Türkiye Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) verilerine göre Türkiye e-ticaret pazarının 2020 yılında 100 milyar lirayı aşması hedefleniyor. E-ticaret yapmak kolay mı ve herkes e-ticaret yapabilir mi?
İstanbul İşletme Enstitüsü Kurucusu Bilal Şentürk ve E-Ticaret uzmanı ve eğitmeni Sedat Ateş ile birlikte E-ticaret konusunu, eğitimini ve geleceği hakkında konuştu. Son 20 yılda E-ticaret sektörünün, ticarete teknolojisinin inanılmaz bir büyüme sağladığını belirten , “Tahmin edilenden çok daha iyi bir seviyeye geldi.” dedi.

Herkesin dilinde sihirli cümle E-ticaret
Ülkemizde de E-ticaret alanında büyük işletmelerin ortaya çıktığını kaydeden, “Bazı işletmeler yerel mağazalarını kapatarak müşterilerine online mağazalarına yönlendirmeye başladı. Elektronik ticaret denildiğinde Amazon zirvede. E-ticaretin Nirvana noktası Amazon. Bu ticaret yeni iş alanları ve yeni rekabet ortamlarını beraberinde getirdi.” diye konuştu.
Ticaret konusunda iştah kabartan gelişmelerin insanların hedeflerini de değiştirdiğini anlatan , “Yaptığı işi sevmeyen birçok insan var ve çoğu İstanbul İşletme Enstitüsü’nden eğitimler alıyorlar. Kendilerine yeni alanlar açmak istiyorlar. Ama onların aklına sürekli farklı sorular geliyor. Etrafımızdaki herkes e-ticaret yapılması gerektiğini söylüyor. Artık e-ticaret sihirli bir cümle oldu. Herkes al-sat yapmak istiyor. İnternetten bir şeyler satmak istiyorlar. E-ticaret yapmak kolay mı? Herkes yapabilir mi?” şeklinde konuştu.

Artık Herkes Sosyal Medya ve Dijital Pazarlamayı Öğrenmek İstiyor
E-Ticareti krizin hiç etkilemediği bir alan olarak nitelendiren E-Ticaret uzmanı ve eğitmeni Sedat Ateş, “Büyük şirketler yatırımlarını e-ticarete kaydırıyor. İnsanların tüketim alışkanlıkları değişiyor ve her şey e-ticarete doğru kayıyor. Bu iş öyle bir yere geldi ki, taşrada, merkezde fark etmiyor. Çalışılan kurum meslek, iş, üniversite diplomaları, ne iş yaptığınızın bir önemi kalmadı. Bir ağ üzerinden şuan da bağlıyız birbirimize. Burada ihtiyaçlarımızı en uygun fiyatlarla tüketim sektöründe bulabilir hale geldik.” Açıklamasında bulundu.
Mağazada satılan ürünlerin daha pahalı olduğu algısının insanların kafasında yer ettiğini vurgulayan Ateş, “Mağazaların kirası, vergisi, stopajı, depo, reyon giderleri, personel sayısı daha fazla, elektrik, su ve yakıt gibi inanılmaz giderler var. Giriş seviyesinde e-ticarete yapan gelirini biraz arttırmak istiyorum diyen biri kendi tedarikçilerini ayarlayarak, pazar yerleriyle anlaşmasını yaparak, kendi internet sitesini açıyor. İnstagram’da moda satıyor.” değerlendirmesinde bulundu.
Eğitim Sayesinde A’dan Z’ye Tam Bir E-Ticaret Uzmanı Olacaksınız
Operasyonu yürütüp insanların para kazandığını anlatan Ateş, “Hiçbir depo maliyetine katlanmadan, klasik geleneksel alıştığımız mağazacılık giderlerine katlanmadan düşük bütçelerle bile bu iş yapılabilir hale geldi, sokağa indi. 10-15 yıl önce bunları anlatsaydık herkes ‘oku meslek sahibi ol’ derlerdi. Şuan durum herkes e-ticaret yapmak, buradan kendilerine bir yol açmak, yazılım öğrenmek, sosyal medya ve dijital pazarlama öğrenmek istiyor.” İfadelerini kullandı.
Fotoğrafçılık, video üretimi, içerik üretimi ve blog sayfa açmanın birbiriyle yürüyen kardeşler olduğunu hatırlatan Ateş şunları söyledi; “Hepsi birbiriyle bütünleşik. Günün sonunda tek hedef var satış yaparak para kazanmak. Bunun yolu e-ticaretten geçiyor. Türkiye bu konuda büyük bir yol kat etti. Güvenilirlik, bankaların sağladığı güvenlik, lojistik sektörü çevremizdeki birçok ülkeye göre Azerbaycan, Gürcistan ve Arap ülkelerine göre inanılmaz ileri seviyede.”

İstanbul İşletme Enstitüsü’nde verilen eğitimi alın
Bugün İstanbul merkezden ürünün kargoya verilip taşradaki en uç noktadaki bir kazaya kısa süredene gönderildiğine dikkat çeken Ateş, “Bunu anlaştığımız partner kargo şirketi yapıyor. Fiyatları alıyoruz, ürünü paketliyoruz ve son noktada gönderiyoruz. Kapıda ödeme, kredi kartı ile ödeme, havale ile ödeme yapabiliyor. Buradaki tek engel E-ticareti yapmak isteyen kişinin hayali. Ne kadar proje üretebilir ve ne kadar hayal edebilirse o kadar hızlı para kazanabilme ve bu operasyonel yetkinliğe sahip olabilirler.” dedi.
E-ticaret tecrübesi olmayanların bile bu işlemi kolaylıkla yapabileceğini vurgulayan Ateş şunları söyledi: “Eğitimimiz uzun dönem. Sıfırdan gelip eğitim bittiğinde isterseniz gidip elektronik ticaret yapan bir şirkete iş başvurusu yapın, isterseniz kendi girişiminizi, yatırımınızı yapın. Depoda mal tutma maliyetine katlanmadan, tedarikçilerle anlaşmanı yolu, bu işin hukuk, lojistik, kategori, içerik üretimi, tasarım, pazar yerleriyle anlaşma, şirket kurma ve hibeler tarafından tüm işlemleri öğretiyoruz. Eğitim bittiğinde tam anlamıyla bu işin uzmanı oluyorsunuz.”
Eğitim 1 yıl sürüyor
İstanbul İşletme Enstitüsü tarafından 121 TL ücretle 1 yıl süren eğitimi alabilirsiniz. Program sayesinde elektronik ticaret sitelerinin nasıl yönetildiğini, hangi alanlarda nelere ihtiyacınızın olacağını öğrenebilirsiniz. Bu konuda uzmanlaşmanıza yardımcı olacak yeni bilgi ve beceriler elde edebilirsiniz. Eğitime kayıt olduğunuzda 1 yıl boyunca tüm sunum, video ve içeriklere erişim sağlayabilirsiniz. Eğitim yılda 3 kez canlı derslerle güncellenir. Eğitim sonunda yapılan sınavda başarılı olan kursiyerler sertifika almaya hak kazanır.
E-Ticaret Eğitimin Konu Başlıkları
- Eğitimine Genel Bakış
- İş Planının Oluşturulması
- E-Ticaret Finans ve Pazarlama
- E-Ticaret Ölçüm Ve İstatistik
- E-Ticaret Hosting & Domain & Güvenlik
- Operasyon
- Kargo
- Mail, Sms ve Vip
İlk yorum yapan siz olun