İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Dijital dönüşüm sürecinde kilit nokta: Dönüşüm

IFS Türkiye Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ergin Öztürk, dijital dönüşümde parayla en iyi server ve yazılım alınarak dijital kısmın çözülebileceğini belirterek, kilit noktanın dönüşüm olduğunu söyledi.

Capital’den Selçuk Ergenç’in ‘CEO Talk’ isimli programının konuğu 50 ülkede 65 ofisi bulunan yazılım devi IFS Türkiye Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ergin Öztürk oldu. Programda pandeminin dijital dönüşüme etkisini konuşuldu. Ergin Öztürk programda Selçuk Ergenç’in şu sorularına cevap verdi; 

  • Dijitalleşme Ne Demek?
  • Şirketler Neden Dijitalleşecek?
  • Dijitalleşen şirketler verimlilikte nasıl avantaj sağlayacak?
  • En doğru dijital yatırımlar nasıl olacak?
  • Yeni iş modelleri mi geliyor?
  • IFS hangi sektörün dijitalleşmesine destek olacak?
Selçuk Ergenç, konuğu olan IFS Türkiye Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ergin Öztürk, dijitalleşme sürecinin şirketlere sağladığı faydaları anlattı.

Dijitalleşme sürecin kaça ayrılmalı?

IFS’nin dünyanın en önemli yazılım şirketlerinden biri olduğunu ve 50 ülkede 65’e yakın ofisi bulunduğunu belirten Selçuk Ergenç, “Dünya çapında teknolojisi ve kendisini yenilmesiyle önemli sektörlere ve şirketlere yazlım hizmeti veren önemli markalardan biri.” Dedi.

IFS’in 1995 yılında Türkiye’ye geldiğini belirten IFS Türkiye Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ergin Öztürk, “2000’li yıllara kadar distribütörler aracılığıyla hizmet verdi. 2004 yılında IFS Global’in Türkiye yatırımıyla IFS Türkiye ofisi kuruldu. IFS İsveç’te 5 üniversite öğrencisi tarafından kuruldu. Nükleer enerji santraline yazılması gereken bir programı bilgisayar bölümünde okuyan 5 öğrencinin hazırlamasıyla kuruluyor.” Dedi.

Bireylerin ve şirketlerin dijitalleşmesi olarak sürecin 2’ye ayrılması gerektiğini belirten Öztürk, “Bu iki dönüşüm aynı şey değil. İnsanlar kendi hayatlarında yoğun bir şekilde teknoloji kullandığında istek ve arzusu ile bunları kullanıyor. Kişisel olarak hayatınızı dijitalleştirmek istediğiniz için kullanıyorsunuz.” Diye konuştu.

Şirketlerde ise durumun çok daha kompleks olduğunu kaydeden Öztürk, şirketlerin dijitalleşme sürecini ve artılarını şu şekilde özetledi;

  • Dijital dönüşüm sürecine kim karar verecek? Patron mu anahtar ekip mi? buna karar verilmeli.
  • Dönüşümle ilgili yeterli bilgi ve donanımınız var mı?
  • Pandemi öncesi dijitalleşme bir opsiyondu şimdi ise bir zorunluluk.
  • Bu süreçte yol alan süreçler bu dönemi daha kazasız belasız atlattı.
  • Teknolojik araçları daha fazla kullanarak daha fazla iş üretin hale geldik.
  • Patronlar için dijital dönüşüm konusu hep bir masraf görülürdü ancak bu süreçten sonra ciddi yatırım yapacaklar
IFS Türkiye Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ergin Öztürk , dünyada uçtan uça dijital dönüşüm sürecini tamamlayan şirket sayısının sadece yüzde 7 olduğunu söyledi.

Doğru Dijital Dönüşüm Nasıl Olur?

Dijital dönüşümde asıl önemli kısmın dönüşüm olduğunu anlatan Öztürk, “Dijital kısmı kolay. Parayı verdiğiniz zaman en iyi server ve en iyi yazılımı alırsınız. Yatırımınız ve paranız varsa dijital bölümünü yapıyorsunuz. Dönüşme kısmı asıl ol ve bu bölüm zor. Dönüşme kısmında sizin kişisel olarak ve şirket olarak dönüşmeniz lazım.” Şeklinde konuştu. 

Şirketlerin yaptıkları işi yeniden modelleyip, yeni bir iş modeli yaratamadığı zaman toplamda bu süreçten düşündüğü faydayı elde edemeyeceğini anlatan Öztürk, “Örneğin işiniz var ve bu işinizi bayiler aracılığıyla yürütüyorsunuz. Burada hem bayilerim olsun hem de internetten satış yapayım dediğinizde toplamda bayilerinizde, e-ticaret bölümünüzde mutsuz olur. Dijital dönüşümde o cesur adımları atmadığınız takdirde rekabet avantajı yakalayamazsınız.” İfadelerini kullandı.

Şirketler dijital dönüşüm alanında nerede hata yapıyor?

IFS Türkiye Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ergin Öztürk, şirketlerin dijitalleşme alanında yapması gerekenleri ve bu konuda yapılan hataları şu şekilde sıraladı;

  • Şirketlerin dijital dönüşümün kolay bir iş olmadığını görmesi gerekiyor: Şirketinizin başarısını herhangi bir x yatırımıyla 2-3 ayda katlamanız bu kadar basit değil. Basit olsa herkes yapar.
  • Dijitalleşmenin sihirli bir ürünü yok: Ben en iyi yazılımı alacağım diyerek dijitalleşme olmaz. Amacınıza, kaynaklarınıza, 5-10 yıllık vizyonunuza, Pazar şartlarına uygun bir iş modelini yapmanız gerekiyor.
  • Dijitalleşme süreklilik isteyen bir iş: Bu süreç 6 ayda a noktasından b noktasına geleceksiniz diye ifade edilecek bir süreç değil. Asıl oradan sonra başlıyorsunuz işe. Sizde rakiplerinizde aynı şekilde yürütüyor işlerini.
  • Stokunu tutamayan ve sattığı malın maliyetini hesaplayamayan bir şirkete yapay zeka algoritmalarından bir fayda gelmez. Dijitalleşme de öncelikle temel altyapıyı çözeceksiniz ardından iş uygulamaları denen bölümü yaptıracaksınız.
  • Dijital dönüşümde en temel bölüm altyapıdır. Server, donanım ve network ağınızı kurduracaksınız.
  • İkinci alan iş uygulamaları bölümü. Şirketin departmanlarının bir araya getirilmesi, bunların birlikte çalışması, verilerin tek bir noktada tutulması sağlanır.
  • Üçüncü aşamada ise big data, yapay zeka ve diğer konuları konuşmaya başlarsınız.
Satın almada dijital dönüşüm Hızlı Yatırım Getirisi, Maliyetlerde Gözle Görülür Azalma, Daha Düzenli İş Süreci, Satın almayı Basitleştirin, Kontrol ve Uyum olmak üzere 5 önemli avantaj sağlar.

Kobilerin dijital dönüşüm süreci ne aşamada?

Avrupa’nın dijitalleşme sistemlerine çok önceden geçtiğini anlatan Öztürk, “Bu onlar için avantaj. Ama uzun yıllardır kullanıyorlar ve cep telefonu gibi sistemleri bir tık eskidi. Türk şirketlerinin şöyle bir şansı var; Her zaman son kuranlar en yeni teknolojiyi kullanırlar. Bu anlamda Türk şirketlerinin yeni teknolojiyi kullanma avantajı oluyor. Bu işin araç gereç kısmı. İşin detayına inmek, sistematiğine inmek konusunda biz tembeliz. Gerçekten işin şeklini çok seviyoruz ama asıl sormamız gerekenleri sormuyoruz. En güzel programı, serverları alıyoruz ama bu işi nasıl en iyi tekrar oluşturup, düzenleyeceğimizi sormuyoruz.” İfadelerini kullandı.

İş hayatının temel değerlerinin değişmediğini ifade eden Öztürk , “Temel olarak bir şirketin hedefi karlılıktır, para kazanacaksın. Bu süreç değişmedi. Stok tutturacaksın, maliyetini bileceksin, kaynaklarını iyi kullanacaksın. Bu süreç 50 yıl öncede aynıydı şimdi de değişmedi. Sadece yaptığınız araçlar değişiyor. Bu soruları sormuyor şirketler. Bir şirketin amacı bir markayı işletmek değildir. Bir şirketin amacı yazılım işletmek değildir. İşinizi daha iyi yapmaktır önemli olan. Bu süreci en iyi neyle yürütecekseniz onunla yol alın.” Açıklamasında bulundu.

Türkiye’de en fazla müşterisi olan ikinci global yazılım şirketi olduklarını ifade eden son dönemde yatırım yapacakları alanları şu şekilde sıraladı; “Dünyada servis konusunda bir trend var. Şirketler ürün satmaktan hizmet satmaya doğru dönüşüyor. Servis konusu yapmak zorunda olunan bir konu olarak görülür. Servis alanında ve servis sektöründe faaliyet gösteren Telekomdan beyaz eşyaya kadar birçok şirkete katkımız olacak. Bu konuda dünyadaki Know-how getireceğiz. Hizmet sektörün önümüzdeki dönemin parlayan yıldızı. Bizde bunun önümüzdeki dönemde önemli oyuncularından biri olacağız.” Dedi.

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

güncel teknoloji haberleri: