İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Giyilebilir Teknoloji 2025 Hedefi: 78 Milyar Dolar

Giyilebilir Teknoloji sektörü 2019 yılında 28 Milyar dolara ulaştı. Teknoloji alanında en fazla sıçramayı yapacağı düşünülen bu alanın pazar büyüklüğünün 2025’te 78 milyar dolara çıkması bekleniyor.

Coronovirüs salgını ile birlikte Giyilebilir Teknoloji önem kazanan sağlık sektörü alanlarından biri oldu. Değişen hayat koşullarına uyan, günlük çalışmalara uyum sağlayabilen ve vücudun herhangi bir yerine takılan ya da giyilebilen ürünlerdir. Dijitalleşmenin günümüzde önlenemez yükselişi COVİD-19 ile birlikte teknoloji ve dijital dönüşümü zorunlu hale getirdi. Sanayiden havacılığa, savunmadan teknolojiye, tarımdan eğitime, sağlıktan müziğe kadar tüm alanlarda teknoloji kullanılıyor.

Giyilebilir Teknolojinin Gelişmesine Etki Eden Faktörler Neler?

Giyilebilir Teknoloji de COVİD sonrası daha da önemli hale geldi. Bu teknoloji internete bağlanarak bir ağ ile birlikte cihaz arası veri alışverişi sağlayarak oluşuyor. Son dönemlerin en gözde teknolojisi akıllı telefonları artık geride bırakan bu teknoloji, sektörün en hızlı dönüşen alanı oldu. Akıllı saatlerden akıllı gözlüklere, akıllı bilekliklerden savunmaya, fitnesstan sağlığa kadar her geçen gün büyüyen bir Pazar haline geldi. Özellikle, sensörler ve GPS alıcıları ile desteklenerek, askerlerin konumu, sağlık bilgilerine ulaşılabilme imkanı sunuyor.

Giyilebilir teknoloji yeni trenleri ile birlikte özellikle savunma alanında sıkça kullanılıyor.

Bu teknoloji güvenlik, moda, eğlence, tıp ve askeri alanlarda hayatı değiştiren birçok uygulama ile karşımıza çıktı. Bu teknolojinin hızlı gelişmesine etki eden faktörleri şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Mobil ağların büyümesi
  • Hızlı veri aktarımı
  • Mikro işlemciler
  • Nesnelerin internetinin hızlı büyümesi

Son 10 yılda teknoloji piyasasının en önemli aktörü olan bu teknoloji, yazılım ve donanım bileşenlerindeki artan ilerleme ile ilerlemesine hız kattı. Tasarım, yenilik ve teknoloji stratejisi ile pazardaki yer almaya çalışan çok uluslu şirketler yatırımlarını bu alana kaydırmaya başladı.

Akıllı giyim ürünleri genellikle spor ve fitness alanında kullanılırken ayrıca sağlıklı yaşam içinde vazgeçilmez ürünler olarak karşımıza çıkabiliyor. Özellikle insanlarda COVİD-19 sonrası artan sağlık bilinci, pazarın daha da kendini geliştirmesine neden oldu.

Sürdürülebilirlik, esneklik ve çok yönlülüğe sahip olma özellikleri sayesinde bu teknoloji daha çok tercih edilmeye başlandı. Veriye anında ulaşılabilmesi, insan vücudunun kontrol altına alınma isteği ve kişisel güvenlik ihtiyacı bu alana ilgiyi arttırdı.

İnsanların bireysel tercihlerinin yanı sıra iş güvenliği, savunma ihtiyacı bu ürünlere olan talebi arttırdı. İlk etapta güvenlik amaçlı kullanılan ürünler artık pek çok farklı alana sıçradı. Tehlike oluşturabilecek durumunun önceden fark edilip bireye sinyal ya da uyarıcı ses ileten bu teknoloji, güvenlik önlemlerinin en üst seviyeye çıkmasını sağladı.

Giyilebilir Teknoloji Pazar Büyüklüğü Ne Kadar?

Teknoloji sektörü içinde en hızlı büyüyen alan olan Giyilebilir Teknoloji, tüketicilerin ilgisini yavaş yavaş çekmeye başladı. Sektörün 2019 yılı Pazar büyüklüğü 28 milyar dolara ulaştı. Ancak COVİD-19 sonrası bu alandaki büyüme ile ilgili yapılan tüm planlar sil baştan yeniden yazılmaya başlandı. Sektörün önümüzdeki 5 yıl içinde sene içinde mevcut büyüklüğünü 3’e katlaması bekleniyor.

Yapılan araştırmalara göre sektörün 2025 yılında yüzde 17,6’lık bir büyüme göstermesi planlanıyor. Bu büyüme rakamına ulaşılması halinde sektörün Pazar büyüklüğü 74 milyar dolara ulaşacak. 2018 yılında 593 milyon olan giyilebilir cihaz sayısının 2022 yılında 1,1 milyara çıkacağı öngörüldü.

Sağlık hizmetlerinde giyilebilir teknoloji, yeni gelişmeler ve yeni cihazların günlük olarak kullanılabilmesi ile önemli bir aşama kat etti.

COVİD-19 salgınına rağmen giyilebilir teknoloji pazarı, yüzde 30 büyüdü. Neredeyse tüm sektörlerde rakamlar aşağı doğru seyrederken bu teknolojinin büyümesindeki en büyük etken Apple’a ait. Apple bu süreçte 21 milyondan fazla ürün satışı gerçekleştirdi. Marka bu satışı ile birlikte Pazardaki payını yüzde 29,3’e çıkardı. Pazarın lideri konumunda bulunan Apple markasına 10 milyondan fazla ürün satışı ve yüzde 14’lük payı ile Xiaomi takip ediyon. Xiaomi büyüme oranını yıllık yüzde 56,4’e çıkararak önemli bir ivme yakalasa da Apple’a yetişmesi pek olası gözükmüyor. Bu iki markayı yüzde 11,9 ile Samsung, yüzde 11 ile Huawei ve yüzde 3 ile Fitbit izliyor.

Giyilebilir Teknoloji Konusunda Rakamlar Ne Diyor?

  • Google 2019 yılında bu alana yatırım amacıyla Fossil’den aldığı fikri mülk için 40 milyon dolar ödedi.
  • Google 2019’un kasım ayında 2.1 milyar dolara Fitbit’i satın aldı. Şirket bu yıl yeni ürünü Pixel Watch’u piyasaya sürdü.
  • Akıllı saatler satışının yıllık büyüme rakamı yüzde 19,9’a çıktı.
  • Fitness ve spor bölümünün giyilebilir teknoloji pazarındaki pasta payı 40’la ilk sırada. .
  • Bu alanda eğlence ve oyun sektörü yüzde 35,7’lim büyüme ile ikinci sırada.
  • Sağlık alanında IoT kullanımının 2025 yılına kadar 534,3 milyar dolara çıkması bekleniyor.
  • 2025 yılına kadar sağlıkta giyilebilir teknolojilerin yüzde 30 büyüyeceği öngörülüyor.
  • 2018 yılında giyilebilir teknolojilerde satılan ürün sayısı 593 Milyon
  • Bu teknoloji alanında 2022 yılında satılması beklenen ürün sayısı 1,1 milyar
  • 2019 yılı sektör büyüklüğü 28 milyar dolar
  • 2025 yılında sektörün 74 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşacağı tahmin ediliyor.

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

güncel teknoloji haberleri: