İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Covıd-19’dan İstanbul Ekonomisi Nasıl Etkilendi?

Pandemi ile Londra, Berlin ve Paris belediyeleri eş zamanlı olarak önlem paketlerini açıkladı. İstanbul Yatırım Ajansı, İstanbul Ekonomisi için 150 milyar TL desteğe ihtiyaç olduğunu belirtti.

Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve hızla tüm dünyaya yayılan Coronavirüs’ün küresel boyutta olumsuz etkileri her geçen gün artarak devam ediyor. Birçok ülke yaşanan bu ani gelişmeye karşı önlem almakta zorlandı. Ayrıca yaşanan bu durumun belirsizliği de ülkelerin ekonomik beklentilerinde revizyona gitmelerine neden oldu.

Dünyanın en büyük küresel güçlerinden biri olan Çin’in ekonomisi yıldan yıla çeyrek bazında 1992 yılından beri ilk kez yüzde 6,8 oranında küçüldü. Eğer bu küçülme devam ederse Çin, 1976’dan bu yana tarihinde ilk kez yıl bazında küçülmüş olacak. Diğer süper güç Amerika’da ise işsizlik 5.5 milyona ulaştı.

İstanbul Yatırım Ajansı, Coronavirüs salgınının İstanbul Ekonomisi üzerine etkisini araştırdı.

İstanbul Ekonomisi Bu Süreçten Nasıl Etkilendi?

Yaşanan tüm bu gelişmelere karşı ekonomistler, dünya genelinde ekonomik durgunluk beklentilerini yüksek perdeden dile getirmeye başladı. Türkiye, Coronavirüs vakalarının en çok tespit edildiği ülkeler arasında ilk 10’da yer alıyor. Ülkemizde salgının merkezi ise ekonomik başkent olarak bilinen İstanbul. Yaklaşık 18 milyon nüfusu ile Türkiye’nin sanayi ve ekonomi başkenti olan İstanbul Covid oranı yüzde 65 ile ilk sırada yer alıyor.

Peki, Türkiye ekonomisinin yüzde 30’una ev sahipliği yapan bir kent olan İstanbul’un ekonomisi bu süreçten nasıl etkilenecek? Önümüzdeki dönemin yatırımcıya sunacağı fırsatlar neler olacak?

İstanbul Yatırım Ajansı CEO’su Nihat Narin, coronavirüs salgınından İstanbul’un ekonomisinin nasıl etkileneceğini ve önümüzdeki dönemin yatırımcıya sunacağı fırsatların neler olacağı konusunda önemli değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından hazırlanan İş gücü İstatistiklerine göre, 2019 yılına göre Mart 2020 işsizlik oranı 2,7 puan artarak yüzde 13,7’ye yükseldi. Genç nüfus olarak tanımlanan 15-24 yaş arasında işsizlik oranının bir önceki yıla göre 5,1 puan artış göstererek yüzde 25,4’e yükseldi. BU verilere göre her 4 gençten biri işsiz durumda.

Pandemi sonrası İstanbul için ne kadar yatırım gerekiyor?

Coronavirüs ile birlikte İstanbul’da, toplam ekonomik aktivitenin üçte bire yakın bir oranda durduğunu belirten İstanbul Yatırım Ajansı CEO’su Nihat Narin, “Yıllık toplam yüzde 8-10 aralığında ekonomik daralma yaşanabilir. Acil önlemlerin bir an önce alınması gerekiyor.” Dedi.

Dışa açık ekonomisiyle İstanbul’un, Türkiye’nin geneline göre çok daha fazla yara alacağını belirten Narin, küresel talepteki azalmanın, aynı zamanda, Türkiye’nin yüzde 49 ihracatını yapan İstanbul’u olumsuz etkileyeceğini dile getirdi.

Pandemi ile ekonomik mücadele kapsamında ülkelerin tedbir paketlerini açıkladığını vurgulayan Narin, “Londra, Berlin ve Paris gibi metropol belediyeleri eş zamanlı olarak önlem paketlerini vatandaşları ile paylaşıyor. Türkiye, 100 milyar TL’lik bir dizi devlet desteği açıkladı. 2019 gayrisafi yurt içi hasılanın (GSYH) yaklaşık yüzde 2,3’üne tekabül eden bu oran, Avrupa, Amerika ve birçok gelişmiş ülkelerin açıkladığı yüzde 10-15 seviyelerinin çok altında yer alıyor.” Diye konuştu.

İstanbul Yatırım Ajansı Başkanı Nihat Narin, pandeminin başta İstanbul Ekonomisi olmak üzere ülkemizde medikal, gıda, e-ticaret, hijyen ve bilişim sektörlerinin büyümesi beklendiğini söyledi. Kaynak: https://istanbulyatirimajansi.istanbul/

İYA’nın dünya örneklerini gözeterek yaptığı tahminlerine göre, ekonomik zararları engellemek için sadece İstanbul’un 150 milyar TL kadar desteğe ihtiyacı olduğunu hatırlatan Narin alınması gereken önlemleri şu başlıkta sıraladı;

  • Özel sektör desteklenirken ekonomi çok tahrip edilmemeli
  • İşçi-işveren, üretici-tüketici, tedarikçi-alıcı, kredi veren-alan ilişkilerinin dengesi gözetilmeli
  • Şirketlerin işçi çıkarmasına, şirketlerin kapanmalarına engel olacak adımlar atılmalı
  • En çok etkilenen endüstrilere doğrudan desteklerin gözden geçirilmeli

OECD tahminine göre, Türkiye’de ekonomik aktivitenin yüzde 25’inin, salgın dolayısıyla durduğunun altını çizen Narin, kısıtlamalar sebebiyle ekonominin ciddi ölçüde küçülebileceğini söyledi.

İstanbul Yatırım Ajansı Hangi Sektörlere Öncelik Verecek?

Uluslararası Para Fonu (IMF) Türkiye ekonomisi için 2020’de iyimser kabul edebileceğimiz yüzde 5 küçülme beklediğini hatırlatan Narin, “İstanbul ekonomisinin daha kötü etkilenebileceğinin de hesaplardan uzak tutulmaması gerekiyor. Önemli gelir kaynakları; turizm, eğlence, havacılık, eğitim ve inşaat durma noktasında. İstanbul’un ana ihraç ülkeleri, Almanya, Fransa, İngiltere, İspanya ve İtalya’da ise büyük talep daralması var. Bu çerçevede, yaptığımız çalışmalara göre, turizm, eğlence, havacılık, denizcilik, inşaat, finansal hizmetler ve eğitim sektörleri zor bir dönemden geçebiliriz.” İfadelerini kullandı.

Nihat Narin, zorda olan yerli-yabancı özel sektörün İstanbul Ekonomisi yatırımlarını bu süreçte daralacağını söyledi.

2020 yılı Şubat ayında kurulan İYA’nın yabancı yatırımcılar ile bir araya gelmeye ilk günden başladığını vurgulayan Narin, “Aralarında ABD, İngiltere, Çin, İspanya, Japonya’nın bulunduğu yaklaşık 50 uluslararası şirket ile toplantılar yapıldı. İYA, birçok ülke konsolosluğunun radarına girmiş durumda. Ancak COVID-19 nedeniyle İYA’nın bu yoğun temposu şimdilik durdu” dedi.  Narin, İYA’nın, İstanbul için öncelik verdiği stratejik sektörleri şu şekilde sıraladı;

  • Raylı hatlar
  • Çevre
  • Atık yönetimi
  • Elektrikli metrobüs araçları
  • Temiz enerji
  • Deniz ulaşımının artırılması
  • Elektrikli vapur
  • Tersane modernizasyonu
  • Akıllı şehir altyapısı

Pandemi nedeniyle yatırımcılarla eskisi gibi yoğun tempoda görüşme imkanı bulamasa da İYA’nın yatırım almayı hedeflediği ülkeleri, ‘dünya çapında projeler yapan ülkeler’ olarak belirlediğini ifade eden Narin, “Görüşme önceliği ilk olarak ABD, Almanya, Birleşik Arap Emirlikleri, İngiltere, Çin, Fransa, Hollanda, İsviçre, Japonya’da olurken, ikinci öncelik ise Avusturya, Danimarka, Finlandiya, İspanya, İsrail, İsveç, İtalya, Kore, Rusya, Suudi Arabistan, Finlandiya olarak belirlenmiş durumda.

Rakamlarla İstanbul ve Yatırım
  • İstanbul’a yıllık 14 milyona yakın turist geliyor
  • Şehre gelen turist sayısı ile İstanbul dünyada en fazla ziyaret edilen 10 şehirden biri.
  • İstanbul Avrupa’nın en çok ziyaret edilen 3. destinasyonu.
  • Kent, 4 saatlik uçuşla 30 trilyon dolarlık pazarlara ulaşılabilir özel bir konumda
  • Ülkemizde 30 büyükşehir arasında İstanbul 132 Milyar Dolar Marka Değeri ile ilk sırada
  • Kent 2018 yılında 425 Milyar Dolarlık Borsa İşlem Hacmi ile dünyada 21. Sıraya kadar yükseldi
  • Türkiye’deki Uluslararası Sermayeli 60 Bin Şirketin 40 Bini İstanbul’da bulunuyor
  • Ülkemizin en büyük öğrenci kenti olan İstanbul’da 61 Üniversite var
  • Şehir 75 bin firma ve 206 Milyar Dolar Dış Ticaret Hacmine sahip
  • Kentte bulunan 238 hastanenin 36 Bin Yatak Kapasitesi bulunuyor
  • Ayrıca İstanbul’da 604 otel var ve bu otellerin yatak kapasitesi 123 Bin
  • İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan rapora göre günlük yolculuk sayısı 33.7 milyon.

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

güncel teknoloji haberleri: