İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Dijitalleşme tüketimle değil üretimle yapılmalı

Yapay zeka, büyük veri ve blok zincir gibi kavramı içinde barındıran dijitalleşme giderek etkisini gösteriyor. Dijital Ceo Dr.Soner Canko, dijitalleşmenin tüketimle değil üretimle yapılması gerektiğini söyledi.

Habitat Derneği ve FODER iş birliğinde Parasal Konular adlı yayın serisinin “Dijitalin Gücü Adına Dijitalleşme ve Parasal Konular” başlıklı programın konuları Foder Danışma Kurulu Üyesi ve Dijital Ceo Dr.Soner Canko ve Kodluyoruz Ceo’su Gülcan Yayla oldu. FODER Projesi Müdürü Melisa Mumcu’nun moderatörlüğünü yaptığı programda dijitalleşme, parasal konular, dijital dünyadaki yeni meslekler ve kodluyoruz girişimi konuşuldu.

Dijitalleşme Nedir?

Pandemi ile birlikte dünya üzerinde birbirimize en çok bağlantılı olan dönemi yaşadığımızı belirten Dijital Ceo Dr.Soner Canko, “Ekranların arkasında birbirimize yeni bağlantı yolları bulduk. Bundan 30 yıl önce hayal edilemeyen bir süreci gerçekleştiriyoruz.” Dedi.

30 yıl önce kütüphaneler ve yüzlerce kitap, klasörler hayatımızdayken artık tarayıcı, yazıcı ve cep telefonu ile bütün bilgileri burada tutulabildiğini anlatan Canko, “Ancak bunları nasıl ayırt edebileceğimizi düşünüyoruz. Eski alışkanlıklarımız unutuyoruz ama yeni alışkanlıklar yetkinlikler kazanmak zorunda kalıyoruz. İşte dijital çağ bu. İnsanlar dijitalleşmeden uzak kalmak adına dijitalin teknolojik anlaşılmaz bir şey olduğuna sığınıyorlar. Dijital çağı anlamak iyi gözlem yapmak demektir. Dijitalleşme, dönüşüm, değişim zor bir problem değil düşünme tembeli olmadan bakıldığında çok büyük bir fırsat olarak görüyorum.” Diye konuştu.

Melisa Mumcu’nun moderatörlüğünü yaptığı programda Kodluyoruz CEO’su Gülcan Yayla ve Dijital Ceo Dr. Soner Canko, dijitalleşme ve kodluyoruz girişimi konularını ele aldı.

Kodluyoruz Girişimi Nedir?

Dijital çağın getirdiği ihtiyaçları karşılamak için çalıştıklarını belirten Kodluyoruz Ceo’su Gülcan Yayla, “Yetenekli yazılımcı ve veri bilimciler olmadan bu alanda bir şey yapmak mümkün değil. Kodluyoruz, Türkiye’deki yetenekli yazılımcılar ve veri bilimcileri yetiştirmek için geliştirilen bir sosyal girişim. 3 yıl önce bu çalışmayı başlattık. Amacımız Türkiye’yi dünya çapında bahsedilen bir yetenek havuzu haline getirmek istiyoruz.  Büyük firmalar yatırım yapacağı zaman Türkiye’yi de burada bulunan iyi yazılımcılardan dolayı seçsinler istiyoruz.”

Dünya genelinde genç işsiz sayısının arttığını vurgulayan Yayla, “Bunun en büyük sebebi dijital çağa okullar, eğitim sistemi çok fazla ayak uyduramıyor. Yeni bir yazılım dilini 1,5 yılda bütün endüstriyi etkilediğini görüyoruz. Ama şuan üniversite ve liselerde bir müfredat nasıl 1,5 yılda değişebilir. İşte bu hız yakalanamıyor. Aradaki açıklık giderek büyüyor. Bütün dünyada hükümetlerinde sorguladığı şey eğitimi nasıl yapacağız? Amacımız eğitim sisteminin esnek ve modüler bir hale getirmek. Gençlere ihtiyaç duydukları becerileri daha hızlı ve yoğun bir şekilde sağlamak. Bunu da yoğun, hızlandırılmış yazılım eğitimlerimizi ücretsiz vererek sağlamaya çalışıyoruz.”

Kodluyoruz girişimi dijitalleşme alanında Harward Üniversitesi ile bir işbirliği yaparak üniversitenin bilgisayar bilimlerine giriş dersini Türkçeleştirdi. Türkiye’deki insanlar online olarak kodlamaya ve algoritmaya adım atacak.

2020 yılı için 12 şehirde 2 bin gence ulaşmayı hedeflediklerini vurgulayan Yayla, “2 bin yazılımcının yetişmesine bir sosyal girişim olarak katkıda bulunacağız. Microsoft, AB, İLO, Insider gibi çok değerli yerlerle çalışıyoruz. Şirketlerle dirsek dirseğe çalışıyoruz. Yeni bir yazılım eğitimi açarken şirketlerle görüşerek onların ihtiyacı olan yazılımcıları belirliyoruz.

Dijitalleşme alanında yapılan 4 yanlış?

Şirketler kurumsal tarafta dijitalleşme sürecini yüksek teknolojili donanımlar satın almak ve yazılımlara yatırım yapmak olarak yorumladığını belirten Canko, şirketlerin dijitalleştiklerini düşündükleri özellikleri şu şekilde sıraladı;

  • En yeni çıkan bilgisayarları almak
  • En yüksek mikro işlemci güce erişebilmek
  • En yüksek veri saklama kapasitelerine erişmek
  • En pahalı yazılımları almak

Dijitalleşme olayının teknolojiyi tüketmek olmadığını öncelikle dijitalleşme ile ilgili kültürel değişimin yaşanması gerektiğini vurgulayan Canko, “Önce kafalarda bir değişikliğe gitmek ve yaşam şeklimizi değiştirmeyi gerektiriyor. Hayatı nasıl daha verimli ve üretken kılarız. Nasıl daha paylaşımcı oluruz ile ilgili. Bugün bir ofise gidin çok güzel bir duvar ve sadece elektrik kablosu ve Wi-Fi yönergelerini görüyoruz. İki şeye ihtiyaç var internete bağlanmak ve enerjimizi sürekli kılmalıyız. Kurumsal dünyada hala teknoloji tüketimi üzerinden dijitalleşmeyi yorumluyorlar. Dijitalleşme aslında bizim önce kılık kıyafetimizden sonra konuşmamızdan başlayarak alışkanlıklar ve davranışlarımızı değiştiren bir kültür, kültürel bir değişim.” Şeklinde konuştu.

Dijitalleşme sürecinin pahalı bilgisayarlar ve yüksek donanımlara sahip yazılımlar olmadığını beliren Dr. Soner Canko, dijitalleşme konusunda kültürel bir değişim yaşanması gerektiğini belirtiyor.

Kurumsal dünyada zihinsel değişim mümkün kılmak her ortamda ve her fırsatta dijitalleşmenin değişimin, dönüşümün çok pahalı yatırımlarla olmadığının anlatılması gerektiğini vurgulayan Canko, “Dijitalleşmenin tüketmeyle değil üretmekle olduğunu söylemek lazım. Bugün ben 2 yeni yazı ürettim. Üretmek gerekiyor bunun için çok pahalı bilgisayar ve pahalı kameralar kullanmaya gerek yok. İnternette geri dönülmez bir şekilde yazılarımı hazırladım. Dijitale dair tüketmekten öte bir üretim oldu. Dijitalleşme artık bir seçenek değil zorunluluk.” Dedi.

Rakamlarla Dijital Dünya
  • Sosyal medya kullanıcılarının sayısı 3,8 milyara ulaştı
  • İnternet kullanıcı sayısı 4.54 milyar
  • Cep telefonu kullanan kişi sayısı 5.19 milyar
  • İnternet kişiler günlük ortama 6 saat 43 dakika kullanıyor
  • Browser kullanım oranları yüzde 63.6 ile Chrome, yüzde 17.7 ile Safari, yüzde 4.4. Firefox
  • En yaşlı internet kullanıcıları ortalama yaşı 46.2 ile Japonları
  • En genç kullanıcılar 18.1 yaş nüfusuna sahip Nijerya’lılar
  • Dünya genelinde internet kullanıcı yaşı ortalaması 30.8
  • Türkiye’de internet kullanım yaşı ortalaması 31.6
  • Kullanıcıların yüzde 92’si internete mobil cihazları kullanarak bağlanıyor
  • En çok kullanılan uygulamalar: WhatsApp Messenger, Facebook, Facebook Messenger, WeChat, Instagram
  • En çok ziyaret edilen siteler Google, YouTube, Tmall, Facebook, Baidu

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

güncel teknoloji haberleri: