İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Japon Hayabusa2 Ryugu Asteroidi Üzerine İndi

Japon Hayabusa2 Uzay Aracı Ryugu asteroidi üzerindeki ikinci görevi olan yüzeye inişi gerçekleştirdi.

Japonya’nın Aralık 2014’te geliştirmeye başladığı uzay aracı Hayabusa2‘nin maliyeti 270 milyon Dolar. Araç, dünyadan 300 milyon kilometre uzaklıktaki Ryugu asteroidi üzerine ikinci kez başarılı bir iniş yaptı.

Ryugu asteroidi’nin 4,6 milyar yıl öncesinden kalma büyük miktarda u molekülleri ve organik materyal barındırdığı tahmin ediliyor. Bu tip asteroitlerin ilkel yaşam tohumlarını dünya gibi gezegenlere getirmiş olabileceği iddia ediliyor.

Hayabusa2 2020 yılı sonunda dünyaya dönecek.

Hayabusa2’nin Ryugu asteroidi üzerinden toplayacağı örneklerin Güneş Sistemi’nin ve yaşamın oluşumuna dair çok önemli ipuçları vermesi bekleniyor. Görev boyunca toplanacak örnekler Hayabusa2’nin 2020 yılının sonunda dünyaya dönüşü ile birlikte gezegenimize getirilerek incelenecek.

Kelime anlamı “şahin” olan Hayabusa2 Şubat 2019’ da Ryugu asteroidi yüzeyine saniyede 300 metre hızla tantaldan imal edilmiş 5 gramlık 1 mermi göndererek orada minik bir krater açmış, çarpmanın etkisi ile fırlayan taş ve toz örneklerini uzay boşlunda toplamayı başarmıştı. İkinci görev yani yüzeye iniş ise ilkine göre çok daha önemliydi. Çünkü olası bir kaza halinde hem Hayabusa2 ilk misyonunda topladığı örnekleri hem de uzay aracının bizzat kendisini kaybetme riski bulunuyordu.

Hayabusa2 asteroid üzerindeki yakın plan iniş bölgesi sarı kare ile gösteriliyor

Hayabusa neslinin başarısı

Hayabusa2’nin öncülü olan Japonya’nın ilk asteroit keşif aracı Hayabusa yedi sene süren görevinin sonunda, 2010 yılında Ryugi asteroidi boyutları ile kıyaslandığında daha küçük bir gök taşından aldığı örnekler ile dünyaya geri dönmüştü.

2005 yılında Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) Deep Impact projesi kapsamında bir kuyrukluyıldızda krater açılmış ancak bu yalnızca gözlem amaçlı yapılmış örnek toplanmamıştı.

Hayabusa2 Göktaşı üzerinde kırmızı bölgeye indi.

Görevini hatasız sürdüren uzay aracı ise bir asteroidin yüzeyinde yapay krater oluşturarak uzay araştırmalarında bir ilk oldu. Hayabusa2’nin Aralık 2014’te başlayan misyonunun Japonya’ya maliyeti yaklaşık 270 milyon dolar olduğu tahmin ediliyor. Japonya’nın Hayabusa2 uzay aracı, 2019 yılı başında Ryugu asteroidi üzerinde bir krater oluşturmayı başarmıştı. Araç, asteroid üzerine bıraktığı patlayıcılar sayesinde Ryugu üzerinde başarılı biçimde yapay krater oluşturmuştu.

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

güncel teknoloji haberleri: