Türkiye’de ve dünyada şiddet, önlenmesi gereken önemli unsurlardan biri. Günümüzde özellikle kadına uygulanan şiddet için çeşitli dernek ve platform gibi oluşumlar mevcut. Kadın Hakları Dijital Veri Platformu, bu oluşumlardan bir tanesi.
Kadın Hakları Dijital Veri Platformu, diğer oluşumlardan farklı olarak içinde gönüllü mühendislerin, aktivistlerin ve hukukçuların da yer aldığı dijital bir oluşum. Bu platformun kurulmasındaki amaç; herhangi bir şiddet türüne maruz kalan ya da kalmaktan korkan kişilerin internet üzerinde bu konu hakkında arama yaptığında gerekli hukuki kaynaklara kolayca erişimini sağlamak.
Şiddet mağduru kişilerin yaşadıkları olay karşısında neler yapabileceklerini ve yasal haklarını bilmelerini sağlamak oluşumun en temel amaçlarından biri. Kadın Hakları Dijital Veri Platformu, bunu dijital alanda sağlamak adına arama motoru optimizasyonu (SEO) gibi teknik yöntemleri kullanıyor. Böylece platform, Google gibi arama motorlarında şiddet konusunda en çok yapılan aramaları göz önünde bulundurarak web sitesinde bunlarla ilgili içerikleri oluşturuyor. Bu, daha fazla mağdurun bu bilgilere erişimini sağlamak adına önemli bir adım.
Konu şiddetse önce farkındalık
Kadın hakları platformunun görüşüne göre kadınlar şiddetin adını koymakta zorlanıyor. Bu sebeple platform, farkında olan kadınlar kadar şiddet gördüğünün farkında olmayan kadınlara da ulaşmayı amaçlıyor. Kişiler, yaşadıkları rahatsız edici durumları internet üzerinde aratarak ne yapmaları gerektiği konusunda bir arayışa girebiliyor. Kadın hakları platformu bu noktada devreye giriyor ve arama motoru optimizasyonu ile anahtar kelime seçimlerini düzenliyor. Böylece platform, yaşadıklarını dışa vuramayan ya da yeterli farkındalığı edinemeyen kişilere hazırladığı içerikler ile ulaşabiliyor.
Doğru veriler ile profesyonel içerikler
Platform, oldukça hassas bir konuda çalışma yapıyor. Bu da, bilgilerin doğru, eksiksiz ve anlaşılır olmasını gerekli kılıyor. Kadın Hakları Dijital Veri Platformu’na emek verenler, uzmanlık alanları ile oluşuma katkı sağlıyor. Özellikle hukukçuların da aralarında bulunduğu bu platform ile hukuki metinler, her kullanıcının anlayabileceği içeriklere dönüşüyor.
Kadın hakları platformunun diğer bir özelliği ise alternatif veri toplama metodolojisi geliştiriyor olması. Platformun bunu yapmasının sebebi ise kadına şiddet konusunda daha fazla bilgiye ulaşmak. Bu yüzden, kendi sistemleri ile sürekli veri topluyor.

Kadın Hakları Dijital Veri Platformu şiddete dair 2020 yılı internet arama raporu yayımladı
Platformun yayımladığı 2020 raporuna göre şiddet mağdurları farklı engellerle mücadele etmek zorunda kalıyor. Bunların başında farkındalık eksikliği geliyor. Çünkü bireyler şiddeti yalnızca fiziksel şiddetten ibaret sanıyor. Oysaki duygusal ve ekonomik şiddet de çok sık karşılaşılabilen türlerden bazıları.
Şiddetin farklı çeşitlerine maruz kalan ve bunun farkında olanların bir kısmı da yaşadıklarının duyulmasını istemiyor. Çünkü güvenliklerinden şüphe ediyorlar. Gördüğü şiddet sonucu kendini korumak ve hakkını aramak isteyenler ise hukuki bilgiye erişmede zorluk yaşayabiliyor. Bilgiye ulaşsalar dahi yalın ve anlaşılır bilgiye erişmek kolay olmayabiliyor. Tüm bu nedenler, aynı zamanda Kadın Hakları Dijital Veri Platformu’nun oluşumunda ve gelişiminde etkili olan unsurlar.

Kadın Hakları Dijital Veri Platformu’ndan şiddete dair dijital veriler
Platform tarafından 01.01.2020 ile 31.12.2020 tarihleri arasında şiddete dair Google’da yapılan arama sonuçlarıyla ilgili ulaştığı bilgiler şöyle:
- Yaklaşık 7800 kadın şiddet gördüğünü belirten ifadeler ile Google’da arama yaptı.
- Kadınlar Türkiye dahil 49 ülkede Türkçe aramalar ile şiddet beyanında bulundu.
- “Kocam beni dövüyor” yazarak Google’da arama yapan kadın sayısı 3549 oldu.
Peki mağdurlar Türkiye dışında hangi ülkelerde arama yaptı?

Türkçe arama yapanlar arasında Türkiye dışında en çok şiddetin olduğu 5 ülke şöyle:
- Almanya
- Fransa
- Hollanda
- Bulgaristan
- Avusturya
Google’da şiddet ile ilgili en çok yapılan aramalar ise şöyle:
- “Eşim beni sürekli aşağılıyor.”
- “Eşim sürekli bağırıyor.”
- “Kocam aileme gitmeme izin vermiyor.”
- “Eşim beni yok sayıyor.”
- “Kocam benimle hiç konuşmuyor.”
Şiddet görenlerin kullandıkları cihazlar şunlar:

Kadın Hakları Dijital Veri Platformu’na erişim verileri
- Şiddet görüp Google’da aratan 7800 kullanıcının 1057’si Kadın Hakları Veri Platformu’ndan bilgi alabildi.
- Platformdan faydalanma sıklığında ilk 5 şehir İstanbul, Ankara, İzmir, Adana ve Bursa oldu.
- Şiddete dair Google’da en çok arama yapılan saatlerin 23:00 ile 24:00 arası olduğu tespit edildi.
Peki, Türkiye’de kadınların istihdamı ne oranda? Bu sorunun cevabını da merak ediyorsanız haberimizi okuyabilirsiniz.
Kaynak: https://www.kadinhaklari.org/
İlk yorum yapan siz olun