Ülkemizin en büyük telsiz haberleşme sistemi Jandarma Entegre Muhabere ve Bilgi Sistemi (JEMUS) son virajı dönüyor. Jemus araç telsizi kapsama alanı 68 ilde yüzde 95 tamamlandı.
Türkiye’nin en önemli savunma sanayii teknolojininin başında gelen Jandarma Entegre Muhabere ve Bilgi Sistemi (JEMUS) için çalışmalara 2003 yılında başlandı. JEMUS ayrıca ilk ve en büyük kamu güvenliği haberleşme projesi. Proje ülke genelinde bilginin en küçük Jandarma birimine kadar kesintisiz, eş zamanlı, doğru ve emniyetli şekilde ulaştırılmasını sağlayacak.
JEMUS Kaliteli Ses Haberleşmesi İmkanı Sağlıyor
Ülke genelinde kurulumu tamamlanan 68 ilde yüzde 95’ler seviyesinde tamamlanan proje kapsamında 2003-2019 yılları arasında toplamda 664 milyon ABD Doları tutarında teslimat yapıldı. JEMUS, araç telsizi kapsama alanı 653 bin 782 kilometrekareye ulaştı. JEMUS Projesi, kaliteli ses haberleşmesi elektronik posta alışverişi imkanı veriyor. Ayrıca intranet erişimi, dosya paylaşımı, emniyetli ve süratli veri aktarımı, suç ve suçlu sorgulaması ile sistemlerin merkezden yönetimine destek veriyor.
JEMUS, Güvenilir Mobil Muhabere İmkanı Sağlıyor
Terör, kriz ve doğal afet durumlarında muhaberenin kesintisiz devamının sağlanması için planlanan JEMUS Telsiz Sistemi, teknolojiden azami derecede yararlanarak etki-tepki süresini azaltmakta kullanılıyor. Proje hızlı, esnek, güvenilir mobil muhabere imkânı sağlayarak bilgiye süratli ve zamanında ulaşılmasını sağlıyor.
Proje sayesinde merkezi veri tabanlarından kayıp malzeme, suçlu, araç ruhsat, sürücü belgesi, plaka ve silah ruhsat sorgulama gibi uygulamalar gerçekleştiriliyor. İl Jandarma Harekat Merkezlerinde kullanılan 156 Jandarma İmdat, Coğrafi Bilgi Sistemi, , Araç Takip, Takip ve Telsiz Çağrı ile Mesajlaşma gibi yazılımlarla etkin şekilde asayiş hizmetleri sürdürülüyor. JEMUS, Jandarma’nın suç ve suçlu ile yaptığı mücadelede etkinliğini arttırdı.
68 İlde Tamamlanan JEMUS için 13 İlde Çalışmalar Ne Zaman Bitecek?
JEMUS Telsiz Sistemi, 2011 Kütahya-Simav depremi, 2016 Türkiye genelinde yaşanan elektrik kesintileri ve 2019 İstanbul depreminde ayakta kalan tek haberleşme sistemi olma başarısı gösterdi.
JEMUS Telsiz Sistemi’nin başarılı performansı sayesinde altyapıdan faydalanan kurumlar Orman Genel Müdürlüğü, Sağlık Bakanlığı,Sahil Güvenlik Komutanlığı, AFAD olarak gerçekleşti. Projeye, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) ve Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) gibi kamu kurumları da dahil edilecek. Jandarma Genel Komutanlığı ile kurulum yapılmamış 13 il için sözleşme imzalanmasına yönelik faaliyetler devam ediyor. Projenin 2023 yılına kadar 81 ili kapsama alanı içine alması planlanıyor.
Jandarmaya Bağlı Araçların Konum Bilgileri Anlık Aktarılabilecek
- İçişleri Bakanlığı bünyesinde kurulan Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi Projesi (GAMER) merkezlerine Jandarma’ya bağlı araçların konum bilgileri aktarılarak toplumsal olaylara etkin müdahale yeteneği kazandırması bekleniyor.
- Jandarma Genel Komutanlığı’na bağlı araçların karışmış olduğu adli olayların aydınlatılması için referans olarak kullanılabiliyor.

JEMUS Projesi’nin Sağladığı Faydalar Neler?
- Coğrafi Bilgi Sistemi Uygulaması sayesimde 3 boyutlu görünürlük analizi yapılarak arazi yapısı ortaya konulabilecek.
- Askeri Taktik Haritaları yapılacak analizlerin sonucunda çıkan verilere göre hazırlanacak.
- Coğrafi sorgulamalar yapılarak, birbirinden farklı koordinat sistemleri arası Koordinat Dönüşümü yapılabilcek.
- Olaylar Bilgi Sistemi üzerinden komutanlık seviyeleri ve suç kodlarına göre karakol seviyesine kadar analiz yapılabilecek.
Tematik Haritalar Üzerinde Suç İstatistikleri İşlenecek
- Suç istatistikleri düzenlenecek. Tematik haritalar oluşturularak, grafiksel raporlar hazırlanabilecek.
- JEİS projesi üzerinden istihbarat türüne göre karakol seviyesine kadar analiz sağlanacak.
- Uygulama üzerinden sunucu tarafından yayınlanacak katmanlar görülebilecek.
- Ülke genelinde il, ilçe, mahalle, cadde, sokak, köy detayına kadar sorgulama imkanı bulunacak.

JEMUS ile Adres Araması Yapılabilir Mi?
Araç Takip ve Acil durumlarda Acil Durum Çağrı Butonu olmak üzere 2 uygulama mevcut. Bu iki çalışma da uygulama üzerinden farklı bir iletişim aracına gerek duymadan araçların acil durumda olduğu merkeze doğrudan bilgi aktarımı yapılacak. Uygulama üzerinden yapılacak acil bir çağrı ile gelen ihbarların coğrafi konumu Araç Takip Sistemi Yazılımı aktarılacak. Bu yazılım üzerinden araç yönlendirme imkanı sağlanacak.
Anlık ve geçmişe yönelik araç takibi olabilecek. Bu uygulama sayesinde güzergah, hız, devriye, tarih ve saat bilgileri coğrafi olarak görülebilecek. Araç Takip uygulaması üzerinden Nokta, Alan ve Çizgi bilgilerine göre Coğrafi Veri girişi sağlanacak.
JEMUS Nedir?
Farklı ölçüm birimlerinde kuş uçuşu mesafe ölçümü gerçekleştirilebilecek. Farklı koordinat sistemleri arasında koordinat dönüşümü gerçekleştirilebilecek. Adres araması gerçekleştirilebilecek. Kullanıcı işlemleri raporlanabilecektir.
Jandarma Entegre Muhabere ve Bilgi Sistemleri (JEMUS) güvenlik güçlerine kriptolu telsiz muhaberesi imkanı sağlıyor. Ayrıca araç takibi, plâka tanıma, T.C. kimlik numarası ile kişi sorgulama ve plâka numarası ile araç sorgulama gibi birçok işlemi aynı anda yapma imkânları sunuyor. Proje, ileri teknoloji ürünlerle destekleniyor. Proje, asayiş hizmetleri ve askerî operasyonların kullanılabiliyor. Ayrıca proje, doğal afetler ve toplumsal olaylara müdahalede kullanılabiliyor.
JEMUS Ana Faaliyet Alanları Nelerdir?
- Jandarma Genel Komutanlığı’nın yürüttüğü önemli projelerden İstihbarat Birimi (JEİS) ve Olaylar Bilgi Sistemi (OBS) entegre çalışacak. Bu entegrasyon sayesinde kayıt altında bulunan tüm olayların coğrafi konumları suç sembolleri ile harita üzerinde işlenecek.
- Jandarma’ya bağlı tüm araçlarda bulunan telsiz sistemleri üzerinden güvenli ve etkin (Kriptolu) bir şekilde takip edilmesi amaçlanıyor.
- Araç Takip Sistemi Uygulaması güvenlik güçlerine terör olaylarına, asayiş olaylarına, doğal afetlere etkin ve hızlı müdahale yeteneği kazandırıyor.
İlk yorum yapan siz olun