Uluslararası yardım kuruluşu Oxfam’a göre dünya milyarderleri dünya nüfusunun yüzde 60’ından daha fazla gelire sahip. En zengin 26 kişinin serveti en fakir yüzde 50’nin varlıklarına eşit.
Uluslararası yardım kuruluşu Oxfam, İsviçre’nin Davos kentinde gerçekleştirilen Dünya Ekonomik Forumu’nun (DEF) öncesinde Önemseme Zamanı başlıklı yeni bir rapor hazırladı.
Rapora göre, sayıları 2 bin 153’ü bulan dünya milyarderleri, 4 milyar 600 milyonluk dünya nüfusundan daha zengin. Bu yıl Oxfam konfederasyonunu temsil etmek üzere Davos’ta bulunan Oxfam Hindistan CEO’su Amitabh Behar, “Zengin ve fakir arasındaki boşluk, eşitsizliğe karşı sıkı politikalar olmadan çözülemez ve bunu çok az hükümet yapıyor.” ifadelerini kullandı.
Dünyanın En Zengin 22 Erkeği, Afrika’daki Tüm Kadınlardan Daha Fazla Servete Sahip
Oxfam raporu, dünyadaki gelir eşitsizliğinin meydana gelmesinde cinsiyet ayrımının etkilerine de değindi. Rapora göre;
- Dünyanın en zengin 22 erkeği Afrika’daki tüm kadınlardan daha fazla servete sahip.
- Kadınlar bakım işlerinde ücretsiz olarak günde 12 milyar 500 milyon saat çalışarak küresel ekonomiye 10 trilyon 800 milyar dolar katkı sağlıyor.
- Önümüzdeki on yıl içinde, en zengin yüzde 1’lik kesimin servetlerinin sadece yüzde 0,5’lik vergi kısmı, yaşlı ve çocuk bakımı, eğitim ve sağlık gibi sektörlerde 117 milyon yeni iş alanları yaratmak için gereken yatırıma eşit olacak.

Rapora göre, dünya genelinde kadınların yüzde 42’si, ücretsiz bakım işleri sebebiyle genellikle yarı zamanlı çalışıyor veya gelir getiren işlere giremiyor.
Kadınlar ve genç kızlar günümüz ekonomik sisteminden en az yararlananlar arasında. Diyen Oxfam Hindistan CEO’su Amitabh Behar sözlerine şöyle devam etti: “Çocuklar ve yaşlılar için milyarlarca saat yemek pişiriyor, temizliyor ve ilgileniyorlar. Ücretsiz bakım çalışmaları ekonomilerimizin, iş dünyamızın ve toplumlarımızın hareketliliğini sağlayan ‘gizli motor’dur.”
Kadınların Listenin Sonunda Olmasında Vergi Adaletsizliğinin Payı Büyük
Raporda, hükümetlerin en varlıklı bireylere ve şirketlere büyük ölçüde düşük vergilendirme uyguladıkları vurgulandı. Ayrıca toplanan vergilerin, kadınların bakım işleri üzerindeki sorumluluklarının kaldırılmasına ve yoksullukla başa çıkmasına yardımcı olabilecek düzeyde olmadığı belirtildi.
Ayrıca, hükümetler, kadınların ve kız çocuklarının iş yükünü azaltmaya yardımcı olabilecek hayati kamu hizmetlerini ve altyapıyı yetersiz kullanıyor. Örneğin, su, elektrik, çocuk bakımı, sağlık yatırımları, kadınların zamanını ve yaşam kalitelerini artırabilir. İyileştirilmiş bir su kaynağına erişim sağlamak, Zimbabve’nin bazı bölgelerindeki kadınları günde dört saate veya yılda iki aya kadar kurtarabilir.
Bu eşitsizliği hükümetlerin ortaya çıkardığını söyleyen Behar, şimdi sona erdirmek için harekete geçmeleri gerektiğini söyledi. Behar konuşmasına şöyle devam etti: “Hükümetler büyük şirketlerin ve varlıklı kişilerin vergi paylarını adil bir şekilde ödemelerini sağlamalı. Ayrıca kamu hizmetleri ve altyapı yatırımları arttırılmalı. Kadınlar ve kızlar tarafından yapılan bakım işlerinin düzenlenmesi amacıyla yasalar çıkarılmalı ve geçimlerini sağlamak için ücret bağlanmalı.”

Dünya Milyarderleri listesinde ilk sırada kim var?
Oxfam’ın raporuna göre dünya milyarderleri listesinin ilk sırasında 75 milyar dolarlık servetiyle Microsoft’un kurucusu Bill Gates var.
- Microsoft’un kurucusu Bill Gates: 75 milyar Dolar.
- Zara’nın sahibi Amancio Ortega:67 milyar Dolar.
- Berkshire Hathaway Yatırım Şirketin Warren Buffet: 60.8 milyar Dolar.
- Telmex ve América Móvil Telekomünikasyon Carlos Slim Helu: 50 milyar Dolar.
- Amazon’un sahibi Jeff Bezos: 45.3 milyar Dolar.
- Facebook kurucusu Mark Zuckerberg: 44.6 milyar Dolar.
- Oracle’nin patronu Laryy Ellison: 43.6 milyar Dolar.
- Bloomberg’in kurucusu Michael Bloomberg: 40 milyar Dolar.
İlk yorum yapan siz olun