İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Haberleşme standartlarından gelir elde etmenin 6 yolu

Akademisyen Tunçer Baykaş, teknolojik gelişmeler sonucu haberleşme standartlarına Türk şirketlerin yeterli katılımı sağlamadığını belirterek, haberleşme standartlarından esas patentler ile gelir elde edilmesi için 6 öneride bulundu.

Medipol Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Dr.Öğr.Üye. Tunçer Baykaş, Kablosuz Haberleşme Standartları ve Türkiye başlıklı makalesinde Türkiye’nin haberleşme standartlarına katılım sağlayarak, standarda esas patentler ile gelir elde etmesi için 6 öneri sundu.

5. Nesil mobil haberleşme standardı yaklaşık 22 milyon kişiye iş sağlıyor.

5. Nesil Haberleşme Kaç Milyon Kişiye İş Sağladı

1873 yılında James Maxwell’in teorik çalışmaları elektromanyetik dalgaların varlığını önerse de deneysel olarak gösterilmeleri 1887 yılını buldu. Deneyleri tasarlayan Heinrich Hertz varlıklarını ispatladığı dalgaların pratik bir uygulaması olduğuna inanmıyordu.

2019’a gelindiğinde aynı dalgaları kullanan 5. nesil mobil haberleşme standardının (5G) 3,5 trilyon Amerikan Doları gelir yarattı ve 22 milyon kişiye iş imkanı sundu.

Standartlara Katılım Sağlayarak Gelir Elde Etme

Hayatımıza etkileri tartışılmaz olan standartlara maalesef Türk şirketlerinin yeterli katılımı sağladığını söylemenin mümkün olmadığını dile getiren Baykaş, “5G’yi gerçekleştirecek 3GPP standart grubunda bulunan 400 firmadan sadece 7’si Türkiye’den. IEEE 802.11 (WiFi) standartlarına katılım ise daha da düşük, sadece bir şirketimiz düzenli olarak standarda katılım sağlamaktadır.” Dedi.

Kamu, akademi ve özel sektörle bağları olan enstitü, bütçesini standartlara katılımın, patent yazımının ve yeni şirketlerin kurulmasının desteklenmesinde kullanabilir

Baykaş, Türkiye’nin haberleşme standartlarına katılım sağlayarak, standarda esas patentler ile gelir elde etmesi için şu 6 öneride bulundu:

  • Uluslararası standart toplantılarına katılımın desteklenmesi
  • Bulut enstitülerin kurulması
  • Patent havuzlarının oluşturulması
  • Dünya çapında haberleşme akreditasyon merkezlerinin oluşturulması
  • Ayna komite oluşturmanın kolaylaştırılması
  • İsviçre’de haberleşme standartları elçisi

Uluslararası Standart Toplantılarına Katılımın Desteklenmesi

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın standart konusunda deneyimli araştırmacı ve şirketlere toplantı katılım desteği vermesi gerektiğini hatırlatan Baykaş, “Örneğin, 16. yüzyılda İspanya, Güney Amerika’da altın ve gümüş bulduğunda onunla başa çıkamayacağını anlayan İngiltere, Fransa ve Hollanda korsanlık izni (Letter of Marque) dağıtır.

Korsanlar kendi ülkenin limanlarından yararlanır. Bu limanlardan altın ve gümüş yağmalamak için çalışırlar. Devletler de daha sonra bu korsanları kendi donanmalarında işe alır. 21. yüzyılın altın madeni ise bilgi ekonomisidir.” Diye konuştu.

Fikri haklar konusunda uzman hukukçularla da enstitü aracılığı ile çalışılmalı.

Çin 10 Yılda Mühendis Donanması Kurdu

Gelir elde edebilmek için donanmasını geliştirmiş ülkelerin ABD, Avrupa, Kore, Japonya olduğunu dile getiren Baykaş, “Çin son 10 yılda inanılmaz bir hızla mühendis donanmasını kurdu. Donanmanın ilk zamanlarında yabancılardan çok yararlandı.

Türkiye bilgi ekonomisi donanması sahibi olmasa da iyi yetişmiş standart mühendislerine sahiptir ve bu mühendisler yabancı şirketler için çalışmaktadırlar. Buna en güzel örnek çalışmaları Çin’e bağlı bir şirket tarafından desteklenmiş olan Prof. Dr. Erdal Arıkan’dır. Bu mühendislerin Türk şirketleri için çalışabilmesi için destek gerekli.” Açıklamasında bulundu.

Bulut Enstitüleri Kurulmalı

Belli bir amacı ve yıllık bir bütçesi olan, fakat binaları olmayan, üyelerinin belli aralıklarla toplandığı bulut enstitüler kurulmasının yararlı olacağını vurgulayan Baykaş, “Yeni nesil hücresel enstitüler kurulabilir. Hücresel haberleşme konusunda uluslararası çalışmaları olan araştırmacıların üye olduğu bu enstitü, yıl içinde yaptığı toplantılar ve hazırladığı raporlarla Türkiye, her araştırmacının hücresel haberleşme standartları konusunda doğru bilgiyi almasını sağlar.” Şeklinde konuştu.

Patent Havuzları Oluşturulmalı

Araştırmacıların geliştireceği standarda esas patentlerin başvuru ve satış aşamasında onlara destek olacak bir kurumun gerekliliğini savunan Baykaş, “Her ne kadar üniversitelerimiz bu görevi yapsa da kurulacak enstitüler çok daha geniş patent havuzlarını oluşturabilirler. Ayrıca bu patentlerin yurtdışında satılmasını sağlayacak adımlar atılmalıdır. ” İfadelerini kullandı.

Dünya çapında Akreditasyon Merkezleri Oluşturulması

Haberleşme cihazlarının var olan standartlara uygunluğunun testini yapacak merkezler Türkiye’de kurulması gerektiğini hatırlatan Baykaş, İspanya’nın at4wireless şirketi hem 4G hem de Wifi sistemlerine sertifika verdiğini anlatarak, Türkiye’de de böyle bir kurumun günümüzde olmasa bile gelecekte çok faydalı olacağına değindi.

2019’da 5. nesil mobil haberleşme standardının (5G) 3,5 trilyon Amerikan Doları gelir sağlandı.
Ayna Komite Oluşturma Kolaylaştırılmalı

ISO Başkanı John Walter, Türkiye’de yaptığı konuşmasında tek bir Kanadalı şirket için DNA test standardını değiştirmekten bahsetti. Türkiye’de de tek bir şirket bile olsa standartlara katılım desteklenmelidir. Bunun için ayna komite kurma limiti 3’ten 1’e indirilmeli. Atak olan, inovatif olan, hayalleri olan şirketler desteklenmeli.

İsviçre’de Haberleşme Standartları Ataşesi Olmalı 

Türkiye’nin haberleşme standartları ataşesi olması faydalı olur. Bu elçinin İsviçre’nin başkenti Cenevre’de ikamet etmesi gerekir. Ayrıca uluslararası Haberleşme Birliği’nin Türkiye ile ilgili bütün toplantılarına katılmalı. Aynı zamanda Avrupa’da bulunan Türk araştırmacılarla iletişimi kuvvetlendirmeli. Son olarak insana yatırım yapmaktan korkmamalıyız. Standart çalışmalarına katılan mühendislerin geleceğin milyar dolarlık şirketlerini kuracak girişimciler olduğunu düşünmeliyiz.

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

güncel teknoloji haberleri: