İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

COVID-19 Turizm Sektörünü Nasıl Etkiledi?

Coronavirüs nedeniyle havayolları uçuşları ertelendi. Süreç içerisinde Türkiye’ye dönmek için talepte bulunan yurttaşlar için uçuş seferleri düzenlendi. Birçok sektörü olumsuz etkileyen Covid-19 turizm sektörü nasıl etkiledi?

Salgın, birçok endüstri için zorunlu dönüşüme ayak uydurma konusunda ısrarcı oldu. Teknoloji kullanımında iyi derecede olan sektörler  bu durumu az derecede hasarlarla atlatırken bazı sektörler istemsizce Covid-19’ un etkilerinden kurtulamadı.

Seyahat sektörü de her ne kadar teknoloji ile iyi ilişkiler kurmuş bir alan olsa da azalan talep sayısı ve devletlerin zorunlu kısıtlamaları nedeniyle en çok etkilenen sektörlerden biri oldu.

Turizm’de Seyahat Kısıtlamaları

Son birkaç aydır dünyayı etkisi altına alan salgın ile turizm sektörü de kriz içerisinde. Tatil eylemlerinin büyük endişeler ile ertelenmesi uluslararası seyahat kısıtlamaları ile sektörün büyük zarara uğrayacağı gözle görülür bir gerçek haline geldi.

Dünya çapında alınan kısıtlama tedbirleri içerisinde ülkelerin güncel  seyahat kısıtlamalarını aşağıda sunuyoruz.

Covid-19 ile sektördeki değişimin davranışları nasıl etkilediğine dair markaların yeni normal düzenle ilgili bilgi sahibi olmaları gerekli. Bu değişimden haberdar olmak için IDC (Uluslararası Veri Şirketi) ABD’de 1500 tüketici fikrini sunduğu raporu yayınlayarak alınması gereken önlemleri sundu.

Raporda tüketicilerin:

Uluslararası Veri Şirketi (IDC) ABD’ de binbeş yüz (1500) tüketici ile turizm sektöründeki endişelerini dile getiren bir anket yaptı. Sonuç raporunu yayınladı. Raporda seyahat eylemlerini ertelemeyi ve endişe duyduklarını dile getirenlerin oranı dikkat çekti.

Seyahat ve Turizm Sektörlerine Öneriler

Koronavirüs salgını tüm dünyada otel doluluk oranlarını ve seyahat etme eylemlerini aşağıya çekmekle beraber alışkanlıkları da değiştirdi. Ciddi zarara uğrayan seyahat sektörü ile havayolları şirketleri için IDC araştırmasında tüketicilerin davranış değişikliğini vurguladı. Mağazaların kapanması, online alışveriş zincirinde malların azalması ve mal bulunamaması tüketicide endişeye yol açtı.

IDC seyahat önerilerinde:

  • Markaların salgın ile ilgili bilgileri, müşterilerine güvenli ve güncel olarak vermeleri.
  • Müşterilerin e-posta yoluyla güncelleme almak istemeleri, markaların e-posta fırsatını değerlendirmeleri gerçeği.
  • İşletmelerin artan hijyen önlemlerini açık bir şekilde göstermeleri, müşteri sadakatini artırmada önemli olacağı.
  • Tüketicilerin temassız ödeme seçenekleri ile ilgili şeffaflık talepleri artacak ve kurumların bu konuda açık olmaları.
  • Tüketicilerin, gıda hijyeni ile ilgili endişelerini en aza indirmek için tahrif edilmemiş gıdaların açık ve şeffaf şekilde sunulması gibi tedbirler yer almaktadır.

Bu kısıtlamalar kaldırıldığında yine de dijital dönüşümle yerleşen alışkanlıkların sürekli ve sürdürülebilir olmaları uyumlu bir şekilde devam etmesi önemli hale gelecek.

Türkiye’ de Turizm Sektörü Gelirleri

Türkiye’ de salgınla beraber turizm sektöründe azalan rakamlara sahip olan ülkeler arasında. Turistlerin çoğu Türkiye’ye havayolu ile gelmeyi tercih ediyordu. Turizm geliri konusunda Türkiye 2019 yılında rekor kırmıştı.  

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği yayınlamış olduğu turizm geliri verilerine göre, Türkiye 2019 yılında rekor turizm gelirine imza attı.

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği ( TÜRSAB) Başkanı Firuz Barbaros Bağlıkaya, salgın kontrol altına alınmaya başlasa dahi ilk etapta turizmin yurt içinde gerçekleşeceğini yabancı turistlerin gelişlerinin zaman alacağını dile getirdi.

Bu nedenle seyahat yasağı ile havayolu turizmi, azalan taleplerle kaşı karşıya kalarak turist sayısı ve turizm gelirleri salgından en çok etkilenen rakamlar oldu.

Son yıllarda dünyadaki turist sayısı 1,4 milyara ulaşırken turizm geliri de 1,7 trilyon seviyesine ulaşmıştı. Ancak Koronavirüs salgını ile bu seviyeler giderek azalmaya başladı. Geçen yıla göre Mart ayındaki otel doluluk oranı bu yıl salgın nedeniyle Mart ayı otel oranları yarı yarıya azaldı.

IDC verilerine göre dünya geneli Koronavirüs salgını nedeniyle turizm sektöründe 2019 Mart ayındaki otel doluluk oranı ve 2020 Mart ayı oranlarına bakıldığında yarı yarıya bir azalmanın gerçekleştiği yayınlandı.

Uçuşların ne zaman normale döneceği konusunda açıklamalar kesinlik kazanmış değil. Fakat TÜRSAB haziran ayında dünya geneli salgının kontrol altında tutularak Türkiye turizminin eylül ayı içinde hareketleneceğini açıkladı.

COVİD-19 İle Üzerinde Durulması Gereken Alanlar

Salgınla beraber özellikle en çok etkilenen sektörün turizm ve havayolu şirketlerinin olduğunu dile getirdik. Bu süreçte tekrar sadık müşteri potansiyelini yüksek seviyeye çıkarabilmek için turizm acentelerinin ve diğer sektörlerin neler yapması gerektiği önem kazandı.

Değişen yeni alışkanlıklar doğrultusunda tüketicileri, müşterileri sabit tutabilmek için teknoloji ile iç içe geçmiş alanlardan:

  • Dijital teknoloji.
  • Ticaret self-servis, çevrimiçi- çevrimdışı mağazalar.
  • Dağıtılmış sipariş yönetimi.
  • Depolama otomasyonu.
  • Tedarik zinciri otomasyonu.
  • Blockchain dahil izleme ve takip teknolojileri.
  • Parekende sektörü ve bulut tabanlı teknolojilerin üzerinde durulması IDC araştırmasına göre büyük önem kazandı.

Türkiye’de Havayolu İşletmelerinin Yere İndirdikleri Uçak Sayısı (Mart 2020)

HavayoluFiloYerdeki UçaklarYerdeki Uçak/Filo (%)
THY-Anadolu Jet35725571
Pegasus8282100
SunExpress514894
Onur Air2727100
Corendon Group 222195
Freebird 1010100
Tailwind 5360
MNG 6117
ULS300
ACT5240
Toplam56844979

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

güncel teknoloji haberleri: