İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Covid-19 sonrası dünyayı yapay zekalar ele geçirebilir mi?

COVİD-19 salgınının ardından yapay zekalar dünyayı ele geçirecek mi? Her yerde robot doktorların yer alacağı konuşuluyor. Peki gerçekten dünyamız böyle bir devrim niteliğinde farklılıkla karşılaşacak mı?

Öğretim Görevlisi Serhat Dalgalıdere, Dr. Sertaç Dalgalıdere ve Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Bilişim Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şevki Işıklı ile birlikte COVİD-19 Sonrası Dijital Çağın Ruhsal Danışmanları başlıklı Bilim Söyleşisi gerçekleştirdi.

Programda, Coronavirüs sonrası dijital dünyanın nereye evirileceğinden, içerik uzmanlığına, bulanık mantıktan, yapay zekalar ele alındı.

Covid-19 sonrası yapay zekalar?

COVİD-19 konusunda maksimum 1 yıl içinde hayatın normale döneceğini belirten Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Bilişim Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şevki Işıklı, “İnsanlar ne olacaksa olsun normal gündemimize, yaşamımıza geri dönelim diyecek. Bu açıdan baktığımızda bu geri dönüş çok ertelenmeyecek.” Dedi.

Corona virüs sonrası gündeme gelen online eğitimin (çevrimiçi eğitim) içeriklerini ve meşruiyetini ispatladığını belirten Işıklı, “Artık insanlar online kurs, eğitimin yüz yüze eğitim gibi olduğunu kabul ediyor. Online eğitime karşı yapılan eleştirel tutum geçerliliğini yitirdi.” Diye konuştu.

Online eğitime insanlar ister görüntülü ister sesli olarak katılabildiğini anlatan Işıklı, “Derslerin saatlerini daha esnek yapabiliyoruz. Bundan sonra online eğitimin çağı başlıyor. İnternet üzerinden 4,5G ve 5G’nin yaygınlaşmasıyla, cihazların akıllı olmasıyla ile birlikte online eğitim daha da yaygınlaşacak. Youtube birçok üniversiteden çok daha esaslı işler yaptı bu süreçte. Facebook ve Twitter haberleşme konusunda ana akım televizyon ve gazetelerden daha çok daha iyisini yaptı. Covid-19 internet çağının testi oldu.” Açıklamasında bulundu.  

Haber yazabilen yapay zekalar yakın zamanda dijital platformlar için içerik üretebilecek mi?

Gençler ekran karşısında 8 saat geçiriyor

Şevki Işıklı, Salim Ercan ile birlikte Dijital Çağın Ruhsal Danışmanları Çevrimiçi Terapi ve Manevi Danışmanlık Uygulamaları başlıklı uluslararası bir çalışmaya imza atarak önemli bir kitaba imza attıklarını söyledi.

Avrupa, ABD ve son 6 ay içinde Türkiye’de yapılan internet üzerinden telefonlarla, ekranlar aracılığıyla hasta ve danışmanı bir araya getiren uygulamaları ele aldıklarını anlatan Işıklı, “Dijital çağ birçok hastalığa yol açtı. Bu hastalıkların önceki hastalıkların yanında geleneksel bakış açısına göre asosyallikle, insan içine çıkmamakla, okumamakla, elektronik cihazlarla ortaya çıkabiliyor. İstanbul’da gençler 8 saatten fazla ekran karşısında geçiriyor. Gençler günün 8 saatinin akıllı telefon, bilgisayar ve tablet karşısında geçiriyor. Bunun asosyalleşme, kişilik ve karakter gelişimi, toplumsal değerleri edinemeyiş gibi etkileri oluyor.” ifadelerini kullandı.

Yapay zekalar dünyayı ele geçirecek mi?

Sertaç Dalgalıdere, “Hep COVİD-19 sonrası yapay zekalar dünyayı ele geçirecek, her yerde robot doktorlar görev alacak deniyor. Devrim niteliğinde bir farkılılıkla karşılaşacak mıyız?” sorusunu Şevki Işıklıya yöneltti.

Yapay zeka ve robot doktorların çok sorulan ve merak edilen bir konu olduğunu anlatan Işıklı, “İnsanlar bu kısa süreli virüs salgınında böyle bir şey olmayacak. Çünkü bu insanlığın çok uzun zamandır son 200 yıldır oluşturduğu bir gündelik yaşam pratiği ve iş düzeni var. Burada bir ekonomik zincir ve eğitim halkası var. Bunlar öyle kolayca değişecek ve tümüyle dijitalleşecek durumda değiller.” Dedi.

Yapay zekalar içerik üretebilir mi?

E-ticaret sistemleri içinde yani dijital dünyada var olanların bu yaşanan COVİD sürecinde dijital pazarda olmayanlara göre daha az zarar gördüğünü kaydeden Dr. Sertaç Dalgalıdere, “Pek çok şirket dijital dünya içinde yer alması gerektiğini öğrenecek. Şirketler, bir web sitesi oluşturma, yazılar hazırlama, sosyal paylaşım ağlarını kullanma ve video içerikler üretme gibi dijital pazarın aktörlerini kullanmaya başlayacak.Dijital dünyada var olmayanlar için çok ağır bir kıyım söz konusu.”

Arama motoru sistemlerinin gün geçtikçe insan zekasına doğru yaklaşma çabası içinde olduğuna değinen Dalgalıdere şunları söyledi; “Arama motorları içerikleri yapay zekanın yazmasını istemiyor. Ancak içerik meselesi hala çok grift bir konu. Bunları oluşturabilmek için belirlenmiş bazı önemli kurallar var. Yapay zeka ile haber çalışmaları yapılıyor ama yapay zeka ile içerik üretimi yakın zamanda pek mümkün gözükmüyor. Arama motorları daha özgün, insan beyninden çıkmış hatta farklı farklı insanlar tarafından yazılan içeriklerin daha değerli olduğunu düşünüyor.” İfadelerini kullandı.

Şirketler İçerik Uzmanları istihdam edecek

COVİD-19 sonrası dijital platformlara olan ilginin giderek zirveye ulaşacağını hatırlatan Dalgalıdere, “Dijital platformlarda şirketler içerikleri yazdırıyor. Ama bunları yazdırmakla iş bitmiyor. Bunların belirli bir içerik stratejisiyle yayınlanması gerekiyor. Gelecekte İçerik Uzmanlığı alanında orta ölçekli şirketlerde buna dahil olmak üzere bu işlerle ilgilenecek içerik uzmanlarına ihtiyaç duyacaklar.” dedi.

Dr. Serhat Dalgalıdere’nin moderatörlüğünü yaptığı programda Dr. Sertaç Dalgalıdere ve Doç.Dr. Şevki Işıklı yapay zekalar ve COVİD sonrası dijital dünya konularını ele aldı.

İstanbul İşletme Enstitüsü’nde İçerik Uzmanlığı Eğitimi başlattıklarını hatırlatan Dalgalıdere, COVİD sonrası pek çok şirketin bünyesinde içerik uzmanları istihdam etmek zorunda kalacağına değindi.

İçerik konusunda izlenmesi gereken 4 yol

Dijital dünyada iyi yerlere gelmek isteyen şirketlerin bünyelerinde içerik konusunda çalışan insanları işe almaya başlayacağını vurgulayan Dalgalıdere, “İçerik yazarı, içerik editörü ve içerik uzmanı olmak üzere 3’lü bir ekibi her şirket bünyesinde barındıracak. İçerik hizmetini dışarıdan alabilirler ama bu içerik stratejilerinin oluşturulması, içeriklerini sisteme girilmesi gibi işlemler için içerik uzmanlarına ihtiyaç duyulacak. İnsan Kaynakları ilanlarına bakıldığında bu alan ile ilgili pek çok ilan verilmeye başlandı.” Diye konuştu.

Dijital pazarda şirketlerin içerik stratejisinde şu yolu izlemeleri gerekiyor;

  • İçerik stratejilerinin oluşturulmalı
  • Gelen metinlerin (content) kontrol edilmeli
  • İçeriklerin Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) uygunluğunun kontrol edilmeli
  • İçeriklerin SEO kurallarına göre mevcut web projesine yerleştirilmeli

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

güncel teknoloji haberleri: