Dünya sekiz aydır COVID-19 adındaki solunum yolu enfeksiyonuna neden olan mikroskobik boyutta bir virüsün etkisinde yaşıyor. Haberimizde COVID-19 salgını sonrası gelecek ve 21 gelecek öngörüsünü sıraladık.
Covid-19 akciğer hastalığına neden olan ve tedavi edilmediğinde ağır akut solunum yolu yetersizliği sendromu gibi hastalıklara yol açan bir virüs. Worldometers verilerine göre dünya genelinde Corona virüsü görülen ülke sayısı 182’ye yükseldi. Rakamlar Coronavirüs Gerçeğini gözler önüne serdi. Dünya genelinde bu virüsün görüldüğü vaka sayısı 14 milyon 205 bin 416 olurken, bu virüs nedeniyle 599 bin 716 kişi hayatını kaybetti. Ülkelerin gösterdiği yoğun çaba sonucu 8 milyon 480 bin 497 kişi bu virüsün neden olduğu hastalıktan kurtuldu.
PTT A.Ş. Adana Başmüdürlüğü Yönetim Sistemleri Baş Tetkikçi Fırat Özerpalet “Küresel Köyün Virüsü” başlıklı makalesinde COVİD-19 virüsü, ekonomik etkileri, salgın sonrası gelecek ve gelecek öngörülerini kaleme aldı.
COVID-19 Ne Zaman Ortaya Çıktı?
Dünyamız beş aydır Covid-19 adındaki solunum yolu enfeksiyonuna neden olan mikroskobik boyutta bir virüsün etkisinde yaşıyor. Salgın ilk defa 17 Kasım 2019’da Çin’de ortaya çıktı. Yerleşimin sınırlı olduğu Antarktika kıtası ve bazı okyanus ada devletleri hariç tüm kıtalara yayılan salgın nedeniyle yüzbinlerce kişi hayatını kaybetti. Salgına ziyadesiyle hazırlıksız yakalanan, önlemleri zamanında almadığı anlaşılan ülkelerin başındaki ABD, İtalya ve İspanya’daki insan kaybı Çin’i geride bıraktı.

Salgın sağlık sistemlerine büyük yük getirirken, ekonomiyi de durma noktasına getirdi. Devletler ekonomik hayatı ayakta tutmak için çalışma hayatı, hizmet ve üretim sektörünü koruyacak bir dizi ekonomik yardım paketini hayata geçiriyor. Salgının ortaya çıktığı Çin, küresel boyutta en büyük mal ve hizmet üreticisi konumuyla dünyanın üretim atölyesi olarak kabul ediliyor. Gıda, elektronik, otomotiv, çip üretimi, havacılık, e-ticaret gibi birçok sektör Çin’deki üretime doğrudan bağlıyken Çin’deki fabrikaların kapanması, küresel ölçekli tedarik zincirlerini kopma noktasına getirdi.
Salgın Sonrası Gelecek
Birleşmiş Milletler salgın nedeniyle dünyanın 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana en zorlu krizle karşı karşıya olduğunu açıkladı. Salgının sosyal hayat ve ekonomide yarattığı karmaşa bazı yeni kararların alınacağının ipuçlarını veriyor. İnsanlığın tıp biliminde kat ettiği gelişmişlik düzeyine rağmen Dünya Sağlık Örgütü’ne göre bu salgın ilk olmadığı gibi sonuncu da değil. Bunun farkında olan şirket ve devletler birçok alanı etkileyen olumsuzluklardan ders çıkararak bağışıklık kazanabilir. Yaşanan karmaşa ve bilinmezlik birçok organizasyonun risk yönetimi ve belirsizlik ortamında (vuca) karar alma yeteneğini test ediyor.
Küresel ölçekte dünya ekonomisine yön veren şirketlerin CEO’larıyla yapılan PWC 23. Küresel CEO Araştırması’na göre henüz salgın gündemde değilken CEO’ların yarısından fazlası 2020’de ekonomik büyümenin yavaşlayacağını ve tedbir alınması gerektiğini düşünüyordu. Salgın sonrası ortaya çıkan veriler ise daha katı tedbirlere ihtiyaç duyulacağını gösteriyor.
İş dünyası kapsamlı değişimler için şimdi daha iştahlı, gündemlerinde ise salgın sonrası ortaya çıkan problemler var. Salgının insanlığa öğrettikleri gelecek öngörülerine dair ipuçları verirken yeni bir değişim sürecinin kapımızda olduğunu görebiliyoruz. Anlaşılan o ki bu değişimde teknoloji yine başrolde olacak.

COVID-19 Sonrası Gelecek Öngörüleri
- Vatandaşlık işleri, iletişim, ödeme, tahsilat, başvuru gibi rutin hizmetlerin dijitalleşmesi hız kazanacak. Veri kalitesi ve analitiği kavramlarına daha fazla yatırım yapılacak.
- Kamu kurumlarındaki işlerin dijitalleşmesi sonucu âtıl kalacak işgücüne dair personel yönetimi politikaları değişebilir.
- Az maliyet, çok verim için uzaktan çalışmanın altyapısı yaygınlaşacak.
- Büyük ofisler, toplantı odaları gibi fiziksel alanlara yatırım yapmaktan vazgeçilecek. Minimal işyerleri tasarlanacak. Ofis kiralama girişimleri popüler olacak.
- Şirketlerin insan kaynağı politikaları değişecek. Emeklilik yaşı ve çalışanların sağlık kriterleri için yeni uygulamalar geliştirilecek.
- Devletler yerel yönetimlerin idari yapılarını yeniden gözden geçirecek. Sade, hızlı, çevik karar alma mekanizmaları için düzenlemeler yapılacak.
- Eğitim kurumlarına uzaktan eğitim yapabilme şartı gündeme gelecek.
- Yüz yüze görüşmelerin internet kanalına taşınması 5G teknolojisine ivme kazandıracak.
- Dijital ödeme teknolojileri hız kazanacak. Özellikle X kuşağının elektronik ödeme sistemlerine dâhil edilmesi için ödeme sistemleri geliştirilecek.
- Tıp alanındaki yöntem ve bilgiler yeniden gözden geçirilecek. Üniversitelerin sağlıkla ilgili bölümlerinde yeni yöntemlerin geliştirilmesi sağlanabilir. Devletler sağlık sistemindeki zayıflıklara odaklanarak tedbirler alacak.
- Bağışıklık sistemimize dair araştırmalara odaklanılacak. Hastalanmayan süper insan konulu bilimsel çalışmalar hız kazanacak.
- Sağlık verilerinin kayıtlanması, işlenmesi için yeni adımlar atılabilir.
- Sağlık kuruluşları uzaktan muayene için e-doktor, e-muayane ve psikolojik destek gibi birtakım dijital çözümler geliştirecekler.
- Bağışıklık sisteminin önemine ve sağlıklı yaşama dair bilinçlenme, beslenme ve yaşama alışkanlıklarını değiştirebilir. Daha kaliteli yaşam için sağlıklı yaşama bilinci artabilir.
- Portatif sağlık tanı kitlerinin yaygınlaşması için çalışmalar yürütülecek. Bu alanda ürün geliştiren firmalar son kullanıcılara yönelik pratik ürünler geliştirecek.
- Gelişmiş ülkelerde sağlık sisteminin yetersizliği görüldü. Yaşam kalitesi ve ömrü yüksek olan bu ülkelerde sağlık sistemine yeni sosyalist politikalara geçiş yapılacak.
- Ulaşım ve tedarik zincirindeki aksaklıklar yerel düzeydeki küçük esnafın e-ticaret modeline daha fazla odaklanacak.
- İnternet ve sosyal medyadaki çarpıtma haberlerin süzgeçten geçirilmesi için yeni algoritmalar, yapay zekâ destekli araçların geliştirilmesi hızlanacak.
- Havayolu taşımacılığında yeni regülasyonlar oluşturulacak. Yolcuların termal kameralarla izlenmesi gibi rutin uygulamalar görebiliriz
- Asansörler, ATM’ler, tuvaletler, toplu taşıma araçları, market gibi yerlerde temassız hareket veya sese duyarlı sistemler göreceğiz.
- Robotlar hayatımıza daha hızlı entegre olacak; 3D yazıcılar ile siparişe göre hızlı ve esnek üretim yapan 3D üretim atölyeleri yeni bir işkolu olarak ekonomiye katılacak.
İlk yorum yapan siz olun