İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Gıda Enflasyonuna Çözüm: Dijital Tarım Pazarı

Tarım ve Orman Bakanlığı gıda enflasyonuna çözüm Dijital Tarım Pazarı projesini hayata geçirdi. Üreticilerin aradaki aracıları çıkararak direk yakınındaki zincir mağazalara girmesini sağlayacak sistem hayata geçti.

Tarım ve Orman Bakanlığı ‘Ortak Gelecek’ sloganıyla tarımda dijitalleşme adına çok önemli bir projeyi hayata geçirdi. Çiftçilerin alın teri ve binbir emekle ürettiği ürünler Dijital Tarım Pazarı (DİTAP) sayesinde değer fiyattan tüm alıcı ve üreticilere ulaştırılacak. Çiftçilerle alıcıları bir araya getiren online platform Dijital Tarım Pazarı ile hem çiftçi daha çok kazanacak hem de tüketiciler ürünlere daha uygun fiyata erişebilecek. Teknolojinin tarım alanında kullanımı yaygınlaşmaya başlayan topraksız tarım, tarımın uzay teknolojileriyle desteklendiği Hassas Tarım Projesi‘nin ardından DİTAP hayata geçirildi.

Tarım İşletmeleri Genel Müdürü Ayşe Ayşin Işıkgece, Dijital Tarıma Pazarı projesini Türk Tarım Orman dergisine anlattı TİGEM Genel Müdürü Işıkgece şu sorulara cevap verdi;

  • DİTAP nedir?
  • TİGEM’in DİTAP projesindeki rolü nedir?
  • DİTAP’ın sektöre en önemli faydaları neler?
  • TİGEM bu portalda satıcı olarak yer alıyor mu?
Dijital Tarım Pazarı sistemine şimdiye kadar 17 bin kişi kayıt oldu. Bugün itibariyle 47 tane alıcı ve satıcı el sıkıştı ve ticaret başladı.

Dijital Tarım Pazarı Projesi Nedir?

Üretici ve tüketiciyi bir araya getiren dijital platform Dijital Tarım Pazarı (DİTAP) ürünü olan veya talebi olan kişileri internet portalı üzerinde buluşturuyor. Tüketici talebini üretici ise üretim yaptığını ortaya koyuyor. Özellikle COVID-19 sonrası e-ticarette yaşanan artış göz önünde bulundurulduğunda DİTAP tam da günümüzün koşullarına uygun bir proje olarak göze çarpıyor.

Tarım açısından ihtiyaçlara cevap verecek şekilde hazırlanan Dijital Tarım Pazarı’na dileyen herkes girebiliyor. Üretici ile tüketicinin bir araya getiren, arz ve talebin tam da olması gerektiği miktarda buluşabildiği, sözleşmeli üretim modelinin internet portalı üzerinden dijital ortamda yapılmasına Dijital Tarım Pazarı adı veriliyor.

DİTAP sayesinde tarımın en önemli sorunu olan pazar bulma sorunu çözülecek. Bir üretici tek bir pazar üzerinden giderek satışını gerçekleştirebilecek. Üretici ürettiği domatesten patlıcana, kabaktan bibere her türlü ürününü tanımlayarak sisteme giriş yapacak. Tüketici de talepte bulunacak. Talep ve arz bir araya getirilecek. Bu portal sayesinde tüm Türkiye’ye hatta portalın faz 2 ayağı ile birlikte üretici dünyaya da açılacak.

Tarım ve Orman Bakanlığı bu konuda sadece üreticinin gerçek bir üretici olup olmadığına kontrol ediyor. Ticaret Bakanlığı da alıcıların gerçek ve ehil bir alıcı olup olmadığına bakacak. İlgili Bakanlıkların onayından sonra alıcı ve satıcı belirli bir fiyatta buluşarak anlaşma yapacak.

Büyük marketlerde Dijital Tarım Pazarı sistemine dahil oluyor. Birçok kooperatif, birçok yapı sisteme kayıt olmaya başladı. Metro, Nevgross, Atatürk Orman Çiftliği.

DİTAP’ın Sağladığı Faydalar Neler?

Üretici ve tüketicileri aracısız bir şekilde bir araya getiren DİTAP’ın sağladığı faydaları şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Alıcı ve satıcı için pazar alternatifleri artırılacak. Muş’ta ürün üreten bir üretici, Tekirdağ’da alıcı bulabilecek.
  • İkinci fazla birlikte üreticiler yurtdışı pazarının kapılarına aralamış olacak.
  • Portalın İngilizce tanımlamaları devreye girecek ve yurtdışından bile bir talipli çıkabilecek.
  • Tüketim miktarı kadar üretim yapılacak.
  • Plansız üretimin önüne geçilecek.
  • Neyin ne kadar üretileceği bilinecek.
  • Üretilmesi gerektiği kadar ürün üretildiği fiyat dalgalanmalarının önüne geçilecek.
  • Ürün israfının önüne geçilecek.
  • Portal üzerinde bulunan dashboard (gösterge paneli) ile önemli data birikimi sağlanacak.
  • Veri birikimleri bundan sonraki süreçte Tarım ve Orman Bakanlığının iş ve işlemlerine yön verecek.
  • Dijital ortamın sağladığı verilerle her şey kayıt altına alınmış olacak.
Toprak Mahsülleri Ofisi (TMO) taleplerini Dijital Tarım Pazarı platformu üzerinden topluyor. TİGEM’de portalın içerisinde. Migros çok büyük bir alıcı olarak sözleşmeli üretim modeliyle sistemin içerisinde.

Dijital Tarım Pazarı 2. Fazda Yurtdışına Açılacak

DİTAP ikinci fazı ile ilgili çalışmalar başladı. Önümüzdeki 2 ay izinde bu fazın tanıtımı yapılacak. Birinci fazda bitkisel üretim varken ikinci fazla birlikte tüm hayvancılık ürünleri de sistemin içine dahil edilecek. Artık sadece sebze ve meyve değil DİTAP’a beyaz et, balık, kırmızı et gibi ürün gamları da eklenecek.

İkinci fazda üreticilerimiz sadece yurtiçine değil yurtdışına da satış yapabilecek. Bu fazda bankacılık çözümleri de sisteme dahil edilecek. Örneğin bir salça üreticisi domates üreticisine avans vermiyorsa devreye bankalar girecek. Bankalar sistemin içerisinde ayni yardımda bulunabilecek. Akredite tohumcu, gübreci ve ilaççıdan bu ürünleri almak suretiyle ilk çalışmayı yapabilecek. Banka çözümleriyle riskler ekarte edilecek. Takasbank, Denizbank, Şekerbank, İşbankası gibi tarıma son derece elverişli iş ortakları finans kısmını da çözecek. Hem alıcı hem de satıcı için riskleri minimuma inecek.

Ayrıca Meteoroloji Genel Müdürlü portalda üreticilere hava durumu bilgileri verecek. Erken uyarı sistemleri gibi çözümler portal üzerinden vatandaşlara sunulacak. Tarım ve Orman Bakanlığı elinde şu ana kadar biriken datayı portalda biriken datayla buluşturma imkanına sahip olacak. Bu veriler bir araya getirilecek şu avantajlar sağlanacak;

  • Piyasa çok daha iyi okunabilecek.
  • Piyasa daha iyi yorumlanacak.
  • Data okuma ve yorumlamalarıyla piyasaya yön verilecek.
  • Tarımda daha anlamlı ve son derece güçlü bir resme kavuşacağız.
  • Üretici ve tüketici aracısız olarak portal üzerinden bir araya gelecek.
  • Verilen hizmet üzerinden skorlama yapılabilecek
  • Bankalar sistemin içerisinde ayni yardımda bulunabilecek.
  • Nihai tüketiciler de sisteme dahil olabilecek.

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

güncel teknoloji haberleri: