İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Corona virüs hakkında her şey

Corona virüs nedir? Niçin bazen COVİD-19 deniyor? Nasıl bulaşır? Kimler etkilenir? Belirtileri nasıl anlaşılır? Tedavisi var mı? Ne şekilde korunulur? Aşısı var mı?

İnsan ve hayvan nüfusu arasında hastalıklara sebep olan ve çok fazla çeşidi olan virüslere genel olarak “Coronavirus” adı verilir. İnsanlara bulaştığında çoğunlukla soğuk algınlığı belirtisi gösteren bu tür virüsler ölümcül olabiliyor.

Corona virüs hava keseciklerine yerleşerek akciğerleri tahrip ediyor.

Dünya Sağlık Örgütü‘nün Küresel Salgın (EPİDEMİK) olarak etiketlediği güncel virüsün ismi bilim çevrelerinde COVİD-19 olarak geçiyor. Corona ismini bir araba markası, COVİD-19’u ise bu markanın adı altına üretilen versiyon gibi düşünmek yanlış olmaz. Ford markası altında imal edilen ‘Escort’ veya ‘Focus’ gibi…

Corona virüs ya da Covid-19 ile ilgili dünya genelinde 190 bine yakın vaka tespit edildi. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre hastalığa yakalanan 80 binden fazla kişi sağlığına kavuştu. Çin’de yeni tip corona virüs salgını nedeniyle 3 bin 226 kişi hayatını kaybetti. Bu salgın nedeniyle İtalya’da 2 bin 503, İran’da 988, İspanya’da 533, Fransa’da 175, Almanya 26, ABD 102, İngiltere 71 ve Güney Kore’de de 81 kişi öldü.

Corona virüs ne zaman ve nerede ortaya çıktı?

Corona virüs bilindiği kadarıyla 2019 Aralık ayında Orta Çin’in 11 milyonu aşkın nüfuslu Hubei eyaletinde yer alan Wuhan kentinde gözlendi ve bütün Dünya’ya yayıldı. İlk hastanın Wuhan’da hayvan pazarında balık satan 40 yaşını geçmiş birisi olduğu iddia ediliyor.

Bütün Dünya Corona virüs salgını ile mücadele ediyor.

Corona virüs nasıl bulaşıyor?

Corona virüs, yani COVİD-19 hastalığı kapmış olanların aksırması ve öksürmesi ile havaya saçtıkları virüslerin havadan transfer olarak diğer insanların vücutlarına solunum yollarından girmesiyle bulaşır.

COVİD-19 ayrıca, virüsün üzerinde olabileceği akla gelebilecek her türlü eşyaya dokunulduktan sonra ağız ya da buruna taşınarak da bulaşıyor.

Corona virüse karşı etkili bir aşı yahut tedavi yönetimi var mı?

İlaç ve aşı çalışmaları bütün Dünya’da devam etmektedir. Çin’den, ABD’den, AB’den ve Küba’dan olumlu haberler gelmesine rağmen Corona virüse karşı henüz tam etkili bir aşı veya ilaç geliştirilememiştir. Bir başka deyişle günümüz itibarıyla bilinen tedavi yöntemi ve önleyici aşısı yoktur.

Hastalığın yayılması bu şekilde devam ederse insanların yüzde 40 ila yüzde 70’ine bulaşması bekleniyor. Corona virüsünü kapanların yüzde 80’inin bu hastalığı hafif belirtilerle atlattığı göz önüne alındığında dünya nüfusunun geri kalan yüzde 20’lik kısımda hayati sonuçlara yol açabileceği düşünülüyor.

Corona virüsü genel olarak bağışıklık sistemi güçlü ve genç insanlarda daha az ölümcül belirtiler gösteriyor. Ancak 65 yaş üzerindeki insanlarda ölüme yol açma oranı çok daha yüksek.

Günümüzde Corona virüs aşısı yoktur ve tedavisi için de henüz ilaç bulunmamaktadır.

Corona virüs bulaşmasından ne şekilde korunulur?

  • Yaşamın her anında mutlaka ve bıkmadan hijyen kurallarına uyulması gerekiyor.
  • Yetkililerin ikazlarına uyarak mümkün olduğunca evden dışarı çıkılmamalı.
  • Evden dışarı çıkmak mecburi ise ve maske takılıyorsa o maske sadece bir kez kullanılmalıdır. Maskenin işi bitince sapından tutarak hemen çöpe atılmalı ve eller derhal dezenfekte edilmeli.
  • Evler sık sık havalandırılmalı.
  • Tokalaşma, sarılma, öpüşme gibi davranışlardan vazgeçilmeli.
  • Toplu taşıma araçlarından ve kalabalıklardan uzak durulmalı.
  • Hasta insanlarla temastan kaçınılmalı.
  • Ağız, burun ve göze dokunmaktan kaçınılmalı.
  • Sık sık, hatta mümkünse her iki saatte bir eller sabunla en az 20 saniye boyunca ve ovalanarak yıkanmalı.
  • Yine sık sık alkol bazlı el antiseptiği veya 80 derece kolonya kullanılmalı.
  • Hapşırma ve öksürme sırasında tek kullanımlık mendil ile ağız ve burun silinmeli. Mendil yoksa dirsek içi kullanılmalı.
  • Yurt dışı seyahatleri ertelenmeli.
Corona virüs salgınından korunma amaçlı olarak; el sıkışma, sarılma, öpüşme gibi alışkanlıklar terk edilmeli

Corona virüsüne maruz kalındığı nasıl anlaşılır ve ne yapılır?

Corona virüsüne maruz kalındığından beş gün kadar sonra ateş, öksürük ve nefes darlığı ana belirtiler olarak ortaya çıkıyor. Kişinin kendi bağışıklık sisteminin güçlü ya da zayıf oluşuna ve yaşa bağlı olarak; ilerleyip zatürreyle beraber solunum yetmezliğine yol açıyor veya kendi kendine iyileşiyor.

Her ne olursa olsun belirtiler ortaya çıkmışsa hemen en yakın sağlık kuruluşuna veya doktora başvurulması gerekiyor. Hastaların hastahanede yatma süresi 10 ila 14 gün arasında değişiyor. Kişi hasta olup iyileştikten bir süre sonra yeniden virüse maruz kalırsa yine hasta olma ihtimali, yani bağışıklık kazanıp kazanmadığı konusu henüz bilinmiyor.

Fransa, Corona virüs ile mücadele kapsamında zorunlu zorunlu haller haricinde serbest dolaşıma kısıtlama getiriyor.

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

güncel teknoloji haberleri: