Ekonomik ve sosyal gelişimde dijitalleşmenin yadsınamaz rol üstlendiği gerçeğinden yola çıkarak çalışan Google Türkiye ekibinin yürüttüğü Dijital Atölye, İnternot Dijital Oyunu ve Keşf@ projeleri yakından inceledik.
Dünyadaki bilgileri düzenleyerek herkesin erişebileceği ve yararlanabileceği hale getirmeyi mislon edinen Google, 12 yıldır Türkiye ofisi ile önemli çalışmalara imza attı. Türkiye Ofisi, ülkemiz için yeniçağda bilgiyi erişilebilir kılmak ve teknolojinin daha etkin kullanılabilmesini sağlamak amacıyla çalışmaya devam ediyor.

Google Türkiye ayrıca Türkiye’ye Özel Doodle’lar da hazırları.
- 11 Kasım 2014 Kemal Sunal’ın 70. Yaş Günü
- 16 Temmuz 2018 Müzeyyen Senar’ın 100. Yaş Günü
- 6 Aralık 2018 Zeki Müren’in 87. Yaş Günü
- 7 Şubat 2018 Aysel Gürel’in 89. Yaş Günü
Google Dijital Atölye Kaç Kişiye Ulaştı?
Google Türkiye’nin en önemli projelerinden biri olan Google Dijital Atölye, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, TOBB ve İŞKUR ortaklığıyla yürütülen bir eğitim programı. Program çevrimiçi ve yüz yüze eğitimlerin yer aldığı ücretsiz bir eğitim programı hizmeti. Google bu projeye 10 milyon TL’lik bir yatırım sağladı. Ayrıca şirket, KOBİ’lerin internete dönüşümünü de hızlandırmak için özel bir çalışma yürütüyor.
Çalışma ile fikir aşamasından, gelişmişlik aşamasında olan bütün projelere eğitim desteği veriliyor. Proje kapsamında şimdiye kadar 140 bin kullanıcı Dijital Atölye eğitimleri ile dijital beceriler kazandı.
Ülke genelinde belirlenen 9 ilde yüz yüze sınıf eğitimleri planlanıyor. Katılmak isteyen herkese açık olan eğitimler Bursa, Antalya, Van, İzmir, Kayseri, Gaziantep, Kocaeli, İstanbul ve Samsun illerinde olacak.
Google Dijital Atölye, 3 gruba seslenmeyi hedefliyor;
- Yaratıcı İş fikri olanlar: Yaratıcı iş fikri olup bunu bir iş alanına çevirmek isteyenler.
- Gençler ve öğrenciler: Dijital dünyadaki kariyer fırsatlarını kovalayan, burada bir kariyer seçmek isteyen öğrenci ve gençler.
- Kobiler: Dijital fırsatları kullanıp şirketlerini büyükmek isteyen kobiler.

Dijital Atölye ile Google Kimlere Ulaşacak?
Bu 3 hedefe yönelik eğitimler veriliyor. Bu eğitimlerde onların bu yolculuğuna büyük bir katkı sunmayı hedefleyen Google, yaklaşık 1 milyon kişiye ulaşmayı amaçlıyor.
Projenin 3 öğesi var;
- Portal: Dijital Atölye Portalinde, Türkiye için özel hazırlanan eğitim materyalleri yer alıyor. Burada eğitimler açıldı. Bu alana Türkiye’den katılmak isteyen herkese açık. Çok konuda sertifikasyon eğitimi veriliyor.
- 9 İlde Buluşma: Belirlenen 9 ilde gençlere, üniversite öğrencilerine ve KOBİ’lere ulaşılmak isteniyor.
- İŞKUR Destekli Eğitimler: İşkur’un önerdiği eğitimlere içerik hazırlayarak iş arayan ve dijital dünyada bir kariyer yapmak isteyen ama aynı anda da dijital yetilerini kullanarak başka sektörlerde iş bulmak isteyenlere eğitimler verilmesi düşünülüyor.
Google desteğiyle 1 Milyon İnternot’tan biri olmak ister misin?
Çocuklar internette dolaşma ve oyun oynamayı çok seviyorlar. İnternette güvenli olmaları, bu platformda cesurca yol almaları ve girişimci olabilmeleri için önemli bir çalışmaya imza atıldı. Google Türkiye öncülüğünde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Bilgi ve İletişim Teknolojileri Kurumu (BTK) desteğiyle İnternot Olmaya Var Mısın? İsimli bir proje başlatıldı.
İnterland adı verilen bir platformda güzel bir oyun bulunuyor. Bu oyun çocuklarla buluştu. Çocuklar internette güvenli kalabilmek için önemli bilgileri eğlenerek öğreniyorlar. İnternetin bilinçli ve güvenli kullanılması için başlatılan proje, çocukların ve gençlerin internette dolaşırken hem faydalarını görebilmeleri hem de bu alanda geçirdikleri zamanı en etkili bir şekilde geçirilmesine destek olacak.
Çocukların internette pozitif zaman geçirebilmelerini sağlayan oyunun faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz;
- Çocuklara oyun ortamında internete kullanacakları şifrelerin güvenliği öğretiliyor
- İnternetin bilinçli kullanımı anlatılıyor.
- İnternette farklı tehditlere karşı nasıl hareket edileceğini gösteriyor.
- Çocukların interneti daha yaratıcı ve bilinçli kullanmalarına yardımcı oluyor.
- Çocuklar hem eğleniyor hem de bilinçli ve yaratıcı bir şekilde interneti kullanabiliyor.
Oyun Hazineler Kulesi, Nezaket Krallığı, Gerçeklik Nehri ve Dikkat Dağı olmak üzere 4 farklı aşamadan oluşuyor. İnterland dünyasında interneti daha bilinçli ve yaratıcı bir şekilde kendi dünyalarında nasıl kullanabileceklerini deneyimleme şansı veriyor. Örneğin; hazine kulesine girdiklerinde sırlarını nasıl bilinçle yani kişisel bilgilerini nasıl koruyabileceklerini İnternot’ların rehberliğinde deneyimliyorlar.
Oyunda onlara İnternot’lar eşlik ediyor. Oyun aslında bir web sitesi. Bu sadece internette kalmasın, 10 şehre gitsin ve oluşturulan dünyanın ufak bir demosu çocuklara ulaşsın istendi. Bu kapsamda eğlenceli bir kurgu yapıldı. Site global bir site ancak oyun kurgusu Türkiye’ye özel olarak yapıldı.
Google 5 milyon öğrenciye Keşf@ diyor
Keşf@ Bilinçli İnternet Hareketi Projesi, Google İnternet Geliştirme Kurulu ve İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü ortaklığı ile hazırlandı. İnternetin sunduğu fırsatlardan en etkin şekilde yararlanılması planlanan proje de, internet okuryazarlığını öğrencilere en iyi şekilde anlatılması amaçlanıyor.
Proje, öğrencilerde internet okuryazarlığı bilincini oluşturmak için hazırlandı. Eğitim programı kapsamında geliştirilen tüm eğitim içerikleri ve materyallere çalışma için hazırlanan internet sitesinden ücretsiz bir şekilde ulaşılabiliyor. Seçilen etkinliğe tıklayarak o bölümün uygulama basamaklarına ulaşılabiliyor.

Etkinliğin materyallerine ulaşmak için onun ismine tıklamak yeterli. Materyaller istenilen format ve boyutta bilgisayara indirilebiliyor. Proje kapsamında hazırlanan etkinlik ve eğitim materyallerini bilgisayar laboratuvarı veya internet bağlantısı olmadan da gerçekleştirilebiliyor. Bunun için etkinlik yönergelerindeki notları dikkate alıp, kullanılacak materyallerin formatını belirleyebilirsiniz.
Proje ile ne hedefleniyor?
Gençlerin, normal hayatta olduğu gibi sanal dünyada da bilinçsiz hareket etmesi ile olabilecek istenmeyen durumların önüne geçilmesi isteniyor. Onları ve çevrelerindeki ebeveynleri, öğretmenleri bilinçlendirmek ile sağlanarak, bu platformu daha güvenli kullanmaları isteniyor.
İnternetin bu amaçlar ile eğitimciler, anne babalar, çocuklar ve gençler açısından daha güvenli bir hale getirilerek internet okuryazarlığının geliştirilmesi ise; özel sektör, devlet ve sivil toplum kuruluşları tarafından yapılacak bilinçlendirme çalışmaları ile gerçekleştirilebilecek.
Proje şu konuları hedefliyor;
- Öğrencilerin internet ile ilgili temel kavramları öğrenmeleri
- İnternet ortamında bilgiye daha etkin bir şekilde erişebilmeleri
- Çevrim içiyken güvenli ve etik davranışlar geliştirmeleri
- Tüm bu konularla ilgili farkındalık yaratmak amaçlanıyor.
- Öğrencilerde internet okuryazarlığı bilincini oluşturulması.
- Öğrencilerin dijital yurttaşlık kurallarını önemseyen internet kullanıcıları olmalarını sağlanması.
Google Keşf@ Projesinin 8 Öğretisi Ne?
Ortaokul 6. Sınıf düzeyi öğrencilerine yönelik tasarlanan sınıf içi etkinlikler ve eğitim materyallerinden oluşan proje ile öğretmenlerin, Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi kapsamında uygulayabilecekleri etkinlik ve eğitim materyalleri, bu yaş grubuna göre özel olarak tasarlandı.
Projenin öğretileri şunları;
- İnternet teknolojisi ile ilgili temel kavram ve terimler
- İnternetin günlük hayattaki yeri ve kullanımı
- İnternet ortamında bilgiye hızlı ve etkin ulaşma yöntemleri
- Güvenilir web kaynağı kriterleri
- Dijital yurttaşlık kuralları
- Dijital ayak izi ve çevrim içi itibar yönetimi
- Güçlü parola üretme yöntemleri
- Çevrim içi karşılaşabileceğimiz siber tuzaklardan korunma
İlk yorum yapan siz olun