İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Eğitimde dijitalleşme ne gibi kolaylıklar getirdi?

Pandemi süreci eğitimden sağlığa, ticaretten sanayiye birçok alanı etkiledi. COVİD sürecinden önce dijital alana yatırım yapanlar kazandı. Dr. Bahar Akıngüç Günver, Eğitimde Dijitalleşme ve getirilerini anlattı.

Kültür Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Bahar Akıngüç Günver, Capital Dergisi Instagram yayınında eğitimde dijitalleşmenin konusu ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Program kapsamında şu sorulara cevap arandı;

  • Pandemi döneminde uzaktan eğitim üniversitelerde nasıl uygulandı?
  • Yeni normal ile birlikte eğitimin geleceği ne olacak?
  • Eğitimde dijitalleşme ne gibi kolaylıklar getirdi?

Kültür Üniversitesi’nin 2011 yılından bu yana teknolojik altyapı yatırımlarına başladıklarını belirten Akıngüç, “Ağırlıklı olarak öğretim sisteminde CATS olarak isimlendirdiğimiz açık kaynaklı bir öğretim programı uyguladık. 23 Mart’ta kesintisiz eğitime başladık. Bu kadar hızlı eğitime başlamamızda son 9 yılda yaptığımız yatırımların etkisini gördük.” Dedi.

Capital Dergisi canlı yayınında Kültür Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Bahar Akıngüç Günver, eğitimde dijitalleşme konusunu anlattı.

Eğitimde dijitalleşme için 50 milyon dolar yatırım yaptık

Altyapı ve içerik konusunda önemli çalışmalar yürüttüklerini belirten Akıngüç, “Hızlı bir şekilde öğretim üyelerimizin programa adapte olmasıyla uzaktan öğretime başladık. Evden çalışma hepimiz için yeni bir iş. İlk zamanlar güzel geliyor ancak zamanla dünyayı ekranın üzerinden seyretmek zorlaşıyor. Sinir Merkezi adını verdiğimiz bir kriz masası kurduk. Bu sayede öğretim üyelerimiz ve öğrencilerimizle bu süreci başarıyla yürüttük.” Diye konuştu.

Akıngüç, uzaktan eğitimin 3 önemli özelliğini şu şekilde sıraladı;

  • Kesintisiz olması
  • Ölçülebilir olması
  • Yüksek oranda iletişimle yapılması

Uzaktan eğitim sistemine ilk hafta 10 bin öğrencinin girdiğini ifade eden Akıngüç, “2011 yılından bu yanan 50 milyon dolara yakın yatırım yaptık. Bu yıldan itibaren eğitimde teknolojiye önem verdik. Kesintisiz bir şekilde sınavlarımızı yaptık. Vize ve final sınavlarımızı başarıyla tamamladık. Yaz okulu ile ilgili de yoğun bir çalışmaya başladık.” İfadelerini kullandı.

Teknolojinin eğitimin önemli bir parçası olduğunu vurgulayan Akıngüç, “Y kuşağının önemli bir kısmı ve Z kuşağı tamamen bilgisayar ve mobil cihazları yoğun kullanıyor. Öğretim üyelerimizin teknolojiyi maksimum kullanması için bir fırsat oldu bu süreç. Biz de krizi fırsata çevirdik.” Dedi.

Kültür Üniversitesi 2011 yılından bu yana eğitimde dijitalleşme alanına 50 milyon dolar yatırım yaptı.

Uzaktan Eğitimin Sağladığı Faydalar Neler?

Akıngüç, Üniversitelerde Uzaktan Eğitimin sağladığı faydaları şu şekilde sıraladı;

  • Öğrencileri anlama şansını yakaladık
  • Z kuşağının dijital dünya ile olan bağını yakından görebildik
  • Teknolojinin boyutunu görebilme imkanını elde edebildik
  • 100-150 kişilik odalarda dersler başarıyla tamamlandı
  • İletişim ve etkileşim sağlandı
  • Teknolojinin eğitimde kullanılması büyük imkanlar sağladı.
  • İçerik konusunda önemli çalışmalar yapılmalı ve zenginleştirilmesi
  • ABD ve Avrupa’daki önemli üniversitelerin açık kaynaklarını inceledik

Eğitimde dijitalleşme yararlarını yakından gördük

Mart’ta pandemi başladığında 11 farklı senaryo hazırladıklarını ifade eden Akıngüç, “Ancak yeni normal ile birlikte bu senaryoyu 3’e düşürdük. İlk senaryo da yüzde 40 uzaktan eğitim yüzde 60 yüz yüze eğitimle devam etmek. Bu çalışma ile uzaktan öğretim platformunu geliştirmeye çalışıyoruz. Seyreltilmiş kampüs çalışmasını uygulayacağız. Öğrencilerin yüzde 60’ı sınıflarda seyreltilmiş kampüslerde diğer yüzde 40’ı ise online eğitime alınması. İkinci senaryomuz yüzde 20- yüzde 80 uygulamamız olacak. Son olarak yüzde 100 online eğitim yapacağız. Son senaryomuzu uygulamak zorunda kalırsak 2011 yılından bu yana yaptığımız yatırım kadar içeriğe yatırım yapmamız gerekecek.” Açıklamasında bulundu.

Pandemi sürecinin dijital ortam ve teknolojinin eğitime sağladığı yararları yakından görebildiklerini vurgulayan Akıngüç şunları söyledi; “Ailelerimizin yapması gereken öncelikli görev öğrencilerimizin fiziksel ve ruhsal sağlığını ilk sıraya koymaları. İkinci olarak başarıyı beklemeliler. Bu sene gerçekten zorlu bir süreçti. Öğrenciler matematik, fizik, tarih sorularının yanı sıra korku ve kaygı sınavını da verdi.”

Dijitalleşmenin artık eğitim için doğal bir süreç olacağını anlatan Akıngüç, “Artık eskiye dönmek söz konusu değil. Öğrencilerin üniversite yaşamında ihtiyacı olan başlıkları yeniden ele alıyoruz. Eğitim, entelektüel gelişim, kişisel bilgilerinin güvenliği konularını hazırlıyoruz. Ölçme değerlendirme konusunda çalışmalar yürütüyoruz. 2021 yılı sonbahardan itibaren yüzde 20 dijital ve yüzde 80’ kampüste olmak üzere eğitim vermeye devam edeceğiz. Teknoloji altyapı ve içerikle ilgili önemli çalışmalar yürütüyoruz. Teknolojinin efektif kullanılması olmazsa olmaz.

Rakamlarla Uzaktan Eğitim

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

güncel teknoloji haberleri: