İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Dijital dönüşüm ile içerikler nasıl iyileştirildi?

Geleneksel medyanın yerini alan dijital medya bu süreçte içerik erişiminde en çok tercih edilen alan oldu. Yaşanan bu gelişmelerle birlikte Dijital dönüşüm ile içerikler nasıl iyileştirildi?

Covid-19 ile içerik ihtiyacının arttığı ve habere erişim konusunda üretilen içeriklerin büyük bir ivme ile takip edildiği gerçeği ile karşı karşıyayız. Okuyucular, içeriklerde virüs ile ilgili gerekli bilgileri almanın yanında görsel olarak da verilerle durumu takip etmek istiyor.  Haberde içerik üretim sürecinde geleneksel yöntemlerden uzaklaşıldığı bilinen bir gerçekti. Bu dönüşümde ise geleneksel medya artık yeni medya araçları ile haber de içerik üretimini oluşturmayı seçmek zorunda kaldı.

Peki, geleneksel medyadan yeni medyaya geçiş sürecinde içerik üretiminde ne gibi değişiklikler oldu?

Kitlelere sunulan içerikler son dakika haberleri ile anında güncellenebilmenin sorununu yaşıyor ve geleneksel gazetelerde üretilen içeriklerde son dakika güncellemesi yapılamıyordu.

Geleneksel medya da içerikler nasıl üretiliyordu?

Geleneksel medya araçları olarak televizyon, dergi ve gazeteler  büyük bir kitle tarafından kabul gören araçlardı. Sinema, televizyon ve gazetelerdeki içerikler kitleler tarafından tüketiliyordu.

Gazete geleneksel medya araçlarının en eskisi olarak bilinir. Ürettiği içerikler bakımından belirli kitleler tarafından alınan ve okunan kitle iletişim aracı gazete, gemicilere, tüccarlara haber sağlayan bir iletişim aracı olarak doğmuştur. 

Endüstri devrimiyle birlikte Gutenberg’in icat ettiği baskı makinesi ile gazetelerin boyutu ve düzeni değişen bir hal aldı. On dokuzuncu yüzyıl da teknolojik gelişmelerin yaşanmasıyla gazete içeriklerinde fotoğraf kullanılmasıyla ilgi çekici bir kitle iletişim aracı haline gelmeye başladı.  

Gelişmeler sayesinde okur-yazar bir kitleye sahip gazete evrimini tamamlamaya devam ediyordu. Bu gelişimle birlikte görsel ve işitsel olarak içerik üretimine katkı da bulunmaya çalışan radyo ve televizyon hayatımıza girdi.

Geleneksel medya araçlarından olan radyo ürettiği içerikler bakımından okuma ve yazma bilmeyen kitleler için bir devrim niteliğindeydi. İçeriklerini seslendirme sayesinde hedef kitle ile buluşturuyordu.

  SAYI %
COĞRAFİ BÖLGE    
MARMARA 1079 41,5
EGE 382 14,7
AKDENİZ 266 10,2
İÇ ANADOLU 457 17,6
KARADENİZ 150 5,8
DOĞU ANADOLU 111 4,2
GÜNEYDOĞU ANADOLU 155 6,0
TOPLAM 2.600 100

Tablo da belirtilen veriler 2018 yılında RTÜK tarafından yapılan bölgelere göre televizyon izleme alışkanlığı araştırmasıdır.

Radyonun üstünlüğünü kıran televizyon ise 1950’liler de yayılmaya başladı. Televizyonun hem görsel hem işitsel olarak sunduğu içerikler, radyodan daha çok benimsenmeye başlandı.  Haber aktarımında televizyonun içeriklerde resim, video ve fotoğraf kullanması güvenilir olmasını da tetikledi.  

Geleneksel medya araçları teknolojinin de gelişmesiyle evrilmeye başladı. Bu süreçte yeni bir alan ortaya çıktı: Yeni medya alanı. Gelişen teknoloji medyayı değiştirmekle beraber içerik üretim sürecini de değiştirmeye devam edecekti.

Yeni medya ve içeriklerin üretim süreci

Eriştiğimiz içerikler de iletişim araçları kadar önemli bir unsur. İçerik:

  • Görseller,
  • Şekiller.
  • Sesler yani medya aracının sunduğu her şeydir.

Yeni medyanın araçları dijitalin de önemli katkısıyla birlikte geleneksel yöntemleri geride bırakmaya başladı. Buradan anlaşılacaktır ki dönüşüm içerisinde üretilen içeriklerin sunulduğu araçlarda önemli hale gelmiştir.

Bu dönüşüm evresinde dijital kültürün içerik üretiminde asıl dönüşümü başlattığı alan yeni medyadır.  İçerisinde bulunduğumuz süreçte de anlaşılmıştır ki teknoloji ile insanlar dijitale adapte edilmeye başlanmış durumda hatta zorlanmaktadır.

Burada dijitalle birlikte yeni medya araçları aslında içerik üretim sürecini değiştirmeye, içerik biçimini düzenlemeye başladı. Yeni medya üretilen içerikleri, sosyal medya platformların da internetin de katkısıyla erişime sunmaya hazır hale getirdi ve getirmeye devam ediyor.

Dünya nüfusu 7,44 milyarı geçti. Ve bu nüfus içerisinde internet kullanıcısı 4,5 milyarı bularak sosyal medya da içerikler ve yazı talebinde bulunan kitle de sayısını artırdı. Bununla beraber sosyal medya kullanıcı sayısı ise 3,5 milyarı geçti.

Yeni medya kavramı aslında  içeriğin bir ağ üzerinde belirli noktalardan başka noktalara aktarımını sağlayan bir siber alandır. Bu yeni alan kendi kurallarını oluşturmaya başladı ve içerikler bu kurallara göre yayınlanmakta.

İçeriğin ulaştırılması için kullanılan araçların farklılaşması ve değişmesi bu durumda içeriğin iletileceği aracın değişeceğini ve değişmekte olduğunu gösterir. Dönüşen medya alanında ise birey,  içerik üretiminde hem tüketici hem de üretici konumuna geçer. Karşımıza yeni medya alanında ortaya yeni bir kavram çıkar. Bu kavram 2019 yılında yeni medya araştırmaları dergisinde yayınlanan bir yüksek lisans tezinde Kübra Nur Duran ve İrem Yeniceler tarafından ‘ üretketici’ olarak verilmiştir.

İçerik üretiminde merkez konumda olan birey artık ‘üretketici’ olarak tanımlanır. Dönüşen ve gelişen sadece medya olmamakla beraber bireyin medya da işlevi de değişmektedir. Yeni medya artık bireyin daha etkileşimli bir hale gelmesini ister.

Dijital dönüşüm geçiren geleneksel medyanın yerini alan  yeni medya da içerik süreci: Ses, görüntü, animasyon, resim, müzik gibi içerikleri sunan platformlarla ve ağlarla gerçekleşmektedir.

Dijital dönüşüm ve içerik değişimi

İleri teknoloji dönüşümleri ile internetin de katkısıyla dijital sürece hızlıca adım attık ve entegre olduk. Birçok dijital alan ile iç içe olunan bu süreçte içeriğe ulaşım ve erişim konusunda dijital platformlar bizleri karşılamaya başladı.

Aşağıda verilen tablo 2011-2019 yılları arasında son üç ay içerisinde internet kullanım sıklığına dair TÜİK verilerini sunarak internet kullanıcı oranına dikkat çeker.

Yıl Bilişim Teknolojileri Kullanım Şekli Oran
2011 Düzenli internet kullanıcısı 89,5
2012 Düzenli internet kullanıcısı 88,5
2013 Düzenli internet kullanıcısı 91,6
2014 Düzenli internet kullanıcısı 92,5
2015 Düzenli internet kullanıcısı 94,2
2016 Düzenli internet kullanıcısı 94,9
2017 Düzenli internet kullanıcısı 93,8
2018 Düzenli internet kullanıcısı 97,3
2019 Düzenli internet kullanıcısı 98,3

Tabloda belirtilen veriler de 2019’ da düzenli internet kullanıcısı sonucu yüksek bir orandır. İçinde bulunduğumuz  2020 yılında ise salgınla beraber internet kullanım oranının artacağı kuşkusuz bir gerçektir.

Coronavirüs ile birlikte haber alışkanlıklarının dijitale bağlanması ve internet ile dijital haber sitelerine ulaşım büyük bir ivme kazandı. Haber ve içeriğe ulaşım konusunda alışkanlıklarımız değişti. İnternet ortamına taşınan habercilik dijital ortamın katkısı ile farklı  bir boyuta geçti.

Sahadaki gazetecinin artık mobil telefonu ile kaydettiği haber, hızlı uygulamalarla metnin yazıldığı, kamuya anında iletilen bir içerik oldu. Dijital platformlar sayesinde Facebook, Twitter, İnstagram  ile haber canlı yayına taşınan ve her an görüntülenebilen bir içerik haline geldi.

Dijital dünya ile değişen içerikler
  • Gazeteler seslendirilebilir bir hal aldı.
  • Son dakika haberleri canlı yayın özellikleri ile aktarılabilir bir sisteme entegre edildi.
  • Geleneksel medyanın reklam gelirleri yeni medya da farklı kaynaklar (Patreon gibi uygulamalar) ile sağlanmaya başlandı.
  • Gelenekselci yöntemler yerine sosyal medya ve dijital  platformlarla bağımsız alanlar oluşturuldu.
  • Geleneksel medya da pasif olan izleyici, okuyucu dijital platformlar ile aktif bir hale geldi.
  • Etkileşimli medya ile erişilebilir kitle oluşturuldu.

Medya toplumu şekillendiren bir araçtır. Dijitale yapılan yatırımlar ile gelişen medya sektörü, içeriklerin de yapısını değiştirmeye başlayacak hatta başlamıştır.  

Deloitte Türkiye’ nin 2020 Teknoloji, medya ve telekomünikasyon öngörüleri , medya yatırımları konusunda dijitale olan bağlılığı gözler önüne sermiştir:

  • 2020 yılında 1 milyon robotun satılması bekleniyor. Ve bu robotlar  16 milyar dolarlık gelir yaratacak.
  • Akıllı telefon kullanım oranının artması nedeniyle yapay zeka hayatımızda daha fazla yer edindi.  Ve 2020 yılında 750 milyondan fazla yapay zeka çipinin satılması bekleniyor.
  • 2020 yılının sonunda 100’den fazla şirket 5G hizmetini test edecek.
  • İçerik ve hizmet alanlarını kapsayan akıllı telefon pazarının sadece 2020 yılında 459 milyar dolar gelir sağlaması bekleniyor.
  • Akıllı telefon pazarının 2023 yılına kadar yüzde 5 ile 10 arasında büyümesi bekleniyor.
  • Geniş bantlı internet sunan uydu sayısı 2019 yılında 200’e ulaştı.  Ve 2020 yılında bu sayının 700’ün üstüne çıkacağı söyleniyor.
  • Küresel sesli kitap pazarı 2020 yılında yüzde 25 oranında artacak.
  • Reklam destekli videolar platformunda Youtube ön plana çıkarken bu pazar 32 milyar dolar küresel gelire ulaşacak.
  • Ve doğaya olan borcumuz da ise dünya çapında işe bisikletle gitme alışkanlığı yaygın olmayan pek çok şehirde bisiklet kullanıcı sayısı artacak. 2022 yılında ise 10 milyardan fazla bisiklet yolculuğu yapılacak.
  • Önümüzdeki 3 yıl içerisinde ise tamamen pil teknolojisi kullanan 130 milyondan fazla elektrikli bisiklet satılacak.

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

güncel teknoloji haberleri: