İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Covid Sonrasında Dijital Dünya Nereye Evrilecek?

Coronavirüs, ticari hayatı durma noktasına getirdi. Başta, alışveriş ve eğitim olmak üzere tüm sektörler dijital dünyanın öneminin farkına vardı. Peki, COVİD-19 sonrası dijital dünya nereye evrilecek?

Dr. Sertaç Dalgalıdere ve Bilişim Uzmanı Serhat Dalgalıdere,  COVİD-19 sonrası Bilişim Dünyası üzerine Youtube ve İnstagram üzerinden ortak yayın gerçekleştirdi. Yayın kapsamında COVİD-19 sonrası bilişim dünyasını nelerin beklediği, içerik dünyası ve dijital pazarda içeriğin önemi gibi konular ele alındı.

Bilişim Uzmanı Serhat Dalgalıdere, COVİD-19 ile mücadeleye devam ederken eğitime ve kişisel gelişime devam edilmesi gerektiğini belirtti.

Dijital dünyadaki fırsatların değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Dr. Sertaç Dalgalıdere ise “Coronavirüs sonrası hem dünyanın ekonomik düzeni hem siyasi düzeni ve yapısı hem de dijital dünyaya bakış açısı pek çok yönleriyle bu durumdan etkilenecek.” Dedi.

Haberler artık dijital dünya üzerinden takip ediliyor

Birçok araştırma şirketinin coronavirüs sonrası dijital dünyadaki değişim ile ilgili önemli çalışmalara imza attığını anlatan Dr. Sertaç Dalgalıdere, “Comscore ve Global Web’in yaptığı araştırmalar çarpıcı rakamları önümüze koydu. Rakamlar, insanların şuan korku ve panik içinde olduğunu gösteriyor. Buna rağmen rakamlar yaşamın devam ettiğini önümüze koyuyor. Dijital araçlar, sosyal paylaşım ağları başta olmak üzere e-dönüşüme ayak uydurmuş bütün şirketler dijital dünyadaki faaliyetlerini sürdürüyorlar.” Diye konuştu.

Comscore ve Global Web’in yaptığı araştırmalar COVİD-19 döneminde dijital dünyanın etkisini ortaya çıkardı;

  • İnsanların dijital dünyadaki haber izleme ve takip etme oranları 30 Aralık 2019-5 Ocak 2020 ve 16 Mart-22 Mart tarihleri arası incelendi. Bu iki dönem arasındaki yükseliş yüzde 50.
  • COVİD-19’un yoğun yaşandığı ülkelerde web siteleri ve mobil uygulamalardan haber takip oranlarına bakıldığında Fransa’da yüzde 21, Almanya yüzde 34, İspanya’da yüzde 47 ve İngiltere’de yüzde 39 oranında bir artış yaşandı.
  • COVİD-19 konusunda en büyük sorunu yaşayan ülke İtalya’da dijital haberlere bakış ve bu haberleri takip etme oranı yüzde 90 artış gösterdi. Büyük bir sıçrama noktası diyebiliriz.
  • Sosyal paylaşım ağları Youtube, İnstagram gibi alanlara ilgi Avrupa’da yüzde 30 oranında artış gösterdi.
  • Sosyal paylaşım ağlarına ilgi COVİD-19’un ağır yaşandığı ülkelerde daha fazla. 16-22 Mart tarihleri arasında Fransa’da yüzde 12, İspanya’da yüzde 31,  İtalya’da yüzde 48, İngiltere’de yüzde 12 artış göstererek zirve yapmış durumda.
  • Anlık mesajlaşmalarda da ciddi yükseliş var. Whatsapp, Facebook mesenger gibi uygulamalarda 16 mart-22 mart tarihleri arasında artış yüzde 45 oldu.
  • Eğitim alanında insanlar yüzde 280 dijital platformda yayın yapan eğitim kuruluşlarına yöneldi.
İstanbul İşletme Enstitüsü’ne Ocak ayında kayıt olan öğrenci sayısı 71 bin 473 iken bu rakam COVİD-19’un zirveye tırmanıp insanların evde kapanarak dijital dünya ile bağlarını arttırdığı Mart ayında bu rakam 171 bin 574 oldu.

Covid ile şirketler dijital dünyada yer almaları gerektiğini anladı

Yaşanan bu gelişmelerle birlikte insanların dijital dünyanın etkisini daha çok fark etmeye başladığını anlatan Dr. Sertaç Dalgalıdere şunları söyledi; “Bu süreçte web ve e-ticaret üzerinde iş yapabilen şirketler yüzde 40 oranında faaliyetlerine devam ederken, dijital dünyada var olmayan şirketler neredeyse bütün ağlarıyla birlikte sistemlerini durdurmuş durumda. Bu pek çok şirket için farkındalık oluşturdu. Yani şirketler dijital dünyada var olmaları gerektiğini anlamış oldular.”

Pek çok şirketini varlığını dijital dünyaya aktarmak zorunda olduğunun farkına vardığını hatırlatan Dr. Sertaç Dalgalıdere, kriz bittikten sonra dijital pazarlama ve içerik alanında yapılacak çalışmaların çok daha hızlı bir şekilde kendisini göstereceğini ifade etti.

COVİD-19 öncesi Getir uygulamasının Slikon Vadisi’nden ciddi bir yatırım aldığını anlatan Bilişim Uzmanı Serhat Dalgalıdere, “Bu uygulama ağını, sistemini ve veri tabanını ciddi anlamda geliştirdi. En çok kazanan şirketlere bakıldığında Trendyol, Hepsiburada ve e-ticaret şirketleri oldu. Daha önceden dijital dünyaya yatırım yapmayan firmalar ise sıkıntıya düştü ve ticaretlerine devam edemediler.” Dedi.

Dijital dünya için olmazsa olmaz İçerik

Online içerik denen kavram Web’in dönüşümüyle ortaya çıktı. Web artık semantik yani anlamsal bir hal aldı. Bu hali ile kaliteli, özgün, nitelikli ve bilgi veren metinlere ihtiyaç duyuluyor. E-ticaret siteleri, kurumsal web siteleri ve blogların içindeki yazıların arama motoru ile optimize edilmiş biçimde online içeriklerle üretilmesi gerekiyor. Bunu başarabilmek için de kaliteli içeriklerin üretimi mutlaka bu işin teorik ve pratik yönden eğitimini almış kişiler tarafından yapılması gerekiyor.

COVİD-19 sonrası dijital dünya da bulunan şirketler bünyelerinde içerik uzmanların istihdam etmeye başlayacak. İçeriklerin bir uzman gözüyle yazılması ve denetlenmesine ihtiyaç duyulacak. Orta ölçeli şirketlerde sistemin buraya doğru gittiğini görecek.

Dr. Sertaç Dalgalıdere iyi bir içeriğin bulundurması gereken özellikleri şu şekilde sıraladı;

  • Özgün olmalı gerçekten bilgi vermeli
  • Kullanıcıların yaşamına dokunmalı
  • Ivır zıvır olmamalı
  • Salt veriden oluşmamalı
  • Tamamen bilgi içerikli olmalı
  • İnsanları ilgilendiren meselelerden oluşturulmalı

İstanbul İşletme Enstitüsü desteğiyle 1,5 yıl önce Online İçerik Editörlüğü eğitimi başladı. Ardından bu çalışma Online İçerik Yazarlığı Uzmanlar ve Yeni Başlayanlar İçin Yeni Nesil İş Modeli başlıklı bir kitaba dönüştü. İşi teorik ve pratik anlamda sunabilen bir sistem oluşturuldu. Firmalar, kaliteli ve nitelikli içeriklere video ya da metne sahipse arama motorunda organik biçimde, reklam harcaması yapmadan, doğal olarak yükselişe geçti.  

Butik İçerik kaliteli ve butik işler hedefliyor

İçeriklerin işin uzmanları tarafından yazılması gerektiğine değinen Dr. Sertaç Dalgalıdere, “Butik İçerik, butik bir iş yapma amacını taşıyor. İçerik işinin uzmanı tarafından yazılması ve binlerce on binlerce içerik değil gerçekten az sayıda, kaliteli müşterilerle butik işler yapmayı hedefliyor. Bu zaten online içerik işinin gelecekte konumlanmak zorunda olacağı durum.” Dedi.

Arama motoru kendini her geçen gün geliştiriyor. Arama motorları dijital dünyada içerikleri çok yakın zamanda profesyonellerin yazmasını isteyecek. Örneğin; sağlıkla ilgili bir yazıyı sağlıkçı, doktor yazsın. İnşaatla ilgili bir konuyu inşaat mühendisi hatta yüksek inşaat mühendisi yazsın. Bilişimle ilgili bir konuşu bilişim uzmanı yazsın diyebilecek.

Bu uzmanların yazdığı içerikler arama motorları tarafından dijital dünyada hemen ön plana çıkarılacak. Bu gelişim nedeniyle 1,5 yıldır yürütülen Online İçerik Editörlüğü Eğitimini daha da ileri bir seviyeye yükseltildi. Enstitü desteğiyle İçerik Uzmanlığı dersi açıldı.

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

güncel teknoloji haberleri: