İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Havacılık sektörü pandemi kaybı 7 milyar dolar

Pandemi’den etkilenen sektörlerden havacılık, 1 Haziran’da uçuşların başlamasıyla nefes almaya başladı. Sabiha Gökçen Havalimanı CEO’su Türk Havacılık sektörünün 3 aylık kaybının 7 milyar dolar olduğunu söyledi.

Capital Instagram canlı yayınlarında Capital Yazı İşleri Müdür Yardımcısı Nilüfer Gözütok Ünal’ın konuğu Sabiha Gökçen Havalimanı İşletme CEO’su Ersel Göral oldu. Program kapsamında Sabiha Gökçen Havalimanı İşletme CEO’su Ersel Göral şu sorulara cevap verdi;

  • Yeni dönemde havacılıkta neler olacak?
  • Şirketler ve yolcular yeni dönemde hangi kurallara uyacak?
  • COVİD-19 havacılığı nasıl değiştirdi?
Capital’den Nilüfer Gözütok Ünal’ın konuğu olan Sabiha Gökçen Havalimanı İşletme CEO’su Ersel Göral, pandeminin havacılık sektörüne etkilerini anlattı.

Covid-19 kapsamında havacılık alanında alınan önlemler?

Haziran ayı itibariyle iç hat uçuşlarının kademeli olarak başladığını anlatan Sabiha Gökçen Havalimanı İşletme CEO’su Ersel Göral “1 Haziran günü 7 gelen ve 7 giden olmak üzere toplam 14 uçuşumuz oldu. Salı günü de aynı şekilde 16 sefer oldu. Perşembe günü itibariyle 65 civarında uçuşumuz olacak. Bu kademeli artış devam edecek. Pegasus ülke içinde Sabiha Gökçen’den 25, Türk Havayolları’da 15 farklı iç hat destinasyonuna sefer düzenleyecek. Bu artış devam edecek.” diye konuştu.

İç hattın seferlere başlamasının yanında bir an önce dış hat uçuşlarının da devreye alınmasının önemli olduğuna değinen Sabiha Gökçen Havalimanı İşletme CEO’su Ersel Göral “Dış hat seferlerinin Haziran ayının ikinci haftasında başlayacağını ümit ediyoruz. Ukrayna ve Sırbistan ilk seferlere başlanacak ülkeler olarak görülüyor. Batı Avrupa ülkeleri İspanya , İtalya, İngiltere ve Yunanistan gibi ülkelerde bir dönem gecikebilir. Ancak Orta ve Doğu Avrupa ile Orta Doğu destinasyonları Doha, Kuveyt, Dubai gibi şehirler birçok destinasyondan daha önce başlayacak.” açıklamasında bulundu.

Havacılık kayıplarını ne zaman kapatacak?

Dünyada 25 bin yolcu uçağı bulunduğunu ve bu uçakların 20 bininin süreçte yere indiğini vurgulayan Göral “Yani uçakların yüzde 80’i uçamıyor. Türkiye’de toplam 8-9 taşıyıcıda 570 uçak bulunuyor. Bunların 540’ı 31 mayısa kadar yerdeydi. 2019 sonu itibariyle dünyada toplam gayri safi hasıla 93 trilyon dolar civarında. Bunun 3 trilyonu turizm ve havacılık sektörü tarafından üretiliyor. Yani yüzde 3 civarında. Türkiye’de 760 milyar dolar gayri safi yurtiçi hasılamız var bunun 30 milyar doları havacılık 40 milyar doları turizm olmak üzere 70 milyar doları bu iki sektörden geliyor. Yani yüzde 10’larda.” İfadelerini kullandı.  

Ersal Göral, COVİD-19 için alınan önlem çalışmaları kapsamında Sabiha Gökçen Havalimanı olarak havacılık alanında 700 bin Euro yaklaşık 5 milyon TL’lik bir yatırım yaptıklarını belirtti.

Dünya Hava Taşımacıları Birliği’nin (IATA) 2019 yılı rakamlarına dönüşün önümüzdeki 3 yıl içinde olacağını açıkladığını belirten Göral “Yani 2022’nin ikinci yarısı yada 2023’ün başında dünya havacılık alanında 2019 yılı rakamlarına ulaşabilecek. Türkiye havacılık temsilcileri olarak bizim öngörümüz projeksiyonlarımız 2021’in ikinci yarısı itibariyle 2019 rakamlarını yakalayacağımız yönünde.” dedi.

Havacılık alanında yaşanacak değişiklikler?
  • Maskesiz hiçbir yolcu terminallere ve uçak içine kabul edilmeyecek
  • Giden katında uğurlayıcıları gelen katında da karşılayıcılar kabul edilmeyecek
  • Sadece bileti olan yolcuların terminallere girişine izin verilecek
  • Mutlaka girişlerde yolcu ve personelin ateşi ölçülecek
  • Uçak içine el bagajı kabul edilmeyecek
  • Ufak el çantaları, bebek bakım malzemeleri ve laptop çantalarına izin verilecek
  • İç hat uçuşlarını kullanacak yolcuların mutlaka HES kodu olması gerekiyor
  • HES kodu olmayan yolcular uçağa kabul edilmeyecek
  • Dış hattan gelen yolcular (yerli ya da yabancı) teste tabi tutulacak. Test sonucuna göre pozitif çıkan kişiler ilgili pandemi hastanelerine yönlendirilecek

Havacılık sektörünün kaybı yüzde kaç olacak?

Sabiha Gökçen Havalimanı olarak 2020 yılı için yolcu sayısında yüzde 50 kayıp öngördüklerini ifade eden Göral, “2019’da 35.5 milyon olan yolcu sayımızın 20-22 milyon seviyesinde olmasını bekliyoruz. Türkiye’de sivil havacılık sektörü yurtiçi hasılaya 32 milyar dolarlık bir fayda sağlıyor ama geçtiğimiz 3 aylık dönemde toplam kayıp 7 milyar dolar civarında. Sene sonu itibariyle hem yolcu sayılarında buna paralel gelirlerde yüzde 45-50’lik bir kayıptan bahsedebiliriz.” Açıklamasında bulundu.

Türk havacılık sektörünün önemli aktörlerinden Sabiha Gökçen Havalimanı hizmet verdiği yolcu sayısı bakımından Türkiye’nin ikinci, Avrupa’nın ise 12. Büyük havalimanı olma özelliğine sahip.

Toplam gelirlerinin önemli bir kısmını dış hat uçuşlarının sağladığını ifade eden Göral “Yolcu başı ücret iç hatlarda 3, dış hatlarda 15 Euro. Dış hatlarda Duty Free gelirleri var iç hatlarda olmayan. Bu da toplam gelirimizin yüzde 40’ını temsil ediyor. Gelirlerimizi havacılık ve havacılık dışı gelir olarak ikiye ayırıyoruz. 2019 yılı Havacılık dışı gelirimiz yüzde 45, havacılık gelirimiz yüzde 55 oranındaydı. Bunu orta vadede yani 5 yılda yüzde 60 havacılık dışı, yüzde 40 havacılık gelirine çevirmek.” Diye konuştu.    

Rakamlarla Sabiha Gökçen Havalimanı
  • Sabiha Gökçen 2001 yılında açıldı
  • Sabiha Gökçen’de 14 binden fazla çalışanı bulunuyor
  • 2019 yılında Sabiha Gökçen 35.5 milyon yolcuya hizmet verdi
  • 2019 yılında hizmet verilen yolcuların 14 milyonu dış hat, 21,5 milyonu da iç hat
  • 2009-2015 yılları arasında Avrupa’da üst üste 7 sene en hızlı büyüyen havalimanı oldu
  • 2020 yılı Ocak-Şubat aylarında dış hatlar yolcusu 2019’a göre yüzde 21 arttı
  • Sabiha Gökçen’e yapılacak ikinci pist 2020 yılı Kasım ayında bitecek
  • 2021 yılı başı itibariyle Sabiha Gökçen Havalimanında 2 pist faaliyette olacak
  • Pistler arasındaki mesafe 1100 metre civarında. İki pistten bağımız olarak iniş-kalkış yapılabilecek
  • Sabiha Gökçen’in terminal kapasitesi 41 milyon
  • Planlanan yeni terminal binası için 400 milyon Euro’luk bir yatırım yapılacak
  • Yeni terminal binası 260 bin metrekare terminal binası kapalı alan, 100 bin metrekare otopark, bağlı tesisler enerji merkezi, mekanik merkez enerji üretim merkezi 400 bin metrekare olacak.
  • 2024 yılı başı itibariyle bitirilmesi planlanan yeni terminal binası Sabiha Gökçen Havalimanı’nda 2 bağımsız pist ve 2 ayrı bağımsız terminal binası ile bugün 41 milyon yolcu olan kapasite 65 milyona çıkacak.

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

güncel teknoloji haberleri: