Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) reklama göre oldukça ucuz ve kalıcı. SEO, kullanan işletme sayısının artmasıyla daha fazla zaman alan ve maliyet doğuran bir pazarlama stratejisi olacak.
Ostim Teknik Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Dijital Medya ve Pazarlama Programı Öğretim Görevlisi Doğuş Yüksel ve Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü’nden Doç. Dr. Metehan Tolon “Dijital Pazarlama Stratejisi Olarak Arama Motoru Optimizasyonu (SEO)” başlıklı bir makale kaleme aldı.
SEO kaç aşamada ele alınabilir?
Teknolojik gelişmelerle birlikte işletmeler, işlerini her geçen gün daha fazla internet ortamına taşımaya başladı. Artık firmalar dijital dünyada daha çok pazarlama çalışması yapmaya başladı. Endüstrinin de her geçen gün dijitalleşmeye başlamasından hareketle işletmeler için arama motorlarında istedikleri anahtar kelimelerde üst sıralara çıkmak daha da önemli hale geldi.

İşletmeler için internet dünyasının anahtarı olarak tanımlayabileceğimiz arama motorlarında kendilerini ilgilendiren kelimelerde en üst sıralarda çıkmak, rekabet avantajı yaratan bir strateji haline dönüştü. Bu kapsamda Yüksel ve Tolon tarafından hazırlanan bu çalışma, arama motorları, Arama Motoru Optimizasyonu (SEO, Search Engine Optimization), Arama Motoru Optimizasyonu aşamaları olmak üzere üç başlıktan oluşuyor.
Çalışmada, önemli bir dijital pazarlama stratejisi olan SEO kavramı detaylıca incelendi. Bu kavram öz bir şekilde tanımlanarak, SEO aşamaları değerlendirilerek öneriler geliştirildi. SEO ile pazarlama arasındaki ilişki tespit edilirken, araştırmanın sonuç kısmında dijital endüstride SEO’nun günümüzdeki ve yakın gelecekteki kazanacağı önem değerlendirilerek pazarlamaya katkıları açıklandı.
SEO Nedir?
Milyonlarca kullanıcının, milyonlarca web sitesine ulaşmasını sağlayan iletişim aracı olarak tanımlanan İnternet, geleneksel satış kanallarını aracılığıyla ulaşılamayacak bir kitleye rahatlıkla ulaşılmasını sağlar. Bu nedenle İnternet, modern dünyadaki işletmelerin yeni iletişim kanalı haline geldi. İnternet ile değişen çalışma yöntemleri, endüstride değişiklikler yarattı. İşletmeler internet tabanlı pazarlama faaliyetlerine daha fazla ihtiyaç duymaya başladı.
Teknolojik gelişmelerle birlikte dijital mecradaki rekabetin artması ve gelişen teknolojinin kullanıcılara içerik üretebildikleri platformlar sundu. Bu platformlar şu şekilde sıralanabilir;
- Sosyal medya siteleri
- Forumlar
- Bloglar
- Şikâyet siteleri
- Pazar yerleri
Belirlenen amaçlar doğrultusunda arama motorlarında en üst sırada çıkmak için geliştirilen, arama motorlarının algoritmalarıyla uyumlu çalışarak, web sitenin arama motoru tarafından olumlu değerlendirilmesine ve daha üst sıralarda konumlandırılmasına olanak sağlayan tekniklere Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) deniyor. İngilizce yazımının Search Engine Optimization baş harfleri SEO ile kısaltılarak kullanılan Arama Motoru Optimizasyonu tüm dünyada ve tüm dillerde bu şekilde kullanılıyor.
Arama motorlarında Google nerede?
- Google’ın küresel pazarda yüzde 92,78 Pazar payına sahiptir.
- Google Türkiye pazarında yüzde 89,63 pazar payına sahip.
- Son 5 yılın dünya arama motoru pazar payı istatistikleri incelendiğinde Google’ın en düşük pazar payı oranının 2014 Aralık ayında yüzde 89,47 oldu.
- Türkiye’deki aramalarda ‘Facebook’ anahtar kelimesinin, 2019 Kasım ayında 14.2 milyon gösterim ve 1.2 milyon tıklama alacağı öngörüldü. Kullanıcılar Facebook.com adresini bilmesine rağmen buraya bağlanmak için Google’ı kullandı.

Arama Motoru Optimizasyonu (Seo) Aşamaları?
Arama Motoru Optimizasyonu yani SEO anahtar kelime analizi, indeksleme, sayfa içi optimizasyon ve sayfa dışı optimizasyon olmak üzere 4 aşamadan oluşur. Siteniz için gerekli doğru anahtar kelimeler belirlenmeden açtığınız sayfalar arama motorları tarafından işletmenin stratejisi dışında indekslenir. Benzer durum site içi optimizasyonun uygulanmadığı bir sayfa için de geçerli olur. Arama motorları site içi optimizasyonu yapılmamış bir sayfayı düşük kalitede bir sayfa olarak değerlendirir. Bu nedenle SEO aşamalarına bütüncül olarak yaklaşmak gerekir.
Anahtar kelime analizi: Site içi ve site dışı SEO işlemlerinde kullanılacak kelimelerin belirlenme sürecini içerir. Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) stratejisinin geliştirilmesi için önemli bir başlangıç noktasıdır.
- Potansiyel anahtar kelimeleri içeren güçlü bir liste, anahtar kelime analizi yoluyla oluşturulmalı.
- Bazı aramalar yaparak ilk 5 listedeki web sitelerinin bulunması gerekir.
- Linkler sayılmalı ve hedef anahtar kelimeleri bulunmalı.
- Anahtar kelime analizinde test edilmemiş kelimeler bulunmalı ve listelenmeli.
Dizine Ekleme: Dizin yönetimi SEO’nun önemli bir aşamasıdır. Google’ın sadece dizin yönetimi için geliştirdiği bir aracı bulunur. Bu araç URL denetleme aracı olarak isimlendiril. URL denetleme aracı bir sayfanın dizindeki durumu hakkında bilgiler paylaşır. Bu bilgiler Google’ın sayfayı dizine ekleyememesinin nedenlerini ve sorunun nasıl çözüleceğine dair önerileri içerir. Google dizine ekleme ve sıralama kriterlerinde mobil sürüme öncelik veriyor. Geçmişte, bir sayfanın aranan anahtar kelime ile ilgisi değerlendirilirken öncelik masaüstü sürüme veriliyordu. Artık kullanıcıların masaüstü cihazlar yerine daha çok mobil cihazlar kullanıyor olması, Google’ın öncelik kararını değiştirdi.

SEO için 10 önemli Google kuralı
Sayfa İçi Optimizasyon: Web sayfalarının yazılımına ve tasarımına müdahale ederek, web sayfasını arama motorları ile uyumlu hale getirme süreci. Sayfa içi optimizasyon işlemleri temel mantıkları çerçevesinde Google tarafından 10 başlık altında toplandı:
- Google’ın içeriğinizi bulmasına yardımcı olma,
- Google’a hangi sayfaların taranmaması gerektiğini bildirme,
- Google’ın (ve kullanıcıların) içeriğinizi anlamasına yardımcı olma,
- Google Arama sonuçlarındaki görünümünüzü yönetme,
- Site hiyerarşinizi düzenleme,
- İçeriğinizi optimize etme,
- Resimlerinizi optimize etme,
- Sitenizi mobil uyumlu hale getirme,
- Web sitenizi tanıtma,
- Arama performansınızı ve kullanıcı davranışını analiz etme.
Sayfa Dışı Optimizasyon: Ağırlıklı olarak web sayfalarına gelen bağlantıların kalitesi ve miktarı ile ilgilidir. Gelen bağlantı sayısını artırmak için hedeflenen anahtar kelimenin konusu ile ilgili web sitelerinde veya forumlarda bağlantı paylaşmak önemli bir konudur. Sayfa dışı optimizasyon tekniğini kullanmak için referans bağlantılar geliştirmek gerekir. Bununla ilgili Google arama motorunda kullanılan en bilinen stratejiler şunlardır:
- Link oluşturma,
- Karşılıklı link oluşturma,
- Tek yönlü bağlantı oluşturma,
- Üç yollu bağlantı oluşturma,
- Çapa metin kullanımı,
- Google Search Console,
- Google Analytics,
- Google Trends,
- Arama Motoru Pazarlaması.
SEO uzun vadeli strateji ile yapılmalı
Arama motorlarının sürekli içerikleri analiz etmesi, bu içeriklerin kalitesini, özgünlüğünü ve hedeflenen anahtar kelime ile ilgisini ölçmesi, doğrudan içerik pazarlamasını ilgilendiren bir konu. Üretilen içeriklerin SEO uyumlu yapıda üretilmesi bu aşamada oldukça önemli. Yapılan SEO çalışmalarının marka imajına katkısı olduğu tespit edildi.
Endüstrinin dijitalleşmesi ve işlerin internet ortamına taşınmasıyla birlikte reklam veren sayısı arttı. Arama motoru reklamlarında karşılaşılan rekabet, işletmelerin pazarlama bütçelerini zorlayan ve bu reklam türünün kullanmasını kısıtlayan unsurlar. SEO’nun neredeyse maliyetsiz bir strateji olması işletmelerin ilgisini çekiyor. Bu durum gelecek yıllarda SEO’nun daha fazla değer kazanacağına işaret ediyor. Arama motoru reklamlarında olduğu gibi SEO uygulaması yapan işletmelerin sayısı da giderek artıyor.
Bu sayı giderek arttıkça, buradaki rekabette giderek kızışacak ve SEO daha fazla zaman alan ve maliyet doğuran bir pazarlama stratejisi haline gelecek. İşletmelerin düşük rekabete sahip anahtar kelimeler için en erken sürede çalışma yapması, gelecek vadede rekabet avantajı yaratacak. SEO’nun uzun vadeli bir strateji olması nedeniyle işletmelerin pazarlama stratejilerini bu süreci göz önüne alarak gerçekleştirmeleri gerekiyor.
İlk yorum yapan siz olun