İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Dijital dünyada İçerik Uzmanlığı yükseliyor

İnsan kaynakları personel aramalarında son dönemde ilk sıralarda içerik yazarları ilanları yer alıyor. COVİD-19 sonrası önemi artan dijital dünyanın yükselen değeri olan İçerik Uzmanlığı nasıl şekillenecek?

İstanbul İşletme Enstitüsü’nde verilen İçerik Uzmanlığı ve İçerik Editörlüğü eğitimlerinde Dr. Sertaç Dalgalıdere ve İçerik Üretim Servisi İçerik Matik Kurucusu Aykut Otu ‘Ajans Başkanları Anlatıyor’ başlıklı etkinlikte bir araya geldi. Dalgalıdere ve Otu, dijital dünyada içerik (content) yerinden, sektörün şimdiki durumu ve gelecek perspektifine, COVİD-19 sonrası içerik üretiminin geldiği noktadan içerik uzmanlığının önemine kadar birçok konu ele alındı.

İçerik üretimi sisteminin önemli aktörlerinden biri olan İçerik Matik, sisteminde 400’den fazla içerik yazarı bulunuyor. Sistem, İçerik Uzmanlığı konusunun önemini kavrayan firmaların başında geliyor.

İçerik Uzmanlığı COVİD sonrası önemli hale geldi

İçerik Matik şirket ekibinin operasyon sorumlusu, proje yöneticisi, yönetici editörü ve editör olmak üzere 4 kişiden oluştuğunu anlatan İçerik Matik Kurucusu Aykut Otu; “4 kişilik ekibimiz 4 tam zamanlı olarak çalışıyor. Bu kısım operasyonun sağlıklı bir şekilde yürümesini sağlıyor. Marka ile iletişimi sağlıyor.  Aktif olarak içerik yazarımız 400 kişiyi geçti. Üretimi içerik matik içinde yer alan içerik yazarlarımıza ürettiriyoruz.” Dedi.

Kendilerini bir ajans olarak değil, online içerik üretim sistemi içinde yer alan bir oluşum olduklarını vurgulayan Otu, “İçerik ajanslar ve metin yazarları firmalar, markalar ve kampanyalar için uzun zamandır içerikler üretiyordu. Dijital alanın yükselişi ile birlikte içeriğin önemi daha da arttı. İçerik adedi giderek yükseldi. Bu noktada geleneksel ajanslar ve metin yazarları bu ihtiyacı karşılayamamaya başladı. İşte bizde bu noktada devreye girmek istedik. “ ifadelerini kullandı.

Bir stratejisi olan marka ve ajansların kendilerine başvurduğunu ve İçerik Matik olarak bu firma ve markalara içerik ürettikleri anlatan Otu, “Markaların strateji ve planları var. Markalara sadece içerik üretimi gerçekleştiriyoruz. Yüksek adetlerde içerik üretebiliyoruz. İşin sadece üretim ve uygulama alanında olduğumuz için bir içerik üretim servisi olarak tanımlıyoruz kendimizi. Teknolojinin yardımıyla şirkete bir servis sunuyoruz.” Diye konuştu.

Markalar COVİD-19 öncesine göre daha fazla içerik üretmeye başladı. İçerik üreticilerinin iş hacmi daha çok arttı.

İyi Bir İçerik Uzmanı olabilmenin şartları?

Aykut Otu, şirket olarak Online İçerik Yazarlarında aradıkları özellikleri şu şekilde sıraladı;

  • Süreci oldukça ince eleyip sık dokuyoruz.
  • Anlatım dili ve imla kurallarına içeriğin uyumlu olması gerekiyor.
  • Yazarların CV’sinden ziyade her konu ile ilgili söyleyeceği sözü olması önemli.
  • Entelektüel bilgi birikimi önemli
  • Kariyer ve eğitim geçmişinden ziyade içeriği iyi yazabilmeli.
  • Başvuru metnini içerik olarak görüyoruz. Buradaki imla hataları ve devrik cümleler mevcutsa buna çok dikkat ediyoruz.
  • Giriş, gelişme ve sonuç bağlamında içerik oluşturulabilmesine dikkat ediyoruz.
  • Doğru kurgulanmış bir başvuru metni olmasını önemsiyoruz.

COVİD-19 sonrası içerik üretimi sistemine olan ihtiyacın daha da artacağını anlatan Otu şunları şöyledi; “Koronavirüs sonrası alışkanlıklarımız ve sosyal yaşantımızı daha farklı yaşayacağız. Alışveriş alanındaki değişim ile birlikte dijital taraf bu süreçten en karlı çıkan sektör olacak. Bunun sinyallerini almaya başladık. Markalar daha fazla içerik talep etmeye başladı. Mağazaları kapanan firmalar dijitale daha fazla önem veriyorlar. E-ticaret hacmi ciddi anlamda büyüyor. Bunun içerik tarafına yansımaları görmeye başladık. Bu konuda daha fazla talep gelecek.”

İçerik Uzmanlığı Nereye Eviriliyor?

İçerik üretiminin giderek büyüdüğünü ve devasa bir iş haline gelmeye başladığını anlatan Dr. Sertaç Dalgalıdere, “İçerik üretimi nitelikli bir şekilde gelişiyor. Türkiye’de içerik işinde şuan 100’ün üzerinde ajans bulunuyor. Bunların kaliteli olanları bir elin parmağı kadar. Türkiye’de düzgün bir şekilde bu işi yapan 5 şirket var. İçerik üretimi giderek uzmanlaşıyor. Peki gelecekte içerik uzmanlığı nereye evirilecek.” sorusunu sordu.

COVİD-19 sürecinde dijital alan daha da önemli hale geldi ve bu alanda içerik olmadan olmayacak.

İçerik Uzmanlığı giderek daha da önemli bir hale geleceğini vurgulayan Aykut Otu ise şu açıklamayı yaptı; “Uzmanlık daha fazla gerekecek. 2018 yılı Ağustos ayında bu sürece girdik. Google Medic Update (Medic Güncellemesi) diye sektörün isimlendirdiği bir güncelleme yayınladı. Google bu süreçte sağlık ve finans alanı ile ilgili içerikleri uzmanların yazmasını istedi. Artık uzmanlık Google tarafında da çok önemli. İçerikleri üreten kişilerin bu alanda uzman olmasını istiyor. İçeriği üreten kişi ve mecra bu konuda uzman değilse Google onları üst sıralara taşımıyor. Google artık sağlık ve finans alanında içerik yazan kişilerin uzman olduğuna ikna olması gerektiğini belirtti. Son 2 yılda bu kategorilerde kalite daha da arttı. İçerik Matik’te herkes her içeriği üretmiyor. Bilgili olan kişilerden içerik almayı önemsiyoruz.”

Şirketler İçerik Uzmanlığı yapanları istihdam edecek

Markalar içeriğin önemini anladığını ve daha fazla ürettirmeye başladığını dile getiren Otu, “Yatırım dönüşümü gerçekten çok karşı içerik pazarlaması stratejilerinin. En önemli pazarlama tekniklerinden biri içerik pazarlaması. Markalar içerik taleplerini giderek arttırıyor ve artık içerik uzmanlığı önemli bir hale geliyor.” Dedi.

Çok yakın bir zamanda orta ölçekli şirketlerin bünyelerinde İçerik Uzmanı istihdam edeceğini ifade eden Dr. Sertaç Dalgalıdere, dijital pazarda bu işi düzgün ve nitelikli yapmak isteyenlerin bu kişileri şirketlerine alacaklarını vurguladı.

İstanbul İşletme Enstitüsü tarafından verilen eğitimlerin arasında önemli bir yer alan İçerik Uzmanlığı dersi dijital pazara içerik üreten içerik yazarları yetiştiriyor.
İçerik Uzmanlığı Dersi Kapsamı?

İstanbul İşletme Enstitüsü eğitimleri içerisinde yer alan İçerik Uzmanlığı dersi Dr. Sertaç Dalgalıdere tarafından veriliyor. Uzun dönem bir ders niteliğinde olana eğitime  kayıt olan kişiler 1 yıl boyunca ders içeriklerine erişebiliyor. Eğitim yılda 3 kez canlı derslerle güncelleniyor ve eğitimde yer alan forum aboneliğine 1 yıl boyunca devam ediyor. Eğitimde yılda 3 dönem canlı ders yapılıyor. Eğitim sonunda yapılan sınav, ödev ve eğitmen değerlendirmesiyle başarılı olan öğrenciler dijital sertifika kodu ücretsiz olarak gönderiliyor.

İçerik alanındaki uzmanlığa geçme konusunu daha iyi anlamak için uzmanlık kavramını net biçimde tanımlamak gerekiyor. Uzmanlık; herhangi bir alana ait spesifik konularda ileri derece teknik ve pratik beceriye sahip olmak biçiminde tanımlanıyor. O halde, içerik uzmanlığı; içerik konusunda spesifik (özel) alanlarda ileri derece teknik konulara vakıf, pratik anlamda da üst düzey beceriye sahip kişiler için kullanılacak bir paye olarak düşünülebilir.

  • Content (İçerik) Nedir? İçerik Türleri Nelerdir?
  • Online İçeriklere Neden İhtiyaç Duyuluyor? Onu Değerli Kılan Unsurlar Nelerdir?
  • Online İçerik Yazarlığı ile Reklam Metin Yazarlığı Arasındaki Farklar Nelerdir?
  • Online İçerik Yazarlığının Temel Dinamikleri Nelerdir?
  • Online İçerik Editörlüğü Nedir?
  • Online İçerik Editörlüğünün Temel Dinamikleri Nelerdir?
  • Online İçerik Üretimine Nereden Başlanmalı?
  • Online İçerik Üretirken Dikkat Edilmesi Gerekenler?
  • İnsan Kaynakları ve Online İçerik Yazarlığı, Editörlüğü ve Uzmanlığı
  • Gelecekte Online İçerik İşini Neler Bekliyor?

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

güncel teknoloji haberleri: