Dijital CEO Soner Canko, dijitalleşmenin artık bir seçenek değil zorunluluk olduğunu söyledi. Dijitalleşme sürecinin sadece müzikte, taşımacılıkta değil finans sektöründen, cebimizdeki paraya kadar etkisini gösterdiğini anlattı.
MEF Üniversitesi Rektör Yardımcısı Erhat Erkut, Yetkin Sohbetler başlığıyla düzenlediği Youtube programında bu hafta Dijital Ceo Soner Canko’yu ağırladı. Dijital CEO Dr. Soner Canko, programda Dijital Çağın Yeni Kahramanları başlıklı bir sunum yaptı.
30 yıllık iş tecrübesinde irili ufaklı, yerli yabancı birçok şirkette görev yaptığını belirten Canko, “Hiçbirinde gözüm kalmadı. Ama hiçbiriyle gereğinden fazla bağlılık yapmadan işimi ve görevimi yaptım. Öğreneceğimi öğrendim ve öğrenmem bitince hoşçakal demeyi bildim. İş hayatı tek taraflı sizin emek ürettiğiniz bir ortam olmak zorunda değil.” Dedi. Canko program kapsamında yaptığı sunumda şu konuları anlattı;
- Dijitalleşmek Artık Bir Zorunluluk
- Fintech İle Dönüşen Finans
- Blokzincirin Gücü Adına
- Dijital Çağda Öncü Olmanın Reçetesi

Dijitalleşme medeniyetler tarihinin 25 yılını kapsıyor
Dijitalleşmenin 10 bin yıllık medeniyetler tarihinin son 25 senesini kapsadığını anlatan Canko, “Son 5 senede akıllı telefon ve internet erişiminde bile muazzam bir büyüme yaşanıyor tüm dünya genelinde. Artık 5-10 yıl önce Afrika’yı, Güney Amerika’yı, Asya’yı dışarıda bırakarak sunduğumuz verilen şuanda tüm dünyayı bile kapsadığında internet erişimi ve akıllı telefon sahipliğinde dünya genelinde muazzam bir hızla büyüyor.” Dedi.
Canko, mobilitenin ve internet erişiminin olmasının hayatımızda yeni fırsatları beraberinde getirdiğini vurguladı.
Time Mobilitiy tarafından yapılar araştırmaya göre cep telefonu olmadan tek bir gün bile geçiremem diyenlerin oranı yüzde 84 olduğunu anlatan Canko, “Bizim için hayatta hava ve su kadar iki önemli şey var. Biri İnternet mobilite bağlantımız ikincisi de onun enerjisi. Bir kahve içmeye gittiğiniz alanda telefonununuz pili bittiğinde onu fişe takamıyorsunuz. O stresi hepimiz yaşıyoruz. Bizim enerjimiz olmalı ve sürekli internete bağlanmalıyız.” Diye konuştu.
Dijitalleşmenin artık bir seçenek değil zorunluluk olduğunu hatırlatan Canko, “Amerika’nın S&P 500 Listesinde Şirketlerin Hayatta Kalma Süresine bakalım. Bu endekste kalabilme süresine bakıldığında 50 yıl önce şirketler 30-35 sene bu endekste kalabilecek kadar uzun soluklu olurken bugünlerde bu süre 10-15 sene aralığında kalıyor. Çünkü dijitalleşmek konusunda zorlaştıkça, potadan, yarıştan çok daha hızlı düşüyor bu tür şirketler. 10 yıl önceye bakıldığında elimizde kullandığımız telefon markaları bugün yok. Belki bugün kullandığımız telefonlarda 5 yıl sonra yerini başka markalara bırakıyor olacak. Dijitalleşme artık bir zorunluluk. Enerjimiz, internetimiz olsun dijitalleşmek bizim için.”

Finans Sektörüne Katılmayan Kaç İnsan Var?
Yeni dünyada internet girişimleri, iş modellerini kökünden değiştirdiğini vurgulayan Canko, “Netflix, WhatsApp, Uber, Air BNB, Spotyfy. Bu markalara bakıldığında sanki hepimiz bunlarla uzun yıllardır yaşıyoruz gibi. Ancak bunların hayatımıza girişi 5-10 seneyi geçmez. Ama yüzlerce yıllık şirketler, endüstriler işte bunlar tarafından disrup ediliyor (bozulma). 150-200 yıllık taksi sektörü UBER ile yerinden oynuyor. Otelcilik ve turizm sektörü AirBNB ile zemin kaybediyor.” Açıklamasında bulundu.
Finans sektörünün özel bir ayrıcalığı olmadığını onunda ciddi bir dönüşüm içinde olduğunu vurgulayan Canko, “Bu dönüşümün adı Fintech yani Finansal Teknoloji Şirketleri. Bu şirketler finansal katılımı arttıracakları sözünü veriyor. Bugün dünyada 8 milyar insanın hala üçte 1’inin finansal sektöre katılımı yok. Yani ceplerinde bir kartları ve banka hesapları yok. Şirketler yenilikçi ürünler yaparız, daha iyi hizmet ve müşteri deneyimi sunarız, rekabeti faydalı kılarız ve kayıt dışılığın engellenmesini sağlarız sözünü veriyorlar.” İfadelerini kullandı.
Fintech’ler Odaklandığı Alanlar
- Ödemeler: Her işlememiz artık tamamen internet tabanlı, dijital ödemeler haline geliyor
- Kredi-Borç Verme: Anında kredi veriyorlar.
- Varlık Yönetimi:
- Uluslararası Para Transferleri
- Dijital Kobi Bankacılığı
- Ödeme Anında Kredi

Cebimizdeki Paradan Karta Herşey Dijitalleşme Sürecinde
Fintech denildiğinde dünyada beklenenin aksine gelişmiş ülkelerde değil gelişmekte olan ülkelerde ciddi hareketlilik görüldüğünü vurgulayan Canko şunları söyledi: “Başta Hindistan, Çin ve Brezilya olmak üzere bu 3 büyüklü ülkede yükselen trendleri, şirketleri görüyoruz. Bunların ardından da diğer ülkeler geliyor. Avrupa çok öncü değil bu konularda. Daha çok Latin Amerika’yı görüyoruz. Ülkemizde de bir takım hareketlilik var ama esas hareketliliği önümüzdeki günlerde bekliyoruz. 2019 yılında 8 şirketimiz exit yaptı (girişimci şirketin hisselerinin bir kısmının satılması) 8.4 milyon dolarlık bir yatırım oldu. Yine 2019’da 17 tanede Fintect yatırımı oldu. 2020’de ekonomide yaşanan bu virüs etkisine rağmen hız kesmedi. Bu trendin büyüme eğiliminde olduğunu söyleyebiliriz.”
Türkiye’de Fintech Yatırım tutarılar
- 2013 yılında 3 şirket ve 2.2 milyon dolar
- 2014 yılında 6 şirket ve 6.6 milyon dolar
- 2015 yılında 8 şirket 11.3 milyon dolar
- 2016 yılında 13 şirket 11,3 milyon dolar
- 2017 yılında 17 şirket 20.8 milyon dolar
- 2018 yılında 14 şirket ve 12.2 milyon dolar
- 2019 yılında 17 şirket ve 8.4 milyon dolar
Dijital paralarını özellikle 2008 sonrası Bİtcoin ile gündeme geldiğini anlatan Canko, “Ardından birçok kripto para devreye girdi. Bunların yanı sıra cebimizdeki paraların yerini tutacak Stablecoin’ler yani nakit paranın karşılığında aynı değeri içerin bu coinler hayatımıza girdi. Bunların en başında Merkez Bankası Dijital Para Birimleri (CBDCs), Banka Destekli, Konsorsiyum Destekli ve Özel Girişim destekli 4 ana kategoride Stablecoinleri görür olduk. Böylece dijitalleşmenin sadece müzikte, taşımacılıkta değil finans sektöründe, ödeme sektöründe ve cebimizdeki paraya karta varana kadar bir etkisini görüyoruz.”
İlk yorum yapan siz olun