İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Deniz dibinde tatlı su rezervi bulundu

Yeni Zelanda’da araştırmalar yapan bilim insanları deniz tabanının tatlı su rezervi olduğunu tespit etti. Keşfedilen rezervin 800 milyon olimpik yüzme havuzunu doldurabilecek su kapasitesi barındırdığı düşünülüyor.

Küresel ısınma ve iklim değişikliği ile birlikte susuzluk sorunu ortaya çıkmaya başladı. Uzmanlar yakın gelecekte dünya genelinde susuzluk riskini yaşanacağını belirtiyor. ABD merkezli Dünya Kaynakları Enstitüsü’nün hazırladığı su raporuna göre dünya nüfusunun dörtte birinin su kıtlığı riski ile karşı karşıya kalacağı belirtildi.

Pasifik okyanusunun altında bulunan tatlı su rezervi nadir rastlanan doğa olaylarından birisi.

Yaşanması beklenen bu sorunlara karşı bilim insanlarının yaptığı bazı araştırmalar su sorununun çözümüne az da olsa katkı sunacak çözümleri ortaya çıkarıyor. Yeni Zelanda’da araştırmacıların yaptığı çalışmalar sonucu deniz tabanının 20 metre altında devasa tatlı su deposu bulundu.

Bilim insanları, Avustralya’nın doğusunda bulunan Yeni Zelanda’nın kıyı şehri Timaru’nun önemli bir çalışmaya imza attı. Yapılan araştırmalarda denizin 60 kilometre kadar açığında deniz altı tatlı su deposu keşfedildi. Bulunan bu rezerv, deniz tabanının sadece 20 metre altında. Araştırmacılar bu rezervin 800 milyon olimpik havuzu dolduracak kapasitede su kadar olduğunu düşünüyor.

Yeni Zelanda, Avustralya ana kıtasının 4.155 kilometre güney doğusundadır.

Bir diğer ifadeyle, Güney Pasifik okyanusunun batısında bulunan akifer, içerisindeki tatlı su rezervi, sismoloji ve elektromanyetik dalga taraması yapan araştırma gemisi tarafından deniz altının üç boyutlu haritası oluşturulurken bulundu.

Bir başka bölgeye ait olan bu kroki, her ne kadar ‘tortu’ altını anlatsa da, deniz dibindeki katı tabakayı zihinlerde canlandırarak Yeni Zelanda’da bulunan tatlı su rezervinin oluşum şekli hakkında fikir edinmeye yardımcı oluyor..

Akifer nedir?

Çok seyrek karşılaşılan bir tür olan bu yeraltı ‘akifer’inin büyüklüğü tam olarak netleşmemişse de bilim insanları, 2 bin kilometreküp tatlı su içerdiği kanısında. Bu büyüklükteki bir rezerv, hacmi 607 km3 olan Van gölünde bulunan su miktarın 3 katından fazla olduğu anlamına geliyor.

Doğada bir kaç türü bulunan akifer oluşumu, ekonomik anlamda büyük miktarda su depolayabilen, geçirimli jeolojik birimlere verilen isim. Aşağıda bir akifer krokisinin alıntısı bulunuyor;

Akifer oluşumunun krokisi. Kaynak: Hüseyin Başoğul

Rezerv Yeni Zelanda’nın tatlı su ihtiyacına çözüm olabilir

Bilim insanları deniz tabanının sadece 20 metre altındaki bu alışılmadık akiferin üzerinde çalışmalarını devam ettiriyorlar. Rezervden alınacak tatlı su numunelerinin dünyada daha önceden karşılaşılan benzer bölgelerin örnekleri ile karşılaştırmak ve elde edilecek sonuçları değişik açılardan değerlendirmek gerekiyor.

Başta bölgenin ekolojik dengesinin muhafazası, suyun olası tuzluluğunun derecesi ve deniz altı rezervin haritasını çıkartmak olmak üzere pek çok konuda araştırmalar derinleştiriliyor.

Araştırmacılar, bu çalışmanın Yeni Zelanda’nın içme suyu sıkıntısına çözüm oluşturabileceği kanısında. Daha da önemlisi; yerkürede su sıkıntısı çekilen kurak bölgelerin yakınındaki benzer akiferlerin tekrar ‘gözden geçirilerek’ daha bol içme suyuna ulaşılabileceği umuluyor.

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

güncel teknoloji haberleri: