İş Portföy Genel Müdürü Tevfik Eraslan, 2020 yılında hisse senedi yatırımcı sayısının 1.5 milyona ulaştığını söyledi. Eraslan, 2020’nin ilk 5 ayı sermaye piyasalarının altın yılı.” dedi.
Ekonomist Dergisi Instagram canlı yayınlarının konuğu İş Portföy Genel Müdürü Tevfik Eraslan oldu. Eraslan, canlı yayında Ekonomist Haber Müdürü Talip Yılmaz’ın sorularını cevapladı. Yılmaz, konuğu Ersaslan ile Para Yatırım başlıklı söyleşisinde pandemi sürecinin ekonomik etkisini ve yatırımcı tercihlerini konuştu.
Pandemi sürecinde sermaye piyasalarını pozitif olarak etkilendiğini belirten İş Portföy Genel Müdürü Tevfik Eraslan, “İnsanların evlerine kapanmış olmaları finansal okur-yazarlıkla ilgili eksiklikleri kapamalarına neden olmuş olabilir. Gündelik işlemlerinden zaman bulamayıp işlem yapamayan kişilerin bu zamanı bulmalarına vesile oldu.” Dedi.

2020 yılında yatırımcı sayısı artışı ne oldu?
Pandeminin ilk günleri hariç zaman içerisinde çok ciddi bir şekilde yatırımcı sayısı, işlem hacminde ve sermaye piyasasına yatırılan kaynak bakımından önemli gelişmeler olduğunu kaydeden Eraslan, “Özellikle yılın ilk günlerinden itibaren hisse senedi piyasasındaki yatırımcı sayısında önemli miktarda artış oldu. Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) verilerine göre hisse senedine yatırım yapmış yatırımcı sayısı 312 bin 681 kişi artmış bu dönemde. 31 Aralık 2019 itibariyle toplam yatırımcı sayımızın bir milyon 188 bin olduğunu hatırlatırsak bu rakamın ne kadar önemli olduğu ortaya çıkıyor. Bir milyon 188 binden, 1,5 milyona giden bir yolculuk var ve çok önemli miktarda bir artış kaydedildi bu süreçte. Çok sayıda gerçek kişi, bireysel yatırımcı hisse senedi yatırımı yapmaya başladı.” Diye konuştu.
Hisse senedi yatırımcı sayısının artışı ile birlikte Türkiye tarihinin sermaye piyasalarındaki en iyi yılın yaşandığını belirten Eraslan, “Yatırım fonları tarafında da çok büyük bir ilgi var. Yatırım fonu yatırımcı sayısında da 87 bin kişilik bir artış oldu. 2020 yılının ilk 5 ayının sermaye piyasalarının altın yılı dersek çok da abartmış olmayız.”
Yatırım yapacaklar ilgilerini neye bağlanmalı?
Alternatif yatırım araçlarından biri olan ve tüm yatırımcıların en iyi bildiği ürünün Türkiye’de mevduat olduğunu belirten Eraslan, “Mevduatta getirilerin çok cazip olmaması nedeniyle yatırımcıların farklı yatırım araçları arayışları var. Ama bu Türkiye’deki durum. Gelişmiş ülkelerde de hisse senedine bir ilgi olduğu gözlemleniyor. Sadece faizisin düşüklüğü ile açıklanamayacak bir tarafı var bu işin. Özellikle büyük şirketlerden ziyade orta ölçekli ve küçük ölçekli şirketlerde çok büyük ilgilin olduğunu gözlemliyoruz. Bu da borsadaki ilginin artmasına ve yatırımcı sayısının yükselmesine neden oluyor.” Şeklinde konuştu.
Yatırımcının borsaya olan ilgisinin nedenlerini şu şekilde sıraladı;
- Faizdeki rekabetçi olmayan ya da yatırımcıların çok ilgisini çekmeyen getiri
- Özellikle son dönemde teknoloji ile ilgili şirketlerin çok iyi performans göstermesi
Doğru şirketlerin bulunmasıyla birlikte çok önemli kazançlar elde etmenin mümkün olduğunu vurgulayan Eraslan, “Amazon’un en son rakamı yüzde 44,76. Teknoloji tarafından müthiş getiriler yatırımcıların ilgisini çekmeye devam ediyor. Yeni yatırımcıların borsaya gelmesine vesile oluyor. Tüm borsalarda artık getirilerin farklılaştığı gözlemleniyor. Bazı şirketlerin hisse senetleri çok iyi performans gösterirken bazılarının iyi göstermiyor hatta para kaybetmeniz mümkün. ” Şeklinde konuştu.

Yatırım konusunda nelere dikkat edilmeli?
Borsa İstanbul’un tüm hisselerini temsil eden endeksin 19 Haziran Cuma günü itibariyle getirisinin yılbaşından bu yana yüzde 2,67 arttığını vurgulayan Eraslan, “Ama borsadaki ilk 100 şirketin getirisi eksi 0,71. Borsadaki ilk 30 şirketin getirisi eksi 5,07, borsadaki bankaların hisse senetleri ortalama performansı eksi yüzde 18,53. Borsadaki ilk 100 şirketin dışındaki şirketleri temsile eden endeksin getirisi artı 29,64 olmuş. Bir tarafta eksi 18 getiren şirketler var, diğer tarafta artı 29 getiren şirketler var.” Açıklamasında bulundu.
Eraslan yatırımcıları şu önerilerde bulundu;
- Yatırım yapmadan önce çok iyi derslerine çalışmalılar
- Yatırım yapmadan önce muhakkak SPK Lisanslı yatırım danışmanıyla görüşülmeli
- Hangi alana yatırım yapmak istiyorlarsa o alanla ilgili kurulmuş yatırım fonları üzerinden yatırım yapsınlar
Bireysel Emeklilik fon sahibi ne yapmalı?
2019 yılında Bireysel Emeklilik Fonlarının ağırlıklı ortalama getirisinin 27,88 olduğunu kaydeden Eraslan, “Bu ortalama ile mevduatın çok çok üstünde bir getiri bireysel emeklilik fonlarından elde edilebilmiş. Bireysel emeklilik fonlarının her birinin getirisi birbirinden farklı. Altın alan yatırımcıların getirisi yüzde 30’lar civarında olurken, başka alana yatırım yapmış yatırımcının getirisi daha aşağıda olabiliyor. Bireysel emeklilik sistemini tek bir ürün olarak algılamamak lazım. Bireysel emeklilik sisteminin arka tarafından emeklilik yatırım fonları var. Bunların getirileri farklılaşabiliyor. Bunlara yatırım yaparken bu fonlarla ilgili uzmanlardan bilgi almak gerekir.” Değerlendirmesinde bulundu.
Dijital dünyada birçok emeklilik şirketinin risk düzeyini ölçen ve tavsiyelerde bulunan elektronik robot danışmanlar olduğunu anlatan Eraslan, “Bu danışmanlardan faydalandığımızda getirilerimiz çok çok yukarı gidebiliyor. Bireysel uzmanlardan ya da dijital danışmanlardan danışmanlık almalısınız.” Dedi.
Bireysel emeklilikte 56 yaş bariyeri olduğunu kaydeden Eraslan şunları söyledi; “Genç yaşta sisteme katılan tüm katılımcıların daha fazla risk alacak ürünleri seçmeleri tavsiye edilir. Emeklilik yaşına yakın yatırımcıların daha az riskli ürünleri tercih etmeleri önerilir. Bunu yatırım danışmanları muhakkak sözler. Çeşitli birçok ürün var. Bunların içinde risk düzeyine en iyisini seçmek danışmanlarla mümkün. Bireysel emeklilikte ürün çeşitliliği son derece iyi düzeyde. Yatırım için aranan her türlü enstrümanının ilgili fonu mevcut. Bu fonlar aracılığıyla bu alanlara yatırım yapmak mümkün.”

Yatırımcı hangi başlıklara dikkat etmeli?
Pandeminin ekonomik aktivitelerin yavaş yavaş eski düzeyine gelmesine imkan tanıdığını vurgulayan Eraslan şunları söyledi;
- Turizm sektöründe uçuşların başlamaması nedeniyle istediğimiz hızla ilerleyemiyoruz
- Havayolları şirketleri endişeler nedeniyle eksi aktivite durumuna gelebilmiş değil.
- Bol para ve düşük faiz uzunca süre hayatımızda olacak
- Hisse senedi piyasası ve altın fiyatları bu durumdan etkilenecek
- Şirket bilançoları yakından incelenmeli
Finans sektörünün geçmiş dönemde yoğun bir şekilde teknolojiye yatırım yaptığını vurgulayan Eraslan, “Pandemi ile birlikte sistemlerimizin testini yaptık. Uzaktan çalışarak hiçbir arkadaşımız ofiste olmadan işlerimizi sıkıntısız yürütebiliyoruz. Mart ayının ikinci haftası ile birlikte bütün çalışmalarımızı uzaktan erişim suretiyle yaptık. Tüm bu hareketli dönemi arkadaşlarımız evden çalışarak geçirdi. Başka sektörlerde işler azaldı ama bizde işler arttı. Hem piyasalar hareketlendi hem de müşteri sayımızda artış oldu. Bütün bunları uzaktan çalışarak yapabildik.”
Hisse Senedi Yatırımcı Sayısı
Yıllar | Yatırımcı Sayısı |
2011 | 1.097.786 |
2012 | 1.088.566 |
2013 | 1.110.408 |
2014 | 1.075.368 |
2015 | 1.059.313 |
2016 | 1.040.794 |
2017 | 1.090.903 |
2018 | 1.178.919 |
2019 | 1.188.058 |
2020 (İlk 5 Ay) | 1.500.739 |
KAYNAK: Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK)
İlk yorum yapan siz olun