İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Güneş sisteminden eski meteor parçası keşfedildi

Bilim İnsanları 1969 yılında Meksika’ya düşen meteor kalıntılarını yeniden inceledi. Meteorun güneşten yaşlı olduğu belirlendi. Allende kalıntısı meteorunun 5 ya da 7 milyar yaşında olabileceğini belirtildi.

Washington Üniversitesi’nden geçtiğimiz hafta önemli bir çalışmaya imza atıldı. 1969 yılında Meksika Çölü’ne dolu gibi yağan Allende Meteoru tekrar incelendi. Yapılan yeni çalışmada, bilim insanları güneş sistemi öncesi (presolar) tanecikleri yeniden tanımladı. Allende kalıntısı meteorun 5 ila 7 milyar yaşında olduğu belirtildi. Güneş sisteminin 4,6 milyar yaşında olduğunu düşünülürse, yapılan bu çalışma sondası bu maddenin uzayda komşu bir bölge olduğu düşünülebilir. Bu meteor Güneş sisteminden önce oluştuğu göz önüne alındığında ‘Meraklı Marie adı verilen parçası dünyamızdaki en ‘ihtiyar’ madde unvanını kazanıyor.

Allende meteoru, 1969’da Meksika’nın Allende köyü yakınlarına düşen göktaşı. İki tondan fazla göktaşı parçası toplandı. Kaynak: https://www.lpi.usra.edu/

Bu Meteor Nereden Gelmiş Olabilir?

Göktaşı, uzaydan Dünya atmosferine giren maddelerin genel adı. Meteorit ise düşen nesnenin katı bir kalıntısı. Bu nesneler kuyruklu yıldız, asteroit veya meteor olabilir. Allende Meteorunun 200 milyardan fazla yıldız/güneş arındıran Samanyolu Galaksisi içerisinde 100 milyonlarca yıl başıboş şekilde savrulurken tesadüfen Güneşin çekim gücüne yakalanarak Güneş Sistemine girdikten sonra Dünyaya çarpmış olabileceği düşünülüyor.

Uzayda Bir Meteor (canlandırma)

Meteor parçacığında yapılan keşif oldukça şaşırtıcı

Mevcut bilgilere göre Dünya üzerindeki en yaşlı materyal olan ‘Meraklı Marie’ isimli Meteorit. Meteroit kimyasal analize tabi tutulunca içeriğinde; kalsiyum, alüminyum ve silisyum karbür (calcium-aluminium-rich inclusion – CAI) kalıntıları olduğu anlaşıldı. Bilim insanları Meraklı Marie Meteoriti’nden ufak bir numune alıp CAI içindeki silisyum karbüre ilişkin soygaz izotop izlerini betimledi. Kimyasal maddelerin bu beklenmedik bileşiminden yola çıkarak solar nebulalarına ait teorilerin değişmesi gündeme gelebilir.

Güneş Sisteminin oluşmasından çok daha öncesinden kalma bir meteor parçacığında böyle bir keşif yapılması oldukça şaşırtıcı olduğunu belirten Washington Üniversitesi Sanat ve Bilim Akademisi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Olga Pravdivtseva, “Çözülmeyi bekleyen, soygaz izotop izlerinden oluşan bir bilmecemiz vardı ve elde edilen bulgular bu gizemi çözdüğümüzü düşündürüyor” diye konuştu.

Tiflis Devlet Üniversitesi Nükleer Fizik Bölümü’nden mezun olan Olga Pravdivtseva, 1996 yılında Washington Üniversitesi Uzay Bilimleri Laboratuvarı’na katıldı. Kaynak: https://physics.wustl.edu/

Kalsiyum ve alüminyum gibi bileşiklerin güneş nebulaları gibi olağanüstü sıcak ortamlarda oluşabileceği varsayılıyor. Buradan hareketle meteor içerisindeki bu materyallerin Güneş Sisteminin oluşum aşamasında var olduğu düşünülen en eski katı maddeler olduğu düşünülüyor.

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

güncel teknoloji haberleri: