İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Corona Virüsü Yayılıyor: Ölü Sayısı 7 bin Çıktı

Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve tüm dünyayı alarma geçiren Corona Virüsü yaklaşık 28 ülkeye yayılmış durumda. Şuana kadar toplamda 7 bin kişinin öldüğü biliniyor.

Çin’de ortaya çıkan ve yeni bir tür bulaşıcı hastalık olarak tanımlanan Corona Virüsü tehdidi her geçen gün büyüyor. Şimdiye kadar 60 ülkeye sıçradığı tahmin edilen Corona Virüsü sebebiyle Rusya, Nepal, Moğalistan gibi ülkeler de Çin ile sınırını kapatmaya karar verdi. Ölen kişi sayısının Çin’de 2002-2003 yılları arasında ortaya çıkan ve solunum yoluyla bulaşan bir hastalık olan SARS’ın ölüm sayısını da geçtiği açıklandı. SARS salgınında Çin’de toplam 349 kişi hayatını kaybederken, dünya üzerinde ise 800‘ün üzerinde kişinin öldüğü biliniyor.

Infographic: Coronavirus Death Toll Overtakes SARS | Statista You will find more infographics at Statista

Corona Virüs salgını nedeniyle şu ana kadar dünya çapında toplam 80 bin vakadan 7 bini hayatını kaybetti. SARS ise 29 ülkeye yayıldı ve 8 bin 96 vakadan 774’ü ölmüştü.

Uzakdoğu ülkelerinde ortaya çıkan ve Akut Solunum Yetersizliği Sendromu olarak tanımlanan SARS bulaşıcı hastalığı 2000’li yılların başında meydana gelmiş ve Uzakdoğu ülkeleri dışına da sıçramıştır. O dönemde büyük bir endişeye sebep olan ve küresel bir sorun haline gelen SARS Türkiye’de görülmemişti. “Yeni bir tür bulaşıcı hastalık” olarak tanımlanan ve geçtiğimiz aylarda Çin‘de ortaya çıkan Corona Virüsü‘nde ölü sayısının SARP hastalığını geçmesi ise tüm dünyada endişenin artmasına sebep oldu.

Corona Virüsü Şimdiye Kadar 60 Ülkeye Sıçradı

Çin’de şuan 50 milyon kişinin karantinada olduğu belirtilirken, karantina uygulamaları kapsamında daire kapılarının kilitlenerek insanların dışarı çıkmasının önlendiği biliniyor.

Dünya Sağlık Örgütü’nün yayımladığı verilere göre Çin‘de vakaların yüksek olduğu bölgeler şu şekilde ;

Sadece 24 saatte 90 kişinin yaşamını yitirdiği Çin‘de yaşam mücadelesi veriliyor. The Guardin‘in aktardığına göre Çin‘de yeni yıl tatilinin şubat ayına kadar uzatılmasından sonra işe başlayacak insanlar arasındaki panik havası bir hayli artmış durumda.

Corona virüs, genellikle bulaştığı insanlarda hafif ve orta şiddette üst solunum yolu hastalıklarına neden olur. 

Corona Virüs Nedir?

Daha önce Dünya’nın hiç karşılaşmadığı bir bulaşıcı hastalık türü olarak anılan Corona Virüsü‘nün Çin’in merkezinde yer alan Huanan’da deniz ürünleri satılan bir pazardan alınan canlı hayvan vasıtasıyla ortaya çıktığı tahmin ediliyor. Diğer bütün bulaşıcı hastalıklar gibi hayvanlardan ortaya çıktığı söylenirken, şimdiye kadar yaşanan en ölümcül bulaşıcı hastalıklardan biri olduğu biliniyor. C

  • İştahsızlık
  • Kilo kaybı
  • Yüksek ateş
  • Halsizlik ve durgunluk
  • Karın bölgesinin şişmesi
  • Görme sorunları, gözün sulanması ve gözde renk değişimi
  • Solunum sorunları ve nezle
  • Denge sorunları
  • Genel psikolojik durumda değişme, mutsuz ifade

Öksürük, ateş, nefes alma zorluğu gibi belirtileri olan Corona Virüsü‘ne karşı antibiyotiklerin etki etmediği biliniyor. Bu bulaşıcı hastalığa yakalanan kişilerin,ilerleyen aşamalarda,organ yetmezliği yaşayabileceği de ekleniyor. Salgına yakalanan kişilerin hastaneye kaldırılmaları durumunda ise iyileşmelerinin, bağışıklık sistemlerine bağlı olduğunun altı çiziliyor.

Çin’deki Corona Virüsü Ekonomiyi Nasıl Etkiliyor?

Ölü sayısının her geçen dakika arttığı Corona Virüsü, yaklaşık 60 ülkeye yayılmış durumda. Çin ile sınırı olan bazı ülkelerin sınırlarını kapattığı biliniyor. Bulaşıcı hastalık sebebiyle kendi vatandaşlarını koruma altına almaya çalışan ülkeler bu konuyla ilgili yoğun çalışmalar yapıyor. Fakat Corona Virüsü‘nün etkisi bununla da sınırlı değil. Uluslararası Para Fonu (IMF)‘nin verilerine göre küresel ekonominin yüzde 16.3’ü Çin tarafından kontrol ediliyor.

Salgının merkezi olarak görülen Wuhan‘da ve Çin‘in diğer bir çok eyaletinde dükkanların kepenk indirdiği ve ekonominin durma noktasına geldiği belirtiliyor. Özellikle imalat merkezi olarak bilinen Wuhan‘daki son durum sebebiyle imalatta sorun yaşandığı açıklanırken, Londra merkezli bir küresel bilgi sağlayıcısı olan Ihs Markit‘e göre bu aksaklıklar fiyatların da artmasına neden oluyor.

Çin‘de 2002-2003 yılları arasında yaşanan SARS salgınında da yüzlerce kişi ölmüş ve ekonomi kötü etkilenmişti. Fakat Çin, salgından hemen sonra çok kısa bir sürede toparlanabilmişti. Çinli yetkililer, yine ekonomide hızlı bir toparlanma yaşanacağını söyleseler de uzmanlara göre bu çok mümkün gözükmüyor. Çünkü Çin hükümeti hem Corona Virüsü ile mücadele ederken bir yandan da insana bulaşmayan ama hayvanları etkileyen Afrika domuz gribi ile uğraşıyor. Bunun yanında da Çin’in Amerika ile giriştiği ticaret savaşları nedeniyle ekonominin daha kırılgan olduğu söylenirken, uzmanlara göre ekonomide yüzde 1 oranında gerilemenin görüleceği tahmin ediliyor.

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

güncel teknoloji haberleri: