COVİD 19 küresel ekonomi ile birlikte Türkiye’yi de vurdu. Birçok sektör ağır yara alırken, bazıları daha fazla para kazandı. Peki, Covid 19 Sonrasına Şirketler Nasıl Hazırlanmalı?
KKTC radyo ve televizyon yayıncılığı tarihinin ilk kanalı BRT 1’de Mert Özdeş’in sunduğu Paradigma programına konuk olan İstanbul İşletme Enstitüsü Eğitmeni ve Bilişim Uzmanı Dr. Sertaç Dalgalıdere, Covid 19 sonrasında dijital dünyayı ve içerik dünyasını anlattı.
Karantina döneminde dijital dönüşümünü sağlayabilen işletmelerin satış yapmaya devam edebildiğini belirten Özdeş, “Bu firmalar faaliyetlerini sürdürmeye çalışıyor. Sağlık ve eğitim alanında hizmet veren kurumlardan dijital dönüşümünü sağlayabilenlerinde faaliyetlerini sürdürdüğünü görüyoruz.” Dedi.

COVİD 19 sonrası Dijital dönüşüm ne kadar önemli?
Yaşanan bu gelişmelerin dijital dönüşümün ne kadar önemli olduğunu kanıtladığını vurgulayan Özdeş, “Şuan herkes işletmesini bir şekilde dijital dönüşümüne yapmaya çalışıyor.” Diye konuştu.
Program kapsamında şu sorulara cevaplar arandı;
- Dijital dönüşüm ekonomiye ne katar?
- Dijital dönüşümü gerçekleştirmenin avantajları nelerdir?
- Salgın sonrası dijital dönüşümü gerçekleştirmek ne kadar mümkün?
- Salgın sonrası dijital dönüşümün önemi?
Covid-19’un hayatın içinde olduğunu ve ciddi şekilde herkesi etkilediğini anlatan Dalgalıdere, “Ama dirayetli olmalıyız. Dijital dünyada yapılacak pek çok işin olduğunu bilmemiz gerekiyor.” Dedi.
Salgın meselesinin ekonomik anlamda birçok şirketi derinden etkilediğini vurgulayan Dalgalıdere, olumsuz etkilenen şirketlere bakıldığında geleneksel anlamdaki ticareti sürdüren ve dijital platformlara önem vermeyenler olduğunu hatırlattı.

Dijital platformları kullanabilen şirketlerin bu süreci daha az zararla atlattığını ifade eden Dalgalıdere, “Dijital dünya hızla büyüyor ve bu büyüme ile birlikte dijital dünyada varlığını sürdürebilenler yaşayabilecek. Covid-19 sonrası dönemde böyle olacak. Yapılan araştırmalar bunu bize sunuyor. Şuanda e-ticaret hacminin 2021 yılı için 4.2 trilyon olması öngörülüyor.” Şeklinde konuştu.
Online eğitim ile Covid 19 süreci değerlendirilebilir
İstanbul İşletme Enstitüsü’nde verdiği İçerik Uzmanlığı, İçerik Editörlüğü, İnternet Haberciliği ve WordPress derslerinde şu mesajı vermeye çalıştığını ifade etti; “Bizim coğrafyamızda yaşayan insanlar Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yaşayan ve ticaret yapan şirketler, Türkiye coğrafyasında yaşayan şirketler dijital dünyaya yüzünü çevirmeli. Burada büyük bir pasta var. Özellikle buradaki gençlere seslenmek istiyorum. COVİD-19 sürecinde evlere kapandık. Zamanımızın büyük bir kısmı evlerimizde geçiyor. Kendimizi geliştirmek adına dijital dünyada ki farkındalık oluşturacak unsurları öğrenmeye çalışsınlar ve buraya doğru yönelsinler.”
Dalgalıdere, şirket ve bireylerin dijital dünyada var olabilmek için yapması gerekenleri şu şekilde sıraladı;
- E-ticaretle ilgili altyapılarını kurmaları gerekli
- Sosyal paylaşım ağlarında var olmaları için çalışma yapmalı
- Kapıda ödeme sistemlerini hayata geçirmeli
- Paket servis sistemlerini geliştirmeli
COVİD 19 sürecinde dijital dünyayı takip yüzde 50 arttı
Araştırmalarda belirlenen e-ticaret hacminin 2021 yılı için 4.2 trilyon olması çalışmalarının Covid-19 öncesi yapıldığını ve bu rakamın katlanarak büyüyeceğine değinen Dalgalıdere, “Bu rakam Covid-10 yokken ortaya atılmıştı. O nedenle bu rakamın daha da artacağını tahmin ediyoruz. Covid sonrası dijital dünyayı takip eden kişi sayısı yüzde 50 arttı. Sosyal medya araçlarını kullanan kişi sayısı yüzde 50 arttı. Örneğin bu rakam Fransa’da yüzde 21, Almanya’da 34, İspanya’da yüzde 47, İngiltere’de yüzde 39 artış gösterdi. Tüm bu rakamlar dijital dünyanın varlığını yadsımamamız ve bu noktaya eğilmemiz gerektiğini gösteriyor.” açıklamasında bulundu.
E-ticarette yaşanan yüzde 400’lük artışın dezenfekte, online eğitim platformları, evde kullanılan araç ve gereçlerde yaşandığını ifade eden Dalgalıdere şunları söyledi; “Şuanda bizler Z kuşağı içindeyiz. Bu kuşak tamamen dijital dünyaya adapte şekilde. E-ticaret bakışımızı çok daha net biçimde ortaya koymalı ve flu durumu kaldırmak zorundayız. E-ticaret daha da büyüyecek. Daha önce hiç e-ticaret üzerinden alışveriş deneyimi olmayan insanlarda e-ticaretten alışveriş yapmak zorunda kaldı.”
İstanbul İşletme Enstitüsü’nde dijital dünya konusunda yapılacak çalışmalarla ilgili birçok eğitim bulunduğunu hatırlatan Dalgalıdere, “İçerik Editörlüğü, İçerik Uzmanlığı ve WordPress derslerini alarak sistemi nasıl kuracaklarını ve dijital dünyaya nasıl adapte olacaklarını öğrenebilirler.” Dedi.

Mart ayında dijital dünya hangi rakamsal gelişmeleri yaşadı?
Türkiye’de de e-ticaretin internetten yapılan ödemelerin önemli bir eşiğinin Mart 2020 de aşıldığını görüyoruz. ABD’de satışı en çok düşen yüzde 77 ile valiz ve iş çantası olurken, satışı en çok artan yüzde 670 ile tek kullanımlık eldiven ve ekmek makinesi oldu. Peki Mart ayında ekonomimizde yaşanan gelişler nasıl oldu. Bankalararası Kart Merkezi verilerine göre Mart ayı ekonomik veriler;
- Mart ayında kartla 85,5 milyar TL harcandı
- Kartla market harcaması yüzde 44 arttı
- Elektronik-sağlık harcaması yüzde 16 arttı
- Havayolları ve konaklama yüzde 42 azaldı
- Seyahat acenteleri hizmet alımı yüzde 33 azaldı
- Toplam kart adedi yüzde 9 artışla 239 milyona çıktı
- Kartlı ödeme tutarı yüzde 9 artışla 88,5 milyar TL oldu
- İnternetten 1,7 milyarlık market siparişi verildi
- 3 milyon kart ilk kez sanal alışverişte kullanıldı
İlk yorum yapan siz olun