İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

COVID-19 ile veri trafiği yükselişte

Dünyayı etkisine alan Coronavirüs salgını ile birlikte İnternet dünyasında daha çok vakit geçirilmeye başlandı. Dijital dünyanın en önemli malzemesi olan veri trafiği ciddi oranlarda artış gösterdi.

Dünya ve ülke genelinde COVID-19 ile mücadele devam ediyor. Ülkeler çeşitli önlemler alarak vaka sayılarının önüne geçmek ve pandemi de uygulanabilir projeler ile salgını durdurabilmek gibi çalışmalar peşinde.

Bilindiği üzere insanlar pandemi durumunda evde kal önlemi ile dışarıya çıkmama gibi özel bir durum içerisinde. Bu durumda evde zaman geçirmek ve durumu takip etmek için en önemli araç internet.  İnternet üzerinden Coronavirüs rakamlarını öğrenebilecekleri birçok sayfa mevcut durumda. Ve her gün için güncellemeler ile sunulmaktadır.

Coronavirüs şimdiye kadar dünya genelinde bir milyon 423 bin 738 kişide görüldü. Dijital dünyada bu salgın ile ilgili haberler genellikle veri trafiği üzerine yapılıyor.

Virüs verilerinin toplumlar ile paylaşılması çevrimiçi trafiği arttırma da önemli bir faktör olmuştur. Haber siteleri ve  hükümet eksenli sağlık kurumlarının web sitelerinin görüntülenme sayısı inanılmaz derece arttı.  Haber içerikleri doğal olarak içinde bulunduğumuz durum çevresinde Coronavirüs  ile ilgili içerikler üretip yayınlamışlardır. İstenen okuma içeriği talebi bu konu olduğu için. Peki çevrimiçi okunurluğu ve trafiği bu derece etkileyen unsur nedir?

Pandemi toplumda veri trafiği önemini arttırdı

Salgının ağır etkisi altında bulunan insanlar merak ve endişe duyguları doğrultusunda vaka sayılarının gün gün takibini yapıp arzularını tatmin etmek eylemi içerisindeler. Haber siteleri içerisinde sunulan içerikler ise ulaşılan veriler doğrultusunda analiz edilerek temizlenen ve kitlenin okumasına sunulan veri görselleridir.

Los Angeles Times muhabiri Matt Pearce: ‘’Artık hepimiz birer Coronavirüs muhabiriyiz’’diyerek salgın dolayısıyla veri okuma merak duygusu ve isteği artmış durumda teorisini gerçek anlamda özetledi.

Teknolojik gelişmelere bağlı olarak değişen bilgi, okuyucu tarafından hızlı okunan, fark edilen ve akılda kalan olarak yerini aldı. Günlük haber ve akışının yanı sıra devletler,  bilim kuruluşları ve bazı kurumlar tarafından veri paylaşımında bulunuluyor.

İçinde bulunduğumuz 21’inci yüzyıl haber ortamında önemi giderek artan veri okuryazarlığı sıradan insanlar tarafından da önemle istenilen ve üzerinde durulan bir alandır.  Bu nedenle veriyi okunur kılmak ve okuyucu ile buluşturmak haberciler ve kitle iletişim araçları için vazgeçilmez şekiller olmuştur.

Haber içerisinde kullanılan infografik türler veriyi daha okunabilir ve anlaşılabilir olmanın yanı sıra görselleştirmede de önemli ölçüde anlaşılır kılmıştır.

Coronavirüs veri trafiği haberlerini ciddi oranda arttırdı. Salgın nedeniyle 8 Nisan itibariyle hayatını kaybedenlerin sayısı 81 bin 858‘e yükseldi.

Güncel tutulan Covid-19 veri trafiği

Salgın çevresinde dünya çapında güncel verileri takip edebileceğimiz birçok site olduğu gibi içerikte Dünya Sağlık Örgütü (WHO) sayfasında bulunan veriyi sunduk. Güncel durum Dünya Sağlık Örgütü’nün hazırladığı sitesinden ulaşabilirsiniz.

Dünya geneli durum tablosu olarak sunulan veriler son derece önemli. Türkiye eksenli olarak güncel duruma ulaşabilmek içinse Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı sayfasından erişim sağlayabilirsiniz.

Topluluklar tarafından görsel iletişim, üzerinde en çok durulan ve kabul edilen bir alandır. Güncel durum erişime sunulduğunda karşımıza çıkan tablo metin olarak sunulsaydı eminiz ki birçok insan tarafından yarısına kadar okunduktan sonra terk edilen bir içerik olacaktı. Bu sebepledir ki veri görselleştirme işi oldukça önemlidir.

Üzerinde durulması gereken bir diğer konu ise veriye ulaşma konusundaki problemler. Coronavirüs verileri dünya genelinde açıkça sunulan ve sunulmasında herhangi bir problem yaratmayacak veridir. Hükümet eksenli sunulan bazı veriler açık kaynaklı erişimlerdir. Türkiye’de açık kaynaklı erişime ulaşabileceğimiz sınırlı kaynaklar vardır.

Buradan hükümetler bazında bu konuya daha çok destek verilmesi gerektiği konusunun altı çizilmelidir.

Bu konu kapsamında üzerinde çalıştığımız küçük çaplı veri ulaşılabilirliği konusunda yapmış olduğumuz bir çalışmayı sizlere sunmak isteriz.

OGP ile elde edilen COVİD-19 uygulama erişimleri

Open Government Partnership (OGP) Açık Hükümet Ortaklığı sitesinde ülkelerin salgın öncesinde görülmemiş zorluklarla karşı karşıya kaldığı belirtilmiştir. Bu durum COVİD-19 salgınında da aynı zorluklarla karşılanmıştır. Bu nedenle hükümetler üstündeki baskının artabilir olduğu bildirilmekte ve açık, şeffaf uygulamalar ile hesap verilebilirlik ilkesi doğrultusunda bir platform oluşturulmaktadır.

OGP topluluğuna üye ülkeler COVID-19 ile ilgili uygulamalarının yanı sıra veri detaylarını da sunmuşlardır.

Vaka sayısını yüksekliği konusunda esas aldığımız ilk on ülke içinde bu çalışmayı sürdürdük.

Dünya Sağlık Örgütü verileri ile ilk 10 ülke
Corona veri trafiği bilgilerine göre salgının görüldüğü ülkelerin vaka sayılarına göre bakıldığında ilk sırada ABD geliyor.

Elde ettiğimiz ilk on ülkenin COVİD-19 ile ilgili almış oldukları önlemlerin dijital uygulamalarını ve sayılarını aynı zamanda internet adreslerini hazırladığımız bir tablo ile paylaştık.  Tablo içerisinde OGP’ ye açık erişim yükleyen ülkeler yer alıyor.

Uygulama sayılarını daha anlaşılır görebilmek ülkeler için hazırlanan sitelere ulaşabilirsiniz.

Fransa (5) ve İtalya(5) OGP’ ye sunmuş oldukları içerikler ile en fazla uygulamaya sahip iki ülke. Ardından ABD (4) ve Türkiye (4) gelmektedir. Fakat şunu belirtmemiz de fayda var Türkiye OGP’ ye uygulamalarını bildirmeyi tercih etmeyen bir ülkedir. Vaka sayısının yüksekliği konusunda ele aldığımız ilk on ülke arasında OGP’ye açık kaynak erişimi vermeyen birçok ülke bulunmaktadır. Çin ve İran’ da vaka sayısı açısından ilk on ülke arasında yer almalarına rağmen OGP’ ye açık kaynak erişimini bildirmeyi tercih etmeyen ülkelerdir.

Görselde sadece erişime katkıda bulunan ülkeler yer almaktadır. Son olarak ise İspanya (2), Almanya, İsviçre, İngiltere  ise (1) uygulama ile tabloda yer almıştır.

Çalışma sırasında yararlandığımız OGP sayfasında erişim sağlayan tüm ülkelerin uygulamaları takip edebilirsiniz.

OGP açık erişim sağlayan ülkeler ve uygulama sayıları

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

güncel teknoloji haberleri: