İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İnternette Güvenli Alışveriş İçin 11 Kural

Coronavirüs salgını sonrası birçok alışkanlığımız değişmeye başladı. Salgın süreciyle birlikte sokağa çıkma yasaklarının ilan edilmesiyle alışverişlerimizi online yapmaya başladı. İnternette güvenli alışveriş için 11 kuralı sıraladık.


Pandemi süreciyle birlikte alışveriş süreçlerimiz dijitale kaymaya başladı. Artık “online alışveriş” ifadesi hayatımızın en önemli kavramları arasına girdi. İnternet üzerinde yapılan aramalarda online alışverişte ciddi artışlar yaşandı. Bu süreçte evde kalma sürelerinin artmasıyla online alışverişlerde arttı. İnternette yaptığınız işlemlerde Güvenli Alışveriş için uymamız gereken bazı kurallar bulunuyor.

Böylece artık hayatımızda önemli bir yeri olan dijitalleşme ve e-ticaret konularında dikkat edilmesi gereken noktaları önemli hale getiriyor.

Güvenli alışveriş konusunda dikkat edilecek en önemli konuların başında sanal kredi kartı kullanımı geliyor.

Online Alışverişte En Çok Artış Hangi Sektörde Yaşandı?

Covid-19 sürecinde milyonlarca insan Sağlık Bakanlığı ve uzmanların #EvdeKal tavsiyesine uyarak zorunlu olmadıkça evden dışarı çıkmamaya çalıştı. Herkes evde kalarak kendisini izole etti. Aileler ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla online alışverişi tercih etti. Böylece online alışveriş tarihin en yüksek seviyelerine çıktı. E-ticarette yaşanan bu ciddi artışlar güvenli alışveriş konusunun önemini bir kez daha gözler önüne serdi.

Yapılan aramalarda özellikle Online market ne zaman açık, kaça kadar açık?, Okullar ve eğitimin durumu ne olacak?, Eve ne stoklamalıyım? Alışveriş Listesi gibi kelime öbekleri ön palan çıktı.
Online alışveriş rakamları incelendiğinde market kategorisinde yüzde 186 artış yaşandığı gözlendi. Marketin ardından insanlar en çok sağlık kategorisinde işlem yaptı. Sağlık kategorisindeki artış ise yüzde 168 oldu. Kozmetik kategorisinde yüzde 108, kitap/kırtasiye kategorisinde yüzde 69 ve kuruyemiş kategorisinde ise yüzde 42’lik bir yükseliş yaşandı. Dijitalleşme artık bir zorunluluk haline geldi ve e-ticaret rakamları önemli boyutlara ulaştı.

Güvenli Alışveriş İçin Nelere Dikkat Edilmeli?

Online alışverişin ciddi rakamlara ulaşmasıyla birlikte internette alışveriş güvenliğini daha da önemli arz etti. Online alışveriş yapan bireylerin mağduriyet yaşamaması açısından bazı kurallara uymaları gerektiği dile getirildi. İnternette alışverişi daha güvenli hale getirecek bazı kurallar belirlendi. Güvenli İnternet Merkezi (GİM) internette alışveriş yaparken sorun yaşamamanız için önemli bir kitapçık hazırladı. Bu kitapçıkta yaşanabilecek mağduriyetlerin önüne geçilmesi için bazı kurallar sıralandı.
İnternette Güvenli Alışveriş Rehberi ile internette güvenli alışveriş için 11 kural tespit edildi.

İnternette alacağınız bir ürüne ait açıklama ya da fiyatla ilgili bir iddia size inanılması güç geliyorsa şüphelerinizi ciddiye alın.

Güvenli bir alışveriş için uymanız gereken 11 Altın kural;

  • Site Hakkında Ön Araştırma Yapın: Alışveriş yapacağınız site ya da mağaza hakkında bilgi sahibi olun. Bu konuda gerekli araştırmayı yapın.
  • HTTPS Yazıyor mu? Ürün veya hizmet satın aldığınız internet sitesinin ödeme alınanda https:// yazıp yazmadığına dikkat edin.
  • Adresi Doğru mu? İnternet sitesinin adres çubuğunda yazan site adını kontrol edin ve burada yazan adresin doğruluğunu teyit edin.
  • Sanal kart kullanın: Kredi kartı ve mümkün olduğu kadar sanal kredi kartı kullanın.
  • Güvenlik sertifikası son derece önemli: Alışveriş yapacağınız internet sitesi güvenlik (SSL) sertifikasına sahip mi? kontrol edin.
  • Bilgisayar Güvenliği: Ortak bilgisayarlardan kesinlikle alışveriş yapmayın.
  • Şifre Seçimi: Alışveriş yapacağınız siteye şifreyle giriş yapmanız gerekiyorsa tahmin edilmesi çor şifreler belirleyin.
  • Ürün Fiyatına Dikkat Edin: Ürünlerin yaklaşık fiyatları konusunda mutlaka önceden fikir sahibi olun.
  • Küçük Yazıları Dikkat: Özel koşullar, basit kısıtlamalar ya da açıklamalar çok küçük harflerle yazılmış olabilir. Bu konularda uyanık olun.
  • Ürün Teslimatı: Teslimat, iade ve garanti koşulları hakkında bilgi sahibi olun. Ürün iadesi ile ilgili konularda Sanayi Bakanlığı kaynaklarına başvurun.
  • Alışveriş Kaydı Tutun: Alışverişinizi bitirmeden önce son kayıtların yazıcı çıktısını alın ya da bilgisayarınıza kaydedin. Bu bir belge olarak arşivinizde bulunsun.
Güvenli Alışveriş için kullanılmış ürün satışı gibi ya da kampanya boyunca iade kabul edilmeyeceği gibi veya fiyata KDV’nin dahil olmadığı gibi açıklamaları dikkatli okuyun.

Rakamlarla Türkiye’de E-Ticaret

Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD); Deloitte Türkiye,SimilarWeb ve İnveon iş birliğinde “Türkiye’de E-Ticaret 2019 Pazar Büyüklüğü” raporu hazırlandı.

  • Türkiye’de e-ticaret hacmi, yüzde 39 büyüyerek 83,1 milyar lira
  • E-ticaret sektörü kuvvetli bir büyüme ile perakende sektörü içinde yüzde 6,2’lik bir paya ulaştı
  • Online Perakende 30,8 Milyar TL’ye ulaştı. Yüzde 48 ile en fazla büyüme gösteren alan oldu.
  • Pazaryerlerinin hacmi 29,3 milyar liraya ulaştı ve bu alanda büyüme yüzde 50 oldu.
  • Giyim ve Ayakkabı sektörü online pazarı 3,5 milyar liraya ulaştı.
  • Ev ve Dekorasyon 1,7 milyar TL, Eğlence ve Kültür 700 milyon TL oldu.
  • Elektronik ise yüzde 18’lik büyüme ile 4 milyar TL rakamlarına çıktı.

KAYNAK: Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBSİAD)

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

güncel teknoloji haberleri: