İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

E-Ticarette Tarım : Domates İnternette Yaş mı, Kuru mu Satar?

Ticaret Bakanlığı’nın hazırladığı Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi (ETBİS) tarımsal e-ticaret konusunda net rakamları ortaya çıkaracak. Çiftçilerin inovasyon sayesinde tarım ürünlerini katma değerli hale getirmenin gerektiğine değinen uzmanlar, “Domates yaş olarak değil de kurutularak hem elektronik pazara daha uygun bir ürün haline getirilir katma değeri çok daha yüksek olacağı için kar oranı da ciddi oranda artar.” Diyor. 

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte alışveriş tercihlerimizde giderek değişiyor. Son yıllarda e-ticarette yaşanan büyüme ve güvenlik tedbirlerinin arttırılması ile birlikte tüketicilerin dijital alışverişe güvenme oranlarının artmasını sağladı. Uzmanlar, 2040 yılına gelindiğinde insanların alışverişlerinin yüzde 95’ini online olarak yapacağını tahmin ediyor. Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğü Elektronik Ticaret Daire Başkanı Mehmet Mücahit Arvas, Türk Tarım Orman Dergisi’ne tarım ürünlerinin elektronik ticarette bulunduğu yer ve bu alanda yapılan çalışmaları anlattı.

Tarım Ürünlerin E-Ticaret Sürecinde Kilit Aşama: Lojistik ve Kargo

Sebze-meyve gibi ürünlerin çok fazla e-ticarete uygun ürünler olmadığını belirten Arvas, tarımda e-ticarette lojistik ve kargo sürecinin hayati önem taşıdığını söyledi. Bir gün içinde teslimat yapılabilmesi halinde sebze-meyve için de e-ticaretin mümkün olabileceğini belirten Arvas, “Son zamanlarda bunun gerçekleştiğini yavaş yavaş görmeye başladık. Özellikle tanzim satışlarda bu görüldü. Tanzim satışlar elektronik pazara taşındı, çok hızlı bir şekilde hemen devreye girdi.” Diye konuştu. Antalya’daki bir ürünün 24 saat içinde Hakkâri, Artvin’e gelebilmesini gerektiğine değinen Arvas, “Bu başarıldığı zaman tarımsal e-ticaretin önünde hiçbir engel kalmayacak.” Dedi.

Büyük firmaların market alışverişlerini artık elektronik ortama taşıdığı pazarlama modelleri geliştirdiklerine değinen Arvas, “Firmalar ile yaptığımız görüşmelerde onlara üreticiden doğrudan almaları yönünde bir tavsiyede bulunduk. Üreticiden doğrudan alındığı zaman hem şirketlerin maliyetin azalacak hem de tarım alanında çalışan çiftçilerimiz kazanacak. Bu süreçte dijital okur-yazarlık önem kazandı ayrıca. Çiftçilerimizin doğrudan e-ticaret yapabilmesi, aradan başka süreçleri azaltarak yol almaları daha faydalı olacak. Fakat bu kolay bir süreç değil.” Açıklamasında bulundu.

Tarım Ürünlerini Pazarlamasını Çin Nasıl Başardı?

Elektronik pazarlama da sebze-meyve veya tarımsal ürün noktasında kilitlenen bir alan varsa tespit etmeye çalıştıklarını belirten Arva, “Tarım ve Orman Bakanlığı ile ortak birtakım çalışmalar yapabiliriz. Ticaret Bakanlığı olarak bu alanda bir strateji çalışma planımız var. Tarımsal e-pazarlama doğasında bazı riskleri taşıyor olsa bile Çin, bu alanda bir başarı sağlanabildiğini tüm dünyaya gösteriyor. Çin’in başarısının altında yatan en önemli etken kırsaldaki sorunları net tespit edilmesi. Çinliler ‘Neyi nereye satabiliriz?’in çalışması iyi hazırlayıp bitirmişler.”

Elektonik pazarda, kargo paketleme ve takibi, stokların yönetimi, ödeme alt yapısının hazırlanması gibi teknik süreçlerin yer aldığına değinen Arvas, “İlk etapta bu alanlarda hizmet veren yapıların altında faaliyet göstermeleri daha doğru. Çiftçilerimiz aracı internet sitelerinin altında dükkân açarak ürün satışı yapabilirler. Bu üreticinin pratik kazanmasını sağlar. Ayrıca bu konuda iyi bir ihtiyaç analizi yapılarak yatırım süreçlerini belirlemek gerek. Çinliler her mahallelerine birer depo açmış. Trafikte bir şeridi sadece kargo taşımacılığına tahsis etmişler.”

ETBİS Tarım Ürünleri Verilerini Ortaya Çıkaracak

Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi (ETBİS) çalışmalarında son aşamaya gelindiğini vurgulayan Arvas, “Sistem sistemi tamamen devreye girdikten sonra, tarımsal e-ticaret konusunda daha net rakamlar ortaya çıkacak. Çalışma ile elektronik pazarda tarım ne kadar hacme sahip belirlenebilir. Ardından tüm paydaşlarla bu neler yapılabilir o konuşulur. Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi tamamlandıktan sonra 2020’nin ilk altı ayında veriler paylaşılmaya başlanır diye öngörüyoruz.” Dedi.

Tarımsal e- ticarette bakış açısının değiştirilmesi gerektiğini hatırlatan Arvas, “Yaş meyve-sebzeden daha çok katma değerli ürünlere yönelmemiz gerekiyor. Domates yaş olarak e-ticarete uygun olmayabilir ama bu konuda iyi bir çalışma yapılarak kurutulmuş domates elektronik pazarda çok daha uygun ve katma değeri çok yüksek bir ürün olarak satılabilir. Çiftçilerimiz ürünlerini katma değerli bir hale dönüştürme, bu yapacaklarına inovasyon diyebiliriz. Bu çalışmaları yapmaları halinde e-ticarette çok daha iyi sonuçlar alınabilir. Tarım ürünlerimizde odaklanmamız gereken nokta bu.”

İnternetten Tarım Ürünü Satışı Ne Kadri Hizmeti Alıyoruz?

  • Elektronik ticarette dünyada en başarılı ülke Çin. BU ülkenin elektronik pazardaki sahip olduğunu alan yüzde 17. Çin’i yüzde 11 ile İngiltere takip ediyor.
  • Ülkemizde e-ticaretin perakendeye oranı yüzde 5,3.
  • Dünya ortalaması ise yaklaşık yüzde 6-7 civarında.
  • İnternetten yıllık alışveriş yapan 40 milyon kişi
  • E-Ticaret ile yıllık 11,5 milyar dolar para harcadı.
  • En fazla harcama 5.2 milyar dolar ile tatil/seyahat oldu.
  • Elektrikli ev aletleri, cep telefonuna 2.6 milyar dolar.
  • Giyim, kıyafet ve tekstile harcanan para 1,3 milyar dolar.
  • Oyuncak ve hobi ürünlerine 1 milyar 125 milyon dolar
  • Mobilya ve aksesuarlara 1 milyar 56 milyon dolar
  • Yiyecek/içeceğe 412 milyon dolar
  • Video/oyun için 268 milyon dolar
  • Dijital müziğe 60 milyon dolar harcandı.

Kaynak: Türkiye Bilişim Sanayicileri Derneği’nin (TÜBİSAD) 2018 verileri

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

güncel teknoloji haberleri: