Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Kepler teleskobu ile dünyamıza en çok benzeyen gezegen 452-b’yi 1400 ışık yılı uzaklıkta keşfetti. Gezegenin büyüklüğü ve yörünge süresi benzerlikler.
Adını, Alman gök bilimci Johannes Kepler’den (1571-1630) alan ‘Kepler teleskobu‘ Güneş Sistemi dışında dünyamıza benzeyen kayaç gezegenleri araştırmak üzere fırlatıldı. Teleskobun 100 binden fazla yıldızın önlerinden geçen gezegenler sebebiyle oluşan ışık değişikliklerini izlemesi planlanıyor.
Kepler teleskobu uzaydaki öte gezegenleri kendi yıldızların önünden geçerken engelledikleri ışığı ölçerek buluyor.

Kepler teleskobu görevleri nelerdir?
NASA tarafından hazırlanan bu sanal görselde Dünya ve benzeri olan Kepler 452-b gezegeni karşılaştırması yer alıyor.
- Güneşimize benzeyen yıldızların etrafında yaşam için uygun uzaklıkta dönen karasal gezegenleri saptamak.
- Yaşam barındırabilecek gezegenlerin büyüklüğünü ve yörünge değerlerini ölçmek.
- Birden fazla yıldız bulunan sistemlerde kaç gezegen olabileceğini araştırmak.
- Yıldızlar etrafında kısa yörüngelere sahip dev gezegenlerin dönüş sürelerini, parlaklıklarını, büyüklüklerini ve yoğunluklarını saptamak.
- Gezegen sistemine sahip yıldızları incelemek.

Kepler 452b gezegeni nerede?
Kepler teleskobu ile bakıldığında gezegenin yörüngesinde döndüğü Kepler-452 yıldızının bizim güneşimiz ile yaklaşık olarak aynı sıcaklıkta ve dünyamızdan bin 400 ışık yılı uzaklıkta olduğu anlaşılıyor. ‘Kuğu Takım Yıldız’ kümesinin bir üyesi olan Kepler-452 yıldızı bizim güneşimizden yaklaşık olarak 1,5 milyar sene daha ihtiyar olup altı milyar yaşındadır.
Yıldızının çevresindeki yörünge süresi 385 gün olan Kepler 452b gezegeninin yarıçapı 9.556,5 kilometredir ve bizim gezegenimize göre kabaca 1,6 kat daha büyüktür. Bu bulguya göre gezegenin yer çekimi de bizim dünyamıza göre 1,6 misli daha fazla olacaktır. Kepler teleskobu verilerine göre yıldızına uzaklığı yaşanabilir bölgede Goldilocks Bölgesi olan gezegen üzerinde sıvı su olması normal kabul ediliyor.
Kepler teleskobu ile bu eşsiz öte gezegeni keşfeden ekibin lideri olan, NASA bilim insanı Jon Jenkins; evrimi devam eden dünyamızın daha yaşlı ikizi olan 452b’ye bakarak gelecekte çehresinin nasıl değişeceğine dair fikir edinilebileceğini belirtiyor.
Gerçekten Dünyaya Benziyor mu?
Oxford Üniversitesi Öğretim Üyelerinden Suzanne Aigrain, Kepler-452b isimli gezegenin gerçekten dünyaya benzediğini dile getiriyor. Aigrain, özelliklerine bakınca, Kepler-452b bugüne kadar karşılaşılan Dünya’ya en çok benzeyen gezegen olduğunu dile getiriyor. Kepler-452b gezegenini dünyaya benzerliğini dile getiren Uzay fizikçisi Martin Archer ise, “Kepler-452b Dünya’dan yüzde 60 daha büyük.” Dedi.
İlk yorum yapan siz olun