süreçte fiziki mağazaların işlerini devam ettirebilmeleri için e-ticareti kendi iş modellerine entegre ettiklerini gördük. Fiziki mağaza işletmecileri mağazalarını internete taşıyarak evde kalan tüketicilere ulaştı. Önümüzdeki dönemde en kritik konu hızlı teslimat olacak. Lojistik tarafta gerekli yatırımların yapılması ve bizlerin lojistik sektöründeki iş ortaklarımızla sıkı bir işbirliğinde olmamız gerekecek. Hem müşterilerine hem de KOBİ ve markaların beklediği önemli bir başka konu sınır ötesi e-ticaret.” Açıklamasında bulundu.

Müşteriler yurtdışındaki ürün envanterine ulaşmak, ürün sahiplerine mallarını yurtdışına göndermek istediğini ifade eden Kantarcı şunları söyledi; “Biz bu tarafta iki taraflı yatırımlarımızı sürdürüyoruz. E-ihracat alanında çalışmalar devam ediyor. Şuan 800 satıcımız ürünlerini e-bay’in 190 ülkedeki 183 milyon alıcısına satabiliyorlar. Sanal ve arttırılmış gerçeklik uygulamalarının ürünlerini incelemek üzere e-ticaret sitelerinde gelecekte çok daha fazla kullanılacak. Sohbet botları, yapay zeka uygulamalarının modern ihtiyaçlar doğrultusunda ortaya koyduğu bir çözüm olarak karşımıza çıkıyor. E-ticaret gibi müşterileriyle tüm iletişimi dijital araçlarla gerçekleştiren endüstriler için 7/24 sorular yanıtlayabilen ve ziyaretçileri doğru yönlendirebilen botlar popülerleşecek. Yapay zeka tüketiciye kıyafet seçiminden, kozmetik ürünlerine kadar birçok konuda tavsiyelerde bulunacak. Teknolojiyi kişiselleştirebilen, verileri etik ve doğru bir şekilde işleyebilen, tüketiciye güvene dayalı ilişki kurabilen markalar rakiplerine göre bir hayli önde olacaklar. Bu dönemde markalarla ve KOBİ’lerle beraber e-ticaret oyuncularının çok daha sıkı bir iş ortaklığına gitmesi gerekiyor. Müşteri sadece iyi hizmet bekliyor.”

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

güncel teknoloji haberleri: