İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Her Geçen Gün Kuruyoruz!

Kuraklık küresel bir tehdit olarak karşımızda duruyor. Türkiye genelinde kasım ayında yağış miktarı yüzde 48.8 azaldı.

Dünyanın en sıcak yıllarından birinin yaşandığı 2020 yılında Türkiye olarak yağışa hasret kaldık. Yaklaşık yüzde 50 oranında düşen yağış miktarı kuraklık riskini artırdı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre Kasım ayında yüzde 48.8 azalan yağış miktarından en fazla etkilenen bölge ise Ege oldu. Bölgede yüzde 89.7 oranında azalan yağışlar endişe yarattı. Uzmanlar, kuraklık haritasına bakıldığında rakamların ürkütücü boyutlara yaklaştığını ifade etti.

Kaynak: Meteoroloji Genel Müdürlüğü Verileri – 2020 Kasım Ayı Bölgelere Göre Yağış Durumları

Türkiye’de Kuraklık Sinyali!

Küresel iklim değişikliği çağımızın en büyük sorunlarından biri haline dönüşmeye başladı. Hızla gelişen sanayi, teknoloji ve beraberinde artan betonlaşma, kışların bir türlü gelememesine, yağmurların ve karların yeterli miktarda yağmamasına neden oluyor. Birçoğunun insan faktöründen kaynaklandığı temel unsurlar, küresel ısınma veya küresel soğumanın en büyük nedenleri arasında yer alıyor.

Dünyayı tehdit eden bu iklim değişikliği sorunu Türkiye’de de ürkütücü rakamları ortaya çıkardı. Kasım 2020 yılı ülke genelinde yağış miktarlarının büyük oranda azaldığı, kuraklık tehdidin baş gösterdiği bir dönem oldu. Dünyanın en sıcak yıllarından birinin yaşandığı 2020 yılı rakamları endişe verici boyutlara ulaştı. Uzun yıllar Kasım ayı ortalama sıcaklığı 8.9 dereceyken 2020 yılı kasım ayında bu oran 9.6 dereceye yükseldi. 0.7 derece üzerinde artış gösteren sıcaklık, çağın en büyük sorunlarından biri olan kuraklık için alarm verdi.

Kaynak: Meteoroloji Genel Müdürlüğü – Kasım 2020 Ortalama Sıcaklık Haritası
Kaynak: Meteoroloji Genel Müdürlüğü – Kasım 2020 Bölgesel Sıcaklıkların Uzun Yıllara ve Geçen Yıl Karşılaştırması

Sıcaklıklar 7 Bölgede De Arttı

Türkiye’nin her bölgesinde kasım ayında artan sıcaklık yağış miktarlarının azalmasına neden oldu. Geçen yıllardaki kasım ayı ortalama sıcaklığı ile bu yılın kasım ayındaki sıcaklık farkları dikkat çekti. Marmara Bölgesi’nde geçen yıllarda kasım ayındaki sıcaklık 10.4 iken, bu yıl aynı dönemde 11.4 dereceye yükseldi. Ege’de 11.3 olan ortalama sıcaklık bu yıl 11.9 derece olarak gerçekleşti. Akdeniz Bölgesi’nde geçen yıllardaki Kasım ayı sıcaklık ortalaması 12.9 iken, bu yıl aynı dönemde 14.2 dereceye, İç Anadolu Bölgesi’nde 5.6 olan ortalama sıcaklık, bu yıl kasım ayında 5.2 derece olarak tespit edildi. Karadeniz Bölgesi’ndeki sıcaklık ortalaması da 8.4’den 8.8’e, Doğu Anadolu’da ortalama sıcaklık 4.1 dereceden 5.3’ye çıktı. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde de ortalama sıcaklık aynı dönemlerde 11.2’den 12.4’de yükseldi.

En Düşük Tespit, Sarıkamış’ta

Yapılan değerlendirmelerde 2020 yılında Türkiye genelinde nisan ayı sıcaklık oranı dışında 10 ayda sıcaklıklar normallerin üzerinde seyretti. Kasım ayında en düşük sıcaklık -13.0 derece ile Sarıkamış’ta, en yüksek sıcaklık ise 30.5 derece ile Cizre’de tespit edildi.

Kaynak: Meteoroloji Genel Müdürlüğü – Kasım 2020 Alansal Yağış Verileri

Kuraklık Yağış Miktarını Yüzde 48.8 Azalttı

Sıcaklık artışlarıyla birlikte Türkiye geneli 2020 yılı kasım ayı yağışlarında da normaline göre yüzde 48.8 oranında azalma meydana geldi. Yağışlar ülke genelinde normalinin altında gerçekleşti. Kasım ayında ortalama normalde 67.8 mm olması gerekirken, 34.7 mm yağış kaydedildi. Bölge olarak bakıldığında kasım ayında Marmara’da 86.2 mm olması gereken yağış miktarı 22.3, Ege’de yağış miktarı 79.5 mm olması gerekirken 8.2, Akdeniz’de 91.3 mm olması gerekirken 42.5 oldu. Yağış miktarları İç Anadolu’da 42.8 ‘den 15.3’e, Karadeniz’de 74.9’dan 48.6’ya, Doğu Anadolu’da 60.0’dan 45.5’e ve Güneydoğu Anadolu’nda 63.1’den 58.4’e geriledi. Kasım ayında tüm bölgeler normalinin altında yağış alırken, özellikle Ege, Marmara ve İç Anadolu’nun kuzey ve batısında azalma yer yer yüzde 80’lerin üzerine çıktı. Ege ve Marmara Bölgeleri’nde son 40 yılın en düşük ikinci kasım yağışı gerçekleşti.

Uzmanlar: Zor Günler Kapıda

Öte yandan uzmanlar, yağış miktarlarının azalması karşısında kuraklık tehdidi uyarısında bulunmaya devam ediyor. Türkiye’nin kuraklık haritasına bakıldığında rakamların endişe verici olduğunu belirten uzmanlar, sürecin bu şekilde devam etmesi, yağması gereken yağmur ve kar miktarının gerçekleşmemesi durumunda tarımsal açıdan ve içme suyu bakımında insanlığı zor günlerin beklediğine dikkat çekti. Pek çok barajın yaşanan kuraklık nedeniyle su seviyelerinin minimum düzeye inmesi, önümüzdeki dönemler için ‘risk’ oluşturduğu da uzmanlar tarafından vurgulanıyor.

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

güncel teknoloji haberleri: