Koronavirüs salgını nedeniyle internette geçirdiğimiz vakit giderek arttı. Ne yazık ki çocuklarımız sanal dünyada en korumasız olanlar. Güvenli İnternet kullanımı için uyulması gerekenleri 10 adımda topladık.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Bilişim Uzmanı Dr. Şahin Bayzan, “İnternette Güvende Kalmak” başlıklı makalesinde dijital dünyayı tüm yönleriyle ele aldı. Şahin Bayzan, bu kapsamda günlük internet kullanımından, günümüzü dijital dünyada nerelerde geçirdiğimize, bu dünyanın avantajlarından dezavantajlarına kadar birçok konuyu makalesinde ayrıntısıyla inceledi.
İnternet siciline etkimiz olumlu mu olumsuz mu?
İnternet hayatımızı birçok açıdan değişiklikler getirirken aynı zamanda da önemli derecede kolaylaştırdı. Dijital dünyanın hemen hemen herkese bir ilaç gibi geldiğini belirten Bayzan, her ilacın faydası olduğu gibi yan etkilerinin olduğunu belirterek, nasıl ilaçlar rastgele kullandığında ciddi rahatsızlıklara neden oluyorsa interneti kullanımında da bazı kuralların hayata geçirilmesi gerektiğine değiniyor.
Bayzan, internetin insanların hayatına getirdikleriyle beraber her insanın aynı anda binlerce hayat yaşayabileceği izlenimini vererek yaşamı daha da yoğunlaştırdığına değindi. Teknolojik bir değişimin ötesinde internet, insan faaliyetinin her katmanına yönelen sosyal, kültürel, felsefi bir devrim olarak nitelendirebilir.
1 Dakikada İnternet aleminde neler oluyor
Durmaksınız devam eden bu devrimin hayatımızda yaptığı değişikliklerin listesi her geçen gün daha da uzuyor. İnternetin sicili fırsatları yönüyle olumlu anlamda artı değerleri hanesine yazdırsa da, tehdit ve riskler yönüyle olumsuz bu sicilini olumsuz anlamda kabartıyor. İnternet kullanıcılarının bu sicilin olumlu ya da olumsuz bir şekilde kabarmasına etkilerinin sorgulanması gerekiyor. İnsanlar bu anlamda kendilerine internet sicilinin kabarması konusunda olumlu ya da olumsuz hangi tarafta olduğunu sorgulaması gerekiyor.

İnternet dünyasının kurallarını bilmeliyiz
Hayatımızı bu kadar kolaylaştıran dijital dünyadan tabi ki uzak kalmayacağız. Paylaşıp, mesajlaşıp beğenip, beğenmeyip, araştırıp, seyredip, alım ve satım işlemleri yapacağız. Ancak tüm bu işlemleri yaparken bilinçli bir şekilde hareket etmeliyiz. Paylaşım yaptığımız yazı, resim ve videolarını kimler görüyor?
İnternet dünyasının kendine özgü kuralları olduğunu bilmemiz gerekiyor.
- Neyi kiminle paylaşmamız gerektiğini
- Paylaştıklarımızın ne sonuçlar getireceğini
- İnternet ortamının sonsuz özgürlük alanı olmadığını
- Gerçek yaşamda suç olanın internette de suç olduğunu
- İnternette hak ve sorumluluklarımızın neler olduğunu
- İnternette bıraktığımız dijital izlerden bizleri takip edenler olduğunu
- Cebimizdeki paramızı çalacak hırsızlar olduğunu
- Canımızı yakacak katiller olduğunu
- Çocukları istismar edecek insan görünümlü pedofili hastaları olduğunu
- Kullandığımız şifrelerin evimizin kapısının anahtarı gibi olduğunu
İnternet güvenliği için uymamız gereken kurallar
İnternet ortamında en korumasız olanlar çocuklar. Çocukların hakaret ve arkadaşça yaklaşan kötü niyetli kişiler tarafından kandırılma, dolandırıcılık, ailesiyle ilgili özel bilgilerin sızdırılması gibi önemli tehlikelerden korumak için çabalamalıyız. Bu konuda onları bilinçlendirmek ve doğru yönlendirmek çok büyük önem taşıyor. Burada da en büyük sorumluluk ve görev şüphesiz ebeveynlere düşüyor.

Ebeveynler olarak yapılması gerekenler şunlar;
- İyi bir iletişim kurulmalı. Çocuklarla kurulan iletişim açık ve net olmalı.
- Düşünce olarak hazır olmadıkları içeriklere bakmamaları gerektiğini anlatın. Çocuklarınızın yaşına uygun ve anlayabilecekleri bilgilere erişimlerine izin verilmeli.
- Yasaklamak değil, sınırları belirleyin. Çocukları negatif bildirimlerle değil, olumlu mesaj ve bilgilerle, pozitif yönde teşvik etmeye çalışın.
- Çocuklarınıza internetin kendilerine sağladığı kolaylıkları anlatarak, dijital dünyadan doğru ve etkin yararlanabilecekleri yolları gösterin.
- Alternatifler çözümler üretin. Alternatifler oluşturarak çocukların merak duygusunu giderebilirsiniz.
- Mahremiyet ve başkalarının haklarına saygıyı öğretin. İnternette gerçek hayatta tanıdığı kişileri arkadaş edinmesini tanımadığı kişilerden uzak durması gerektiğini öğretin.
- Mobil Uygulamalar/Dijital Oyunlar Konusunda Bilinçlendirin: Tehlikenin masaüstü ve dizüstü bilgisayarın yanı sıra mobil uygulamalarda da olduğunu anlatın. Çocuklarınızın internet üzerinden oynadığı oyunlar konusunda bilgi sahibi olmasını sağlayın.
- Gizlilik ayarlarını kontrol edin: Çocuğunuzun sosyal medya sitelerine üye ise gizlilik ayarları kısmından kontrol edin.
- Veri güvenliği programları ve ebeveyn kontrol mekanizması kullanın: Çocuğunuzun kullandığı cihazın güvenli olduğundan, lisanslı güvenilir güvenlik ve antivirüs yazılımları kullandığınızdan emin olun.
- Güvenli İnternet Hizmetine Geçin: Önleyici ve koruyucu tedbirler noktasında ücretsiz sunulan güvenli internet hizmetini kullanın.
İlk yorum yapan siz olun