COVID-19 sürecinde ekonomiden sanayiye, tarımdan eğitime yaşanan sorunlar verilecek devlet desteğiyle aşılmaya çalışıyor. Hükümet iş akışını devam ettirecek, firmaların dijital dönüşüm altyapılarını güçlendirecek teknolojik destekler açıkladı.
COVID-19 salgı sağlığımızı tehdit ederken getirdiği insani ve ekonomik krizin etkileri de büyüyor. Kamu ve özel sektörde salgının olumsuz etkilerini hafifletmek için dünya genelinde pek çok devlet, destek paketleri açıkladı. Tüm sektörler için destek paketlerini açıklayan devletler şirketlerin yaralarını sarmaya çalışıyor. Bu süreçte hükümet şirketlere dijital dönüşüm alanında önemli destekler veriyor.
Sağlık sisteminin güçlendirilmesi bu süreçte hükümetlerin temel önceli oldu. Güçlendirme alanında yapılan çalışmaların yanı sıra ekonomideki tıkanmanın sebep olduğu sorunlar da öncelik haline geldi. Salgınla alakalı açıklanan devlet destek paketlerinin boyutu, COVİD-19’un etkisinin devam etmesi ve şiddetini artırmasıyla büyüdü. Destek paketleri işletmelerin, çalışanların, emeklilerin, halkın ve sektörlerin ihtiyaç ve beklentilerini kapsayacak şekilde hazırlandı.

Karantina İle Birlikte Dijital Dönüşüm Zorunlu Hale Geldi
COVID-19 sürecinde yaşanan sosyal kısıtlılık, sokağa çıkma yasakları, karantinalar hepimizin sanal dünya ile olan ilişkisini arttırdı. Pandemi süreciyle birlikte sosyal medya kullanımı Avrupa başkentlerinde yüzde 90’lara yakın arttı. Ayrıca bu süreçte sanal alışverişte ciddi yükselişler yaşandı. Teknolojik altyapıya yatırım yapan firmalar e-ticaret alanında satışlarına devam etti. Türkiye’de 2 milyon kişi ilk kez internetten alışveriş yaptı. üm dünyayı sanal dünyanın içine daha fazla entegre etti. Tüm işlerimizi internet üzerinden yapmaya başladı. Bir dönem teknoloji, dijitalleşme gereklilikleri konuşulurken pandemi ile birlikte dijital dönüşümün artık bir zorunluluk haline geldiği gözlendi.
Şirketlerin organizasyonel süreçlerini dijitale kaydırma çalışmaları hızlandı. Teknolojik girişimleri, altyapıyı, işletmeler ve kişiler adına önemli hale geldi. Bu sebeple dijital uygulamaların ilgili destekler ve mekanizmalar içerisindeki ağırlığı yükselişe geçti. Vatandaşların bilgilendirilmesi ve salgının izlenmesi konularının dışında iş akış sürecinin ve ihracatın devamlılığı için destek verilmeye başlandı. Dijital araçlara ağırlık verilmeye başlandı.
Türkiye de bu konuya diğer ülkeler gibi destek listesinde ön sıralara aldı. Hükümet, Ekonomik İstikrar Kalkanı adı verdiği çalışma ile ilk acil müdahale paketini açıkladı. Hükümetin sağladığı devlet desteklerinin sağladığı faydalar;
- İş akışının devam etmesini sağlamak
- İhracat için dijitalleşmeyi teşvik etmek
- Şirketlerin dijital altyapılarını güçlendirmek.
- İhracatta kolaylık sağlayacak teknolojilere yatırım yapmak.
Hükümetten KOBİ’lere Verilen Dijitalleşme Destekleri Nelerdir?
COVID-19 salgınını en fazla etkilediği kesimlerin başında KOBİ’ler geliyor. Bu alanda yaşanan ticari olumsuz havayı dağıtmak, ticari faaliyetler üzerindeki olumsuz etkilerini gidermek, KOBİ’lerin e-ticaretin sağladığı imkanlardan faydalanmalarını sağlamak ve KOBİ ekosistemindeki istihdamı korumak için önemli kararlar alındı. Bu süreç şirketlerin mağazalarını eletronik ortama taşımaları gerektiği gerçeğini ortaya çıkardı.

Ticaret Bakanlığı “E-Ticaret Olarak KOBİ’lerin Yanındayız” destek programa başladı. Program, Pazara Girişte Dijital Faaliyetlerin Desteklenmesi Hakkında Cumhurbaşkanı Kararı genelgesinin 27 Mayıs’ta Resmi Gazete’de yayınlanması ile hayata geçti. Program kapsamında 2020 yılında e-ticaret sitelerine üyelik giderlerinin yüzde 80’i, takip eden yıllarda ise yüzde 60’ı devlet tarafından karşılanacak.
Şirketlerin Resmi Gazete’de yayınlanan genelgedeki şartları taşımaları ve bakanlıkça onaylanan e-ticaret sitelerine üye olmaları gerekiyor. Üyelik giderlerinin yüzde 60’ı devlet tarafından karşılanacak. Bunun yanı sıra e-ticaret sitesi başına 8 bin liraya kadar maddi destek verilecek. Şirketler bu destek paketinden en fazla üç e-ticaret sitesi için alabilecek. Ayrıca site başına en fazla iki sene bu destek verilecek. Kampanyaya destek sunan e-ticaret siteleri ve kuruluşlar da üye olacaklara ve mevcut faaliyetlerini artıracak olan KOBİ’lere finansal ve teknik anlamda kolaylıklar sağlayacak. Kampanyaya 16 elektronik ticaret sitesi, üç elektronik ticaret altyapı sağlayıcısı, iki sanal market, bir sanal yemek servisi, iki ödeme kuruluşu ve bir STK dahil oldu.
Hükümet Tarafından Verilen Devlet Destekleri Neler?
- Sanal ticaret heyetleri ve sanal fuarlara katılım için iş dünyasını temsil eden çatı örgütlerin yapacakları masraflar ve sanal fuar organizasyonları giderleri de yüzde 50 oranında devlet desteği alacak.
- İhracat Genel Müdürlüğü tarafından uygun görülen uluslararası niteliğe sahip sanal fuarlara ve katılım organizasyonlarına katılacak firmalar için faaliyet başına 50 bin dolar katkı verilecek.
- İş birliği kuruluşlarınca düzenlenen sanal fuar organizasyonları için faaliyet başına 100 bin dolar verilecek.
- Destek ödemesine ilişkin ibraz edilen belgelerdeki giderlerin dolaylı vergiler dahil TL cinsinden olanları TL olarak, döviz cinsinden olanları ise döviz alış kurları esas alınarak dolar karşılığı Türk Lirası olarak ödenecek.
- Ticaret Bakanlığı’nın dijital dönüşüm projeleri kapsamında hayata geçirdiği bir başka destek programı da Merkezi Sicil Kayıt Sistemi (MERSİS).
- MERSİS üzerinden ticaret sicili belgelerinin e-imza ile temin edilmesi ve harç bedellerinin ödenebilmesi sağlandı.
- COVID-19 döneminde ticari hayatı daha da kolaylaştırmak adına yapılan bu uygulama ile anonim şirketlerin genel kurul toplantıları için bakanlık temsilcisi görevlendirme işlemleri de gerçekleştirilebiliyor.
- Haziran ayı itibarıyla Ankara, İstanbul ve İzmir Ticaret Sicili Müdürlüklerinde hayata geçirilen e-belge uygulaması, hızlı bir şekilde tüm ticaret sicili müdürlüklerinde devreye alınacak.
- COVID-19 tedbirleri kapsamında gümrük işlemlerindeki pek çok hizmet de elektronik ortama taşındı.
- Tek Pencere Sistemi ile ithalat ve ihracatta aranılan belgelere e-devlet üzerinden ulaşılabilecek.
- Belgeler gümrük beyannamesine elektronik ortamda eklenebilecek.
- İhracatta tüm beyan ve belge ibrazı işlemleri sistem üzerinden yapılabilecek.
- Dış ticarette faaliyet gösteren firmalar; ithalatta/ihracatta yerinde gümrükleme başvuru işlemleri, izinli gönderici/izinli alıcı başvuru işlemleri, yetkilendirilmiş yükümlü başvuru işlemleri için hazırlamış oldukları dosyaları türkiye.gov.tr adresi üzerinden yetkili bölge müdürlüklerine gönderebilecek.
- Vergi ödemeleri, trafik şahadetnamesinin sorgulanması, dahilde işleme izinlerinin verilmesi, nihai kullanım izni başvurusu, geçici ithalat izni verilmesi gibi pek çok işlem de e-devlet üzerinde sanal ortamda yapılabilecek.
- Gümrüklerde elektronik uygulaması, işlemlerin hızlanması açısından, COVID-19 sonrası dönemde de devam edecek.
- Menşe Şahadetnamesi ve Özel Menşe Şahadetnamesi belgelerinin de Menşe ve Dolaşım Belgeleri Otomasyon Sistemi (MEDOS) üzerinden elektronik olarak yapılması kararlaştırıldı.
İlk yorum yapan siz olun