Hobi amaçlı tercih edilen İHA Pilotluğu bu sınırları ötesine geçti. Bu iş profesyonel bir meslek haline dönüştü ve pek çok sektörün ilk sırada ihtiyaç kaynağı oldu.
İnsanların günümüzde güzel vakit geçirmesi için sosyal eğlence aracı olarak tercih edilen İnsansız Hava Aracı (İHA) pilotluğu artık profesyonel anlamda mesleki alanlara yöneldi. Ülkemizde lisanlı İHA kullanıcı sayısı 52 bine ulaşırken bu iş belli başlı sektörlerde ihtiyaç unsuru olmaya başladı. Gereksinim için bu sektörlerin başında; tarım, haritalama, fotoğrafçılık, güvenlik, arkeoloji, ormancılık, afet yönetimi ve kargo gibi sektörler yer alıyor.

Bu sektörlerde günümüz teknolojileri içerisinde mesleki olarak İHA Pilotluğuna ihtiyaç duymasının en önemli sebebi REMOTE Teknolojisi. Gelişen Remote teknolojisiyle yani uzaktan kumanda algılama sistemleri ile İnsansız Hava Aracı (IHA) ile entegrasyon sağlanıyor. Böylece istenilen herhangi bir zaman diliminde kısıtlama olmadan bir nevi veri toplama tekniği ile anlık bilgiler toplanabiliyor. Toplanan bu veriler merkezlere iletiliyor. Diğer bir etken, uydu ve uçak sistemlerine nazaran daha uygun maliyetler içermesi şeklinde görüş belirtiliyor.
İHA Pilotluğu sosyallikten sektörel kullanıma geçiyor
İHA Pilotluğu kullanımı sadece sosyal eğlenceyle sınırlıydı. Ancak son dönemlerde artık sektör bazında kullanımdan dolayı farklı faydaları ortayı çıktı.
İnsansız Hava Aracı (IHA) pilotluğu, günümüzde gelişen meslekler arasında adından oldukça söz ettirmeye başladı. Sektörden sektöre farklı beklentilere cevap vermesinden dolayı birçok noktada çeşitli faydalar sağlıyor. Bu meslek grubu, kullanım alanlarına göre beklenen hedefler doğrultusunda farklı amaçlar içeriyor.
İnsansız Hava Aracı(IHA)’ların sektörlere göre kullanımında elde edilen amaçlar:
- Büyük ölçekli harita oluşumları: Küçük ölçekteki sahaların ayrıntısından daha net şekilde görüntü yakalamak için her zaman büyük ölçekli haritalara gereksinim duyuluyor. Özellikle son dönemlerde keşfedilen Ortofoto tekniği, İnsansız Hava Aracı(IHA) üzerinden elde edilen görüntülerin sayısallaştırılarak büyük ölçekli haritalar elde edilebilmesini mümkün kıldı.
- Arkeolojik bulguların Saptanması: Arkeolojik keşiflerin tespit edilmesinde en çok İnsansız Hava Aracı(IHA)’lara büyük görev düşüyor. Kazı çalışmaları esnasında yaşanan değişimlerin görüntü yoluyla yakından izlenerek sıksık takip edilebilmesi ve bu alanların korunarak gelecek nesillere aktarılması için bu ihtiyacı ortaya çıkardı.
- Ormanlık alanlarda kullanımı: Doğanın ve insanlığın en önemli oksijen kaynağı olan ormanlar sürekli olarak korunması gerekiyor. Bu amaçla kaçak ağaç kesimlerinin engellenmesi, ortaya çıkan orman yangınlarına zamanında müdahale edilebilmesi ve oluşan böcek istilasına karşı yaşanan değişimleri yakından izlenebilmesi nedeniyle bu meslek grubuna olan ihtiyacı gündeme getirdi.
- Tarımsal Faaliyetlerde: İnsansız Hava Aracı (IHA)’lar gözlem amacıyla tarım alanları içinde ideal bir konuma geliyor. Başlıca faaliyetleri arasında en önemli etkenleri, tarımsal arazilerin sulama işlemlerinde, mevsimsel dönemlerde, periyodik zaman diliminde ürünlerde yaşanan değişimlerin takip edilmesinde ve ürünlerin olgunlaşma dönemlerinin kontrol edilmesinde yararlanıldığı için mesleki anlamda gereksinim olarak görünmeye başlandı.
- Afet Durumlarında: İnsansız Hava Aracı(IHA)’lar, oluşan depremler sonrasında afet merkezine net görüntü yollayabilmesi açısından kullanımında oldukça büyük yararlar sağlıyor. En önemli fonksiyonu heyelan bölgeleri, kasırgalar, fırtınalar sonrası oluşan mevcut durumların analiz edilmesi, afetlerin olağan yada olağandışı bir şekilde vuku bulması sonrasında depremle topyekun mücadele etmek için ve bölgenin haritalanması amacıyla kullanılan bu teknolojiler artık vazgeçilmez bir unsur olmaya başladı
İHA Pilotluğu İki Belirgin Özelliği Öne Çıkıyor
Teknolojik olarak özel durumlar için tasarımı yapılan İnsansız Hava Aracı(IHA)’lar, herhangi bir noktadan kalkış yapabilen yarı otomatik yada tam otomatik özelliği sayesinde uzaktan kumanda edilebiliyor. Buna bağlı olarak günümüzün önemli meslek grupları arasında gelişen İHA pilotluğunun sektörler tarafından tercih edilmesinde en temel etken, teknik olarak ister öte mesafeden(Remote kumanda özelliği) olsun, ister fotoğrametrik görüntü sistemleri olsun elde edilen veriler icra edilen uçuşlarla birlikte direkt merkeze iletilebiliyor.

Fotogrametrik amaçlı verilerin elde edilme işlemleri, klasik hava fotogrametresinde olduğu gibi yapılan uçuşlar doğrultusunda gerçekleşiyor. Ancak bu cihazların havada kalış kapasitesi süre bakımından kısıtlı olması nedeniyle bu süre zarfında iyi değerlendirilmesi gerekiyor. İnsansız Hava Aracı(IHA) ile bu süreçlerin tamamlanması durumunda önemli veriler elde edilebiliyor.
Bu süreçler:
- İlgili sahaya ait altlık verilerin toplanması
- Uçuş taslakların hazır hale gelmesi
- Yönetilecek noktaların yerleşimi ve ölçümü
- Uygulama yapılacak alana ait uçuş görüntülerinin elde edilmesi
- Verilerin kayıt edilmesi
- Fotogrametrik mamüllerin üretimi
Kaliteli veri için İyi Tasarlanmış Bir Uçuş Gerekiyor
Fofogrametrik düzeyde veri elde etmek amacıyla iyi bir uçuşun tasarlanması, ancak çalışma noktalarını belirleyen altlık düzeydeki haritaların kullanımıyla mümkün olabiliyor. Bunun yanında bu noktaları gösterebilen Google Earth, yersel türdeki navigasyon programlarında bu tür eylemlerde önemli ölçüde fayda sağlıyor.
Veri elde edebilmenin diğer önemli noktası klasik ölçekte yapılan simulasyon uçuşlarına bağlı oluyor. Özelikle bu uçuşlar, fotogrametrik uçuşlarla benzerlik niteliği taşıyor. Uçuş eylemleri esnasında yapılan çalışmalardan verim elde edilebilmesi, kamera çekiminin hangi hızda, hangi yükseklikte, hangi saat aralıklarında yapılması ve ne kadar nokta olması gerektiği, her noktada kaç tane görüntü elde edileceği vb. öncesinde belirlenen koşullara bağlı oluyor.
Uzaktan Analiz Etme Özelliği İle Veri Elde Etme
İnsansız Hava Aracı(İHA)’ların diğer önemli özelliği uzaktan analiz etme sistemleriyle’de veri elde edebiliyor. Özellikle üç boyutlu görüntülere gerek duyulması halinde , tek kameralı cihazlarla fotogrametrik görüntülere benzer işlemler gerçekleşebiliyor.
Stereo görsellerinin talep edilmediği durumlarda belli bir amaca göre hizmet verecek bu teknolojiler, hız olarak tasarlanan projelerde ideal olan çözünürlük ile ayırdetme sistemlerinin çözünürlüğü dikkate alınarak yapılan uçuşlarla veri sağlama işlemlerini gerçekleştirebiliyor
Türkiye’de Ulaştırma Bakanlığı İnsansız Hava Aracı (IHA) kullanım sayısı 2018 tarihinde 31 bin iken bu rakamın 2019 yılı itibariyle 52 bine yükseldiği , bunun paralelinde kayıtlı drone sayısının 34 binlerde olduğu görülüyor.
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) tarafından 2019 yılı için yapılan değerlendirmelerde İnsansız Hava Aracı(IHA)’lara olan talebin ciddi oranda yükseldiği görüldü. SHGM verilerinden, 2018 yılında ülkemizde kayıtlı insansız Hava Aracı(IHA)’lar rakamsal olarak 25 binlerdeyken 2019 yılında rakamın 34 bin 150 olduğu teyit edildi. Buna bağlı olarak lisanslı kullanıcı sayısı 2018 yılında 31 bin 194 iken 2019 yılında bu rakamın 52 bin 120’ye ulaştığı görülüyor.
İlk yorum yapan siz olun