Akademisyenler, Google aramalarının Dolar kuru etkisini araştırdı. 5 yıllık verileri değerlendiren akademisyenler, Dolar kurundaki seyre, doğrudan Google aramalarının etkili olduğunu ve aramaların rakamlara etki ettiğini belirledi.
Süleyman Demirel Üniversitesi Bankacılık ve Finans Bölümü Öğretim Üyeleri Dr. Öğr. Üyesi Turan Kocabıyık, Arş. Gör. Türker Teker ve Arş. Gör. Esra Aksoy ‘Google Trends ‘Dolar’ Aramaları ile Dolar Kuru Arasındaki İlişkinin Keşfi’ başlıklı önemli bir çalışmaya imza attı.

5 Yıllık Arama Verileri İle Dolar Kuru Arasındaki Bağ Araştırıldı
Çalışmada, ‘Dolar’ anahtar kelimesine ait aramalara ilişkin Google Trends aracılığıyla elde edilen son 5 yıldaki aranma sayıları listelendi. Aynı dönemdeki Dolar kuru seyrinin nedensellik bağlamında incelenmesi amaçlandı. Bu kapsamda 5 Ocak 2014-30 Aralık 2018 tarihleri ele alındı. Elde edilen bulgular, Dolar kurundaki seyrin, doğrudan Google aramaları üzerinde etkili olduğunu ve Google arama rakamlarına etki ettiğini ortaya koydu. Aynı zamanda tam tersi şekilde Google arama sayılarından Dolar Kuru üzerinde doğru bir nedensellik ilişkisi de tespit edildi.
Bilgisayar kullanımının artması ile birlikte günümüzde her konuda olduğu gibi, bilgiye ulaşma, bilgiyi işleme noktasında da bireyler büyük hız kazandı. Neredeyse tüm kurumlar, işletmeler ve hane halkının hızlı bir şekilde bilgisayara ulaşması ile tüm kayıtlar bilgisayar veri tabanlarında tutulmaya başlandı. Öğrencilerin ödevlerini dahi bilgisayar ortamında hazırlaması sonucu evlerde bilgisayarın temel gereksinim haline gelmesiyle birlikte aynı şekilde internet kullanımında da büyük artış görüldü.
İnternet Kullanım Oranı Giderek Yükseliyor
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2018 yılı Hanehalkı Bilişim Teknolojileri (BT) Kullanım Araştırması sonuçlarına göre internet kullanım oranları belirlendi:
- 16-74 yaş aralığında bilgisayar kullanımı yüzde 56.6
- 16-74 yaş aralığında İnternet kullanımı ise yüzde 66.8
- Hanelerde internet bağlantısına sahip olma oranı yüzde 83,8
- 16-74 yaş aralığında internetten mal ve hizmet alım oranı yüzde 29,3
- İnternet aracılığıyla yapılan alışverişlerde 1. Sırayı giyim ve spor malzemesi alımı yer aldı.
- İnternet alışverişlerinde 2.sırada ise seyahat bileti alımı geliyor.

2018 Yılında Google En Çok Aranan Dolar Mı?
Döviz fiyatları, yatırımcılar açısından çok önemli bir finansal gösterge olmasının beraberinde en çok takip edilen konuların başında geliyor. İnternete erişimin ve internet kullanım oranının bu denli yükseldiği günümüzde, döviz kurları da internette en çok aranan konulardan biri oldu. 2018 yılı verilerine göre Google aramalarında Türkiye’de en çok aratılan kelimenin ‘Dolar’ olduğu belirlendi. 2018 yılı Türkiye’de döviz kuru dalgalanmalarının yaşandığı bir yıl olarak kayıtlara geçti.
Bu çalışmada, acaba gerçekleşen kur atakları ile internette artan “Dolar” aramalarının seyri arasında herhangi bir nedensellik ilişkisi var mıdır? sorusuna cevap bulunmaya çalışıldı. Bu bilgiye ulaşmanın yatırımcılar ve ekonomi yönetimi açısından oldukça önemli olduğu düşünüldü. Zira nedensellik ilişkisinin yönü yatırımcılar için yatırı kararı ve zamanlaması açısından önemli. Ekonomi yönetimi de Google Trends arama sayısını öncü gösterge olarak değerlendirip buna göre politikalar geliştirebilir. Çalışmanın, Dolar ile Google Trends Dolar aramaları arasındaki ilişkiyi incelemesi yönüyle özgün bir çalışma olduğu düşünüldü.

Google’da 5 Yıllık Dolar Kuru aramaları takip edildi
Çalışmada Google Trends aracılığıyla Türkiye aramalarından elde edilen ‘Dolar’ arama verileri ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Elektronik Veri Denetim Sistemi aracılığıyla elde edilen Dolar fiyat verisi kullanıldı. Veri seti, 5 Ocak 2014-30 Aralık 2018 arasındaki 5 yıllık verilerden oluştu. Bu araştırma ile Google aramaları ve dolar kurunun birbirleri üzerinde açıklayıcı bir etkileri olup olmadığı tespit edilmeye çalışıldı.
Google Trends Dolar aramaları incelendiğinde 5 yıllık süreçte aramaların en yüksek endeks değerine ulaştığı dönemin 2018 yılının 2. Yarısı olduğu görüldü. Dolar/TL Fiyat grafiği incelendiğinde de fiyatın en yüksek seviyeye ulaştığı dönemin yine 2018 yılının 2.yarısı olduğu belirlendi.
Bir finansal varlığın popülaritesi, fiyatına etki edebilir
Çalışmada elde edilen bulgular, Dolar kurundaki seyrin, doğrudan Google aramaları üzerinde etkili olduğunu ve arama rakamlarına etki ettiğini ortaya koydu. Ayrıca tam tersi şekilde arama sayılarından Dolar Kuruna doğru bir nedensellik ilişkisi de tespit edildi. Bu sonuçlar Türkiye’de Amerikan Doları’nın halk arasında sıkça merak edilen ve takip edilen bir para birimi olduğunu ve Dolar’da fiyat hareketliliği oldukça bu durumun Dolar’a olan ilgiyi artırdığını, ayrıca internet aramalarında yaşanan artışı takiben fiyatlarda da benzer hareketler görüldüğünü ortaya çıkardı. Bu sonuçla birlikte bir finansal varlığın popülaritesinin, fiyatına etki edebileceği çıkarımı yapılabilir.
Türkiye’de finansal okuryazarlık seviyesi halen istenilen düzeyde değil. Bunun doğal bir sonucu olarak Dolar, Çeyrek Altın gibi geleneksel finansal araçların temel yatırım aracı olarak tercih edilerek ilgiyle takip edilmesi zaman zaman spekülasyonlara neden olabiliyor. Bu durum halk arasında yayılan Türk lirasıyla ilgili ürkütücü senaryolar ile birleştiğinde ani fiyat hareketlerine ve dalgalanmalara neden olabiliyor.

Yatırımcılar Google Trends arama sayılarını Dolar kuru konusunda öncü olabilir
Medyanın da etkisiyle Dolar kurunun sürekli artacağına ilişkin beklenti oluşmakta ve bu beklentinin yarattığı döviz talebi de fiyatlar üzerinde baskı yaratabiliyor. Her finansal varlığın fiyatında zaman zaman dalgalanma yaşanabileceği, panik ile yatırım kararı alınmaması gerektiği hususlarında yaratılacak farkındalık bu durumun önüne geçilmesi adına yararlı olur. Bu aşamada yatırımcılar ve ekonomi otoriteleri Google Trends arama sayılarını öncü gösterge olarak kullanabilir.
Yatırımcılar yatırımlarının zamanlamasında bu verileri kullanabilirken, ekonomi otoriteleri de dolar kurunda meydana gelebilecek olası oynaklıkların önlenmesinde bu verileri kullanabilir. İlerleyen süreçte bölge, ülke, şehir bazında daha detaylı bir çalışma yapılarak döviz geliri ya da gideri olan şehirlerde, turizm ve ihracat beklentisi olan şehirlerde bu durumun arama sayılarına etkisinin olup olmadığı da başka bir çalışmaya konu edilebilir.
Google Piyasa Değeri 900 Milyar Dolar
Google, dünya üzerinde milyarlarca insanın kullandığı bir web sayfası olmanın yanı sıra, dünyanın en değerli şirketlerinden biri durumunda. Google, Londra’da Stanford Üniversitesi‘nden 2 doktora öğrencisi tarafından 15 Eylül 1998 tarihinde kuruldu. Sonraları Google Guys olarak anılan bu gençlerin isimleri Larry Page ve Sergey Brin’dir. Şirket her yıl 27 Eylül tarihinde kuruluş yıldönümünü kutlamakta. 27 Eylül 2005 tarihinde ulaşılan rekor sayıda indeksin şirket için bir dönüm noktası olarak kabul edilmesiyle birlikte bu tarih her yıl şirketin kuruluş yıldönümü olarak kutlanmaya başlandı.
Gemius’un AB ve Türkiye üyelerini baz alan istatistiklerine göre 2015 yılı itibarıyla arama motorları Türkiye pazar payı araştırması sonuçlarına bakıldığında yüzde 89 ile Google ilk sırada yer alıyor. Google, misyonunu ‘dünyadaki bilgileri düzenleyerek herkesin erişebileceği ve yararlanabileceği hale getirmek’ olarak tanımlıyor. 29 Kasım 2019 itibarıyla bir Google (Alphabet Inc.) hissesi 1.304 Dolar ve şirketin piyasa değeri de yaklaşık 900 milyar Dolar. Geliştirdiği birçok ürün ile hem mobil cihazlar, hem bilgisayarlar aracılığıyla milyarlarca kullanıcıya ulaşıyor. Bu ürünler arasında bazıları şunlar:
- Google Translate
- Google Scholar
- Google Maps
- Google Chrome
- Google Pay
- Google Wifi
İlk yorum yapan siz olun