Web 2.0 Araçları beraberinde iş ve eğitim alanında kolaylıklar getirdi. Google Drive’dan Voki’ye birçok aracın sağladığı kolaylıklar kullanıcılarına çevrimiçi olarak beraber, eş zamanlı alışma imkanı veriyor.
Hayatın her alanında kullanılabilecek Web 2.0 araçları özellikle eğitim öğretim faaliyetlerinin daha da zenginleştirilmesine destek olur. Web araçlarının türleri web 1.0, web 2.0, web 3.0 ve web 4.0 olarak kategorize edilir. Teknolojik gelişmelerle sınıflandırılan bu araçlar yenilik doğuran, değişime açık uygulamalardır.
Teknolojinin ilk dönemlerinde ortaya çıkan web 1.0 araçları özellikleri şunlandır;
- Statik bir bilgi sunan
- Okuyup çıktığımız
- Yorum yapma imkanı sağlamayan
- Bilgiyi kayıt imkanı sağlamayan
- Renksiz araçlardır
Web 2.0 araçları ise eğitimde en çok kullanılması tavsiye edilen, bilgiyi bireyden alan ve etkileşim içinde olma imkanı sağlayan araçlardır. İkinci nesil araçlar olarak tanımlanır ve ortaklaşma ile paylaşma imkanı sağlar. Daha çok insana hitap ederek, bilginin kendisini bireyden alır. Yorum yapmaya ve kaydetme imkanı sunarak açık kaynak özelliğine sahiptir.
Yapay zeka odaklı Web 3.0 araçları ise Facebook üzerinden yapılan bir fotoğraf ekleme ile kişilerin bulunması işlemine örnektir. Web 4.0 araçları ise daha çok endüstriyel alanda sanayisel yapay zekadır.
Web 2.0 Araçları Nelerdir?
- Google Drive
- Google Dokümanlar
- Google Tablolar
- Google Slaytlar
- Google Keep
- Google Forms
- Mentimeter
- Kahoot
- Thinglink
- Powtoon
- Voki
Google Drive, dosyaları ortak bir alanda paylaşabileceğimiz bulut depolama aracı. Maksimun 15 gb yükleme alanı verse de iş ve eğitim alanında paylaşım kolaylığı sağlıyor.

Web 2.0 Araçlarından Google Dokümanlar Ne İşe Yarar?
Google Dokümanlar, iş ve eğitim alanında birlikte çalışabileceğimiz çevrimiçi kelime işlemci aracı. Birden fazla kullanıcının bir araya gelip doküman üzerinde yorum ekleyerek etkileşimli bir çalışma gerçekleştirmeleri mümkün. Aynı zamanda sesle yazdırma, çevrimiçi çeviri, yazarların ne zaman ekleme/düzeltme yaptıklarını görme, internet üzerinden medya ekleme gibi faydalı özelliklere sahip.
Bununla beraber Microsoft Office özelleklerinin tamamının kullanılamaması, dokümanın içeri/dışarı aktarımında satırlar arası açıklığın artması/azalması, medyaların metin içerisinde orijinal konumdan farklı yere konumlanması gibi dezavantajları da var.

Google Tablolar, iş ve eğitim alanında birlikte çalışma araçlarından birtanesi de Çevrimiçi hesaplama işlemci google tablolar. Microsoft Excel kadar özelliklere sahip olmasa da kullanıcıların eş zamanlı olarak hücreleri kullanabildiği birlikte çalışma imkanı sağlayan bir web 2.0 aracı.

Google Slaytlar, iş ve eğitim alanında kullanılabilecek çevrimiçi sunu hazırlama aracı. Android telefonun, tablet, veya bilgisayardan sunu oluşturup düzenleme ve diğer kullanıcılarla oluşturulan sunular üzerinden ortaklaşa çalışma imkanı veriyor. İstenilen zamanda istenilen yerde sunuya ulaşıp tablet veya dizüstü bilgisayarlarla sunum yapma kolayığı sağlıyor.

Çevrimiçi ajanda Google Keep
Google Keep, iş ve eğitim alanında kullanılabilecek çevrimiçi ajanda aracı. Bireysel olarak yapılacaklar listesi veya notlar almanın yanında ortaklaşa planlamalar da gerçekleştirme imkanı sağlıyor. Sesli olarak not alma özelliği ile alınan sesli notları metne çevirme özelliği de mevcut. İş ve eğitim alanında çalışanların ve öğrencilerin işlerini kolaylaştıran araçlardan birtanesi de google keep aracı.

Google Formlar, Google Drive ofis paketinde Google Dokümanlar, Google E-Tablolar ve Google Slaytlar ile birlikte gelen bir anket yönetim uygulamasıdır. Formlar; Dokümanlar, E-Tablolar ve Slaytlar’da bulunan tüm işbirliği ve paylaşım özelliklerini içerir.

Mentimeter, gerçek zamanlı etkileşimli sunumlar oluşturmak için kullanılan bir sunum yazılımıdır. Katılımcılar çeşitli kelime bulutları, anketler ve sunumlar oluşturarak etkili çalışma ortamı sağlayabilir.

Kahoot, okullarda ve diğer eğitim kurumlarında eğitim teknolojisi olarak kullanılan oyun tabanlı bir öğrenme platformudur. Çoktan seçmeli sorularla öğrencilerin katılımını sağlıyarak eğlenceli bir öğrenme ortamı sunuyor.

Web 2.0 Araçları Thinglink, PowToon ve Voki Nedir?
Thinglink, görsellere video, ses, link, yazı gibi etiketler ekleyerek görseli interaktif hale getirme platformudur. Thingink’le tarihi bir mekanın fotoğrafı üzerine orayı tanıtan bir video eklenebilir. Etkileşimli infografikler veya bilgilendirici haritalar oluşturulabilir.

Powtoon, iş ve eğitim alanında eğlenceli animasyon slaytlar oluştrabileceğimiz bulut tabanlı web 2.0 aracı. Özellikle eğitim alanında öğrencilerin uzaktan eğitimlerinde kullanılabilecek veya sınıf içinde öğrencilerin derse katılımlarını artıracak etkili bir araç.

Voki çevrimiçi oluşturulan karakterlerin yazılı metinleri seslendirdiği bir web 2.0 aracı. Voki Classoom seçeneği de olan araçla öğrencilerin derse motivasyonu sağlanıyor. Öğrenciler oluşturdukları karakterlerle araştırmalarını daha eğlenceli hale getirebilirler.

İlk yorum yapan siz olun