İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Corona sonrası Online Eğitim son değil tek çare

COVİD-19 sonrası online eğitim önlenemeyen bir yükselişe geçti. Akademisyenler, Çin, İtalya, ABD, İngiltere ve Türkiye’de gerçekleştirilen çalışmaları inceledi. Çalışmalarda, Türkiye’de zorunlu uzaktan eğitime süreci ele alındı.

Maltepe Üniversitesi, İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi Dekanı Sahure Gonca Telli ve Yeditepe Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu İnsan Kaynakları Yönetimi Bölümü’nden Deniz Altun Coronavirüs ve Çevrimiçi (Online) Eğitimin Önlenemeyen Yükselişi başlıklı bir makale kaleme aldı. Telli ve Altun yaptıkları bu çalışma ile ülkelerin ve üniversitelerin eğitim öğretime ara vermemesini sağlamak adına bir zorunluluk haline gelen uzaktan eğitim çalışmaları ile ilgili bir değerlendirme yaptı.

Zaman ve mekân sınırlarını ortadan kaldıran uzaktan eğitim (online eğitim) , eğitim-öğrenim faaliyetlerini sürekli bir hale getirebilme imkânı da sağladı. Fiziki ve maddi koşulların kısıtları sebebiyle uzaktan eğitim uygulamalarına yönelim kaçınılmaz bir zorunluluk haline geldi.

Online eğitimin önlenemez yükselişi

Covid-19 salgını sonrasında dünyadaki tüm ülkelerin okullarının fiziksel eğitimi askıya alması ile mecburi olarak çevrimiçi eğitime geçildi. Tüm dünya için çevrimiçi eğitim artık son çare değil, tek çare haline geldi. Devletler de sağlık konusundaki tedbirlere paralel, eğitimin sürdürülebilirliği ve öğrenenlerin boşluğa düşmemesi amacıyla imkânları çerçevesinde çevrimiçi eğitim sistemlerine dönülmesi kararı aldı.

Covid-19 salgınından sonra dünyanın en büyük ve en kalabalık yükseköğretim sistemi olan Çin yüksek öğretim sistemi, benzeri görülmemiş ölçek ve kapsamdaki bir e-öğrenme denemesine geçmek zorunda kaldı. Çin’deki en gelişmiş ve etkili çevrimiçi öğretim platformu olan ve şu anda dünyanın ikinci en yüksek kullanıcı sayısına (19 milyondan fazla) sahip olan Rain Classroom öğretim platformu 2016 yılında kullanılmaya başlandı.

Çin’den ABD’ye online eğitim faaliyetleri?

Covid-19 sonrası bazı laboratuvar ve uygulamalı ders bileşenleri dışında tüm kampus temelli sınıflar askıya alınmış olsa da, tüm dersler için öğretim çevrimiçi platformlar aracılığıyla devam etti.

İtalya, 4 Mart 2020’de yeni coronavirüsün daha fazla yayılmasını engellemek için katı önlemleri uygulamaya alarak geçici olarak tüm okulları ve üniversiteleri kapattı. İtalya Eğitim Bakanlığı, okullarda olası bir coronavirus salgını ile nasıl başa çıkılacağı hakkında bilgi içeren bir web sitesi açtı.

Dünyadaki salgın başlangıcında ABD’den Ohio State, Harvard, Duke, Columbia, Tufts gibi üniversiteler, Covid-19 salgını nedeniyle yüz yüze sınıf derslerini iptal eden ve bu dersleri çevrimiçi hale getiren ülke çapında 100’den fazla üniversitenin sadece birkaçı olarak sayılabilir.

İngiltere’deki bazı okullar Covid-19 hastası olan öğrencileri veya çalışanları yüzünden kapandı, ancak salgın başlangıcında bu durumun üniversitelerin açılışını etkilemeyeceği düşünüldü. Loughborough, Durham, Manchester Metropolitan ve London School of Economics gibi üniversiteler çevrimiçi eğitim sundu.

Google Meet, Google Hangout, Zoom, Cisco Webex, Bigbluebutton gibi çevrimiçi video konferans uygulamaları Covid 19 salgını sonrasında çevrimiçi canlı video eğitim uygulamaları olarak kullanılmaya başlandı.

Ülkemizde online eğitim çalışmaları?

Türkiye aldığı tedbirler sayesinde Covid-19 ile Avrupa ülkelerinden nispeten daha sonra karşılaştı. Pandeminin yaygınlaşması ile Yüksek Öğretim Konseyi (YÖK) hızla harekete geçti. Konuya ilişkin olarak oluşturulan kurullar ile bu sürecin eğitim ve öğretime muhtemel etkileri üzerine belli senaryolar üzerinde çalışma başlatıldı. Corona Virüs salgını nedeniyle 23 Mart itibariyle ilk, orta ve liseler ile birlikte üniversitelerimizde 25 milyon öğrenci uzaktan eğitim sistemi başladı.

Coronavirüs tedbirleri nedeniyle eğitime ara verilen dönemde, öğrencilerin öğrenme süreçlerinin kesintiye uğramasının önüne geçmek üzere gerçekleştirilecek uzaktan öğretim faaliyetleri için bir çerçeve sunan bu yol haritasında 5 temel alanda çalışma yapıldı;

  • Mevzuat
  • Altyapı
  • İnsan kaynakları
  • İçerik
  • Uygulama

Covid-19 salgınında sosyal mesafe yaratılarak bulaşıcılığın önlenmesine yönelik tüm düzenlemelerin yanında, eğitim alanında bunu sağlayabilecek en iyi uygulamanın uzaktan eğitim ortamı ortaya çıktı.

Online Eğitimin 4 avantajı?

Dünyada son 20 yıldır bilgi ve iletişim teknolojilerinin eğitim kurumlarında gerek akademik gerekse idari alanda kullanıldığı bir dijital dönüşüm yaşandı. Uzaktan öğrenmenin avantajları;

  • Yerden ve zamandan bağımsız olarak sunulabilen
  • Öğrencilere eğitim için verilecek materyallerin dijital ortamda uygun ve esnek olarak yapılandırılması
  • Ders materyallerinin güncellenebilme ve farklı teknolojileri öğrenme sürecine katabilme,
  •  7/24 kullanabilme gibi özellikler içeren çağdaş ve etkin bir öğrenme biçimi.

Öte yandan bulut bilişim, büyük veri analizi, sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik gibi yeni teknolojilerle de öğretim yapıları giderek zenginleşiyor. Hatta risk içeren becerilerin öğrenilmesine yönelik uygulama çalışmaları için tehlike arz etmeyen bir yapı sunabiliyor.

Covid-19 salgını sonrası tüm okulların eğitim kadrolarının çevrimiçi eğitim konusunda eğitilmesi için Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri (BÖTE) öğretmenleri çok önemli roller üstlenebilir. İnternet teknolojilerinin gelişmesi ve öğretmenlerin de bu teknolojilere adapte olmaları çevrimiçi eğitim platformlarının kullanımında çok faydalı olur.

Yakın gelecekte uzaktan eğitimin ve hatta daha yeni bir isimlendirmeyle dijital öğrenmenin, ikincil (atıl) bir alternatif ya da yüz yüze öğrenmede destek fonksiyonu olmak yerine, eğitimin asli zemini haline dönüşeceği öngörülüyor.
Rakamlarla Coronavirüs’ün eğitime etkisi
  • Birleşmiş Milletler verileri göre dünyada 770 milyon kişilik öğrenen kitle (öğrenci vb), okul ve üniversitelerin kapanmasından etkilendi.
  • Çin’de yükseköğretim düzeyinde 3 bin kurumdaki 30 milyon öğrenci ve bunlara hizmet sunan akademik ve idari personeli online eğitime geçti.
  • Salgının başlangıcından hemen sonra Çin ve Hong Kong’daki üniversitelere kayıtlı 500 bin uluslararası öğrenci kurslarına devam etmek için kendi ülkelerinden uzaktan eğitim sistemlerine giriş yapmak zorunda kaldı.
  • Pandemi sonrası Avustralya’daki okullarına dönemeyen 100 bin Çinli uluslararası öğrenci için çevrimiçi çözümler arandı.
  • Coronavirüs ile birlikte ABD’de derslerini çevrimiçi platformlara taşıyan ilk üniversitelerden biri Washington Üniversitesi 50 bin öğrencisi için çevrimiçi dersler sundu.
  • 120 binden fazla üniversite ve yetişkin eğitimi personelini temsil eden Birleşik Krallık Üniversite ve Kolej Birliği (UCU), eğitim kurumlarının konaklama yurt gibi hizmetlerinin korunması için çağrı yaptı.
  • Ülkemizde 2020 itibariyle 123 üniversitede Uzaktan Öğretim Uygulama ve Araştırma Merkezi (UZEM) bulunması altyapı konusunda Türkiye’nin epey ilerlemiş olduğunu ifade ediyor.

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

güncel teknoloji haberleri: